SiolNET. Novice Slovenija
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se nekdanji državni tožilec in pravosodni minister izmikata sojenju? #video

1,03

termometer

Nekdanji državni tožilec in pravosodni minister, ki sta bila varuha pravice v imenu države, ne dvigujeta pošte s sodišča, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

[video: 66144 / ]

Novinar: Vitomir Petrovič/Video: Planet TV


Odgovore na vprašanje, zakaj za izbrane državljane obstajajo dvojna merila, išče novinar Planet TV Vitomir Petrovič. Takšen je primer Zvonka Fišerja, ki se je kot šef tožilcev pred petimi leti s kadrovsko korupcijo zapletel v sporno imenovanje svoje desne roke Boštjana Škrleca.

Drugi primer pa je Aleš Zalar, ta je bil pravosodni minister, ki mu je odstopil svojega generalnega sekretarja. Sojenje se zlepa ne začne, danes je bilo prestavljeno celo že tretjič.

Tudi v tretjem poskusu brez začetka

Aleš Zalar je bil v preteklosti pravosodni minister. Aleš Zalar je bil v preteklosti pravosodni minister. Foto: Ana Kovač Na Okrajnem sodišču v Ljubljani so danes zjutraj pričakovali nekdanjega pravosodnega ministra Zalarja in vrhovnega državnega tožilca Fišerja. A tudi v tretjem poskusu se jima sojenje zaradi zlorabe položaja še ni niti začelo.

Razlog za odpoved, pojasnijo iz Urada predsednice okrajnega sodišča, je, da nekdanjemu pravosodnemu ministru in celo večkratnemu predsedniku ljubljanskega okrožnega sodišča niso mogli vročiti vabila. Zakaj je tako, smo poskušali izvedeti na Evropskem centru za reševanje sporov, kjer dela z roko v roki z nekdanjo strankarsko kolegico in nekdanjo notranjo ministrico Katarino Kresal.

Gospod Zalar je že ves dan v tujini, nam je povedal Uroš Petohleb, direktor ECDR.

Fišer še vedno v suspeznu

Zvonko Fišer je še vedno suspendiran. Zvonko Fišer je še vedno suspendiran. Foto: Tomaž Primožič/FPA Zaradi drugega obtoženca, vrhovnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, pa se trenutno ruši naše tožilstvo. Vodja tožilcev ga je suspendiral, kolegi pa menda, za zdaj še neuradno, rehabilitirali nazaj v svoje vrste.

Generalni državni tožilec Drago Šketa odločitve državnotožilskega sveta ne želi komentirati, saj uradno tudi peti dan po njihovi seji o njegovi vsebini še ni bil obveščen. Kar postavlja novo vprašanje o hitrosti postopkov na tožilstvu: kako dolgo potuje pošta iz enega urada v drugega znotraj iste hiše.

So pa iz kabineta Škete pojasnili, da suspenz za vrhovnega državnega tožilca dr. Zvonka Fišerja še velja.

In tako bo za Fišerja, ki trenutno prejema polovično plačo za nič dela, minil še najmanj en teden, preden se bo na sodišču sploh začelo sojenje. Do februarja, ko zadeva zastara, pa jih je le še 13. Za nekatere očitno srečna številka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin