SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Navidezna idila v gorah zelo nevarna: še vedno veliko snega, številne nesreče #video

0,23

termometer

Včeraj je Letalska policijska enota posnela stanje na Grintovcu, kjer je sneg zbit in trd ter kot tak zelo nevaren za zdrse, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Letos je bilo v gorah že več smrtnih nesreč, usodni so bili snežni plazovi, padci in zdrsi. Razmere so še zelo nevarne, opozarja policija. 

''Trenutno smo v obdobju navidezne idile, ki pa ni tako varna, kot se zdi na prvi pogled. V visokogorju je še vedno veliko snega. Ponekod je ta trd in zbit, posamezna pobočja so lahko tudi poledenela,'' je opozoril Bojan Kos s Policijske uprave Kranj in dodal, da so nevarni predvsem grebeni, izpostavljena pobočja in brezpotja. 

Zgolj oprema ni dovolj!

Samo ustrezna oprema v trenutnih razmerah ni dovolj. Potrebna je tudi velika previdnost, odločitve znotraj svojih izkušenj in zmožnosti ter neprestano prilagajanje ture razmeram na terenu, še svetujejo na policiji. 

''To so stvari, ki jih družbena omrežja in splet velikokrat prikažejo drugače, kot so v resničnosti. Kar je lepo, za vsakega ni nujno tudi varno,'' je še poudaril Kos. 

Policija Novice Slovensko planinko našli mrtvo

Povejte, kam ste namenjeni

Zato obiskovalce gora pozivajo, naj spoštujejo sebe in gore ter naj ne podcenjujejo razmer. Pozivajo še, naj se v gore ljudje odpravljajo v družbi z vsaj še eno osebo, doma oziroma prijateljem ali svojcem pa naj pred odhodom tudi javijo, kam gredo, točno turo, dinamiko vzpona in sestopa, s kom gredo in kdaj se nameravajo vrniti.

Pomembno je tudi vpisovanje v knjižice v planinskih kočah in na vrhovih, ker se tako ob morebitni nesreči in iskanju zoži območje reševanja. ''Če se pot vmes spremeni, obvestite tistega, ki ste se mu o turi zaupali,'' še pozivajo policisti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin