Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
8.11

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36

Natisni članek

Ljubljana Tovarna Rog kultura

Nedelja, 29. 10. 2023, 8.11

6 mesecev, 1 teden

Nataša Sukič: Od kdaj nekaj grafitov na Rogu predstavlja škodo 30 tisoč evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,36
Nataša Sukič | Foto STA

Foto: STA

Na ljubljanski občini so napovedali, da bo Center Rog zaradi sanacije škode po nedavnem vandalizmu zaprt do 6. novembra. Mnogi se sprašujejo, kako je mogoče, da naj bi zaradi nekaj grafitov škoda znašala kar 30 tisoč evrov, center pa bi zaradi tega moral biti zaprt več kot deset dni. Med njimi je tudi podpredsednica državnega zbora in poslanka levice Nataša Sukič, ki se sprašuje: "Od kdaj so grafiti na stenah nekega urbanega objekta problem? Celo vandalizem. Vsa mesta so jih polna."

Pročelje Tovarne Rog, porisano z grafiti | Foto: Peter Pahor Pročelje Tovarne Rog, porisano z grafiti Foto: Peter Pahor Poročali smo, da je četrtkovo odprtje Centra Rog zaznamoval protest neuporabnikov Centra Rog in njihovih podpornikov, med katerim so posredovale tudi specialne enote policije. Protestniki so v okna metali jajca, po tleh pločevinke, porisali in z barvo obmetavali pa tudi pročelje prenovljene stavbe. Kot so ocenili v Centru Rog, je nastalo za okoli 30 tisoč evrov škode, zaradi sanacije škode pa naj bi bil Rog zaprt kar do 6. novembra.

Na Facebooku se je po incidentu oglasila podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič, poslanka Levice, ki je kandidirala za ljubljansko županjo. Sprašuje se, kako lahko nekaj grafitov po fasadi Centra Rog predstavlja škodo 30 tisoč evrov. In še: "Od kdaj so grafiti na stenah nekega urbanega objekta problem? Celo vandalizem. Vsa mesta so jih polna. Si želimo Centra Rog brez grafitov? Je Center Rog morda borzna hiša? Banka? Tistih nekaj jajc, ki so se razmazala po pročelju te nove metastaze kapitalizma, pa menda tudi ne znesejo stroška sanacije v višini 30 tisoč evrov," je zapisala.

"Verjamem, da županu grafiterski komentarji niso všeč. A lahko jih še tako radira, čisti, lošči, še tako higienizira mesto, spet bodo vzcveteli po zidovih. In samo še več jih bo. Kajti to, kar se je v vsej svoji kruti goloti pokazalo ob otvoritvi novega Centra Rog, ta trk dveh svetov (elite s šampanjcem v rokah vs. samozaposleni kulturniki, prekarci + delavstvo, polito s solzilcem in tepeno s pendreki), je izraz nepomirljivega razrednega boja," je zaključila svojo objavo.

Rog, grafiti
Novice Tako so ob odprtju poškodovali prenovljeno stavbo Centra Rog #video #foto
Protest Rog
Novice Ob odprtju Centra Rog protest nekdanjih rogovcev, posredovala je policija #foto #video
Rog, Park izbrisanih
Novice V Parku izbrisanih obeležje v spomin na množično kršitev človekovih pravic
Ne spreglejte