Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 11. 2019,
19.37

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

2

Natisni članek

martinovo

Sobota, 9. 11. 2019, 19.37

4 leta, 5 mesecev

Nekateri že ta konec tedna praznujejo novo leto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

2

Čeprav bo letošnji praznik vina uradno šele v ponedeljek, ko goduje sv. Martin, je val martinovanj večji del Slovenije zajel že ta konec tedna. A največje tradicionalno martinovanje v državi bo vseeno na sporedu v ponedeljek v Mariboru.

Od Primorske do Štajerske, Prekmurja in Prlekije na tisoče ljubiteljev žlahtne kapljice že ta konec tedna nazdravlja in proslavlja dan, ko se mošt spremeni v vino. Za vse, ki živijo od vina, martinovo predstavlja velik praznik. Za nekatere druge pa kar pravo slovensko novo leto. Slovenci množično proslavljajo na trgih, v šotorih in po zidanicah.

Krst mladega vina so že v petek pospremili domačini na osrednjem martinovanju v Murski Soboti, v več občinah na Štajerskem in v Prekmurju. Tako so se prireditve na Ptuju začele že s petkovo tržnico z vinarji in kulinariko, potekale pa bodo vse do ponedeljka, ko bodo razglasili vinsko kraljico, princi karnevala pa bodo prvič napovedali začetek predpustnega časa. V nedeljo se lahko na primer s kozarcem v roki odpravite po mestu in na več točkah poskusite, kaj ponuja novi vinski letnik. V ponedeljek sledi blagoslov mošta, okronali pa bodo tudi novo ptujsko vinsko kraljico.

Na ljubljanski vinski poti se je predstavilo 90 vinarjev

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Ljubljanska vinska pot, Martinovo | Foto: Katja Kodba, arhiv LVP Foto: Katja Kodba, arhiv LVP Večje ali manjše martinove prireditve ta konec tedna zaznamujejo tudi druge dele Slovenije. V prestolnici so martinovo danes obeležili s tradicionalno ljubljansko vinsko potjo. Ta vsako leto v Ljubljano pritegne več obiskovalcev, na njej pa je mogoče okusiti od mladih vin letošnjega letnika do jesenskih pridelkov in proizvodov ter martinovih jedi. Z več kot 450 vinskimi vzorci in različnimi dobrotami se je predstavilo okrog 90 vinarjev in kulinaričnih ponudnikov.

Policija bo tudi letos v času martinovanj izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Martinovanje na Krasu je v Štanjelu in Sežani povezalo vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko.

Martinovanje | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

V Prekmurju je danes potekal že 20. tradicionalni Martinov pohod iz Martjancev oziroma Moravskih Toplic, martinovanji pa sta potekali tudi v Ljutomeru in Gornji Radgoni.

Največje martinovanje bo v ponedeljek

Že 36. mariborsko martinovanje se bo začelo 11. novembra ob 11. uri in 11 minut, nato pa trajalo pozno v noč. Organizatorji napovedujejo kulturno-etnografski program s krstom mošta ter zabavo z ansamblom Poskočni muzikanti in skupino Dejan Vunjak in Brendijeve barabe, medtem ko bodo stojnice vabile z mladim vinom in dobrotami okoliških vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev.

martinovanje Maribor | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

Ne spreglejte