Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
14.44

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

martinovanje martinovo

Petek, 4. 11. 2022, 14.44

1 leto, 5 mesecev

Prva martinovanja že teden dni pred praznikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

martinovo | Foto Iztok Medja (www.slovenia.info)

Foto: Iztok Medja (www.slovenia.info)

Po dveh letih brez organiziranih martinovanj se letos vračajo praznovanja največjega vinskega praznika. Čeprav bo martinovo prihodnji petek, nas prva martinovanja čakajo že ta konec tedna.

Letos se prvič po pandemiji vračajo organizirana martinovanja, praznovanja dneva, ko se mošt spremeni v vino. Martinovo pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin, s katerimi se v Sloveniji praviloma spoznamo na velikih organiziranih martinovanjih.

Začetek praznovanj že teden dni pred martinovim

God svetega Martina oziroma 11. november letos priročno pade na petek, zaradi česar bo praznovanje za mnoge bolj brezskrbno, kot bi bilo, če bi bilo martinovo sredi tedna. Marsikje po Sloveniji pa se bodo držali načela, da martinovo velja praznovati kar oba konca tedna, ki "objemata" sam praznik, in marsikje bodo prva martinovanja izvedli že ta konec tedna

Štajerska mlada vina lahko danes okušate na Salonu štajerskih mladih vin pod arkadami mariborskega gradu. | Foto: Mediaspeed Štajerska mlada vina lahko danes okušate na Salonu štajerskih mladih vin pod arkadami mariborskega gradu. Foto: Mediaspeed

Med drugim bodo prvi novembrski konec tedna vrata kleti in zidanic množično odprli v Posavju, tako ta kot naslednji konec tedna vabijo tudi vinarji v Halozah, v Moravskih Toplicah in Lendavi pa se lahko odpravite na sobotni Martinov pohod.

"Štajersko novo leto" letos z več prizorišči

Prihodnji, osrednji martinov konec tedna sledi večina vinskih praznovanj. Med njimi velja omeniti največje slovensko martinovanje, ki se bo v Mariboru tradicionalno začelo 11. novembra ob 11. uri in 11 minut. Osrednje prizorišče "štajerskega novega leta" bo Trg Leona Štuklja, letos pa bodo dogajanje razširili tudi na druga prizorišča po mestu - na Vodnikov trg, Koroško cesto, Grajski trg in Trg svobode.

martinovo | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

V Ljubljani bo medtem martinovo zaznamovala tradicionalna Ljubljanska vinska pot v starem mestnem jedru, kjer bo prisotnih več kot 80 vinarjev in ponudnikov kulinarike, dogodek bo tradicionalno obiskala vinska kraljica, za pravo martinovo vzdušje pa bodo poskrbeli tudi številni kulturni nastopi.

Kaj se ob martinovem dogaja drugod po Sloveniji? Preverite:

 

Oglejte si še:

vino kozarec
Trendi Strokovnjak svetuje: kateri kozarec za katero vino? #video
Ne spreglejte