Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 7. 2024,
11.27

Osveženo pred

4 dni, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

zdravniki Gregor Cuzak Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Petek, 12. 7. 2024, 11.27

4 dni, 1 ura

Nekateri zdravniki ZZZS zaračunali več storitev, kot so jih opravili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
ZZZS. Kartica zavarovanja. | Po navedbah portala je sicer ZZZS zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev v letu 2023 zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2.332.929,26 evra in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti 53.820,54 evra. | Foto Matej Povše

Po navedbah portala je sicer ZZZS zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev v letu 2023 zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2.332.929,26 evra in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti 53.820,54 evra.

Foto: Matej Povše

ZZZS je lani zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2,3 milijona evrov in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti skoraj 54 tisočakov, poroča spletni portal 24ur. Na ministrstvu pacientom, ki bi odkrili nepravilnosti, svetujejo tudi prijavo na pristojne organe.

Portal namreč danes poroča o primerih, ko naj bi zdravniki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaračunali storitve, ki jih niso opravili. Generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Gregor Cuzak jim je predstavil primer mame, ki je otroka z razvojnimi motnjami peljala na štiri terapije, nato pa na portalu moj.zzzs.si opazila, da je bilo zabeleženih 30 obravnav. "Govorimo o dejansko krivem poročanju oz. zaračunavanju neizvedenih obravnav," je poudaril Cuzak. Dodal je, da se ogromno pacientov ne pritoži zaradi strahu.

Izkušnjo prijavil tudi 25-letnik 

Je pa podobno izkušnjo prijavil 25-letnik iz Ljubljane. Na ZZZS so mu zagotovili, da bodo pri izvajalcu izvedli finančno-medicinski nadzor. Šest mesecev po prijavi so mu na ZZZS pojasnili, da je bil njegov predlog sprejet, a da nadzor še ni bil opravljen. Navedli so, da na dinamiko izvedbe nadzorov nimajo neposrednega vpliva, "saj so odvisni od načrta dela in kapacitet nadzornih zdravnikov".

Po navedbah portala je sicer ZZZS zaradi napačno obračunanih storitev ali v nadzorih nepriznanih obračunov storitev v letu 2023 zmanjšal svoje pogodbene obveznosti za 2.332.929,26 evra in zahteval vračilo finančne škode v vrednosti 53.820,54 evra. Skupno je zavod lani izvedel 658 nadzorov nad izvajanjem pogodb in na podlagi opravljenih nadzorov zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.674.706 evrov. Izvajalcem je izrekel 9.350 evrov pogodbenih kazni.

Pacientom so svetovali, naj podajo kazensko ovadbo 

Pri Zvezi organizacij pacientov so po Cuzakovih besedah v nekaterih primerih pacientom svetovali, naj se naredi tudi kazenska ovadba in sproži postopek pri zdravstvenem inšpektoratu. Tam so za portal pojasnili, da ta nadzor sodi v pristojnost ZZZS.

Kot so za portal 24ur navedli na zdravniški zbornici, prijav tovrstnih primerov nimajo zabeleženih. Če pa bodo prejeli prijavo takšnega primera, jo bodo obravnavali organi zbornice, so napovedali.

Medtem so na ministrstvu seznanjeni z določenimi primeri, kjer se poroča o nepravilnostih pri obračunavanju zdravstvenih storitev. Ljudem svetujejo, naj se najprej obrnejo na svojega osebnega zdravnika in zdravstveno ustanovo, kjer je prišlo do nepravilnosti. Če ne dobijo zadovoljivega odgovora, naj vložijo prijavo pri ZZZS in obvestijo zdravniško zbornico, med drugim še navaja portal.

evropska kartica
Novice ZZZS: Pred odhodom v tujino si pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje
ZZZS
Novice Za ZSSS nekatere rešitve davčnih sprememb dobre, podroben komentar po preučitvi
Danska zobozdravnik
Novice Obetajo se velike spremembe pri zobozdravstvenih storitvah
bolnišnica Izola
Novice Zdravniki v javnem zdravstvu stavkajo, zasebni MC Medicor pa podira rekorde
Lekarna
Novice Večmilijardna črna luknja ali manipulacija Janševe sekretarke?

 

Ne spreglejte