Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
18. 6. 2015,
11.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dopust počitnice

Četrtek, 18. 6. 2015, 11.24

7 let, 12 mesecev

Nasveti, ki jih mora prebrati vsak dopustnik

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdaj lahko gre zaposleni na dopust, za koliko časa, koliko prej mora to napovedati delodajalcu? Mu delodajalec lahko zavrne prošnjo za dopust?

Slovenija v nasprotju s prepričanjem nekaterih ni med tistimi evropskimi državami, kjer je letni dopust med (naj)daljšimi, a vendarle so vsakemu delavcu, ki pri nas vse leto dela polni delovni čas, zajamčeni štirje tedni dopusta, kar je v skladu z Evropsko direktivo o delovnem času iz leta 1993. V to niso všteti plačani dela prosti dnevi, ki se od države do države razlikujejo (v Sloveniji smo glede tega nekje na sredini).

Že to je v primerjavi s Kanado ali Japonsko, kjer sta zagotovljena le dva tedna letnega dopusta, zelo radodarno, Američani, ki zagotovljenega dopusta sploh nimajo, saj je vse prepuščeno pogajanjem med zaposlenim in delodajalcem, pa o tem lahko samo sanjajo. Francozi imajo šest tednov zajamčenega dopusta Največ zajamčenega dopusta v Evropi imajo Francozi, šest tednov. V skandinavskih državah imajo pet tednov zajamčenega dopusta, prav toliko tudi v Avstriji, a se tam spogledujejo z idejo o šestem tednu.

Odmera je eno, dejansko izkoriščanje pa … Zajamčeni dopust je le eno od meril za določanje trajanja letnega dopusta, a pravna zaščita še ne pomeni, da zaposlenim odmerjeni dopust tudi uspe izkoristiti. V Avstriji, na primer, po poročanju tamkajšnjih medijev vsakemu tretjemu zaposlenemu že zdaj ne uspe izkoristiti odmerjenega dopusta. Najpogostejša vprašanja zaposlenih v Sloveniji Kako se odmerja dopust zaposlenih v Sloveniji?

Trajanje dopusta določajo zakonodaja, kolektivna pogodba, splošni interni akti delodajalca in pogodba o zaposlitvi. V primeru različnih določil se uporablja tisto, ki je za delavca ugodnejše, ob upoštevanju zakonske omejitve najdaljšega trajanja dopusta (večinoma 35 delovnih dni).

Merila za določanje dopusta so med drugim zahtevnost delovnega mesta, vključno z zahtevano izobrazbo, skupna delovna doba, pogoji dela (izmensko delo, deljeno delo, nočno delo, delo na višini, delo z viri sevanja …), družinske razmere (nega otroka do določene starosti ali osebe s posebnimi potrebami) ter starost delavca in njegovo zdravstveno stanje.

Koliko dni letnega dopusta lahko pričakujem?

Ne glede na izračunana merila mora odmerjeni letni dopust za delavce, ki delajo pet dni v tednu, trajati najmanj 20 delovnih dni, ne glede na to, ali imajo polni ali skrajšani delovni čas, če je delovni čas razporejen na šest dni v tednu, pa mora letni dopust trajati najmanj 24 delovnih dni, tudi če seštevek posameznih meril za odrejanje dopusta ne dosega te številke.

Nekatera slovenska podjetja in ustanove svojim zaposlenim dopuščajo izrabo dopusta po urah, kar je nezakonito – dopust se izrablja izključno po dnevih, ne glede na število ur, ki jih zaposleni opravi v delovnem dnevu.

Kako izvem, koliko dni dopusta mi pripada?

Delodajalec je zaposlene dolžan obvestiti o trajanju letnega dopusta v tekočem letu z obvestilom najpozneje do 31. marca.

Kaj pa, če nisem bil zaposlen vse leto?

V vseh primerih, ko delavec pri istem delodajalcu ni bil zaposlen celotno koledarsko leto (nastop ali prekinitev delovnega razmerja sredi leta, menjava delodajalca), ima delavec pravico vsak mesec izkoristiti eno dvanajstino dopusta, ki bi mu bil sicer odmerjen ob pridobitvi pravice do celoletnega dopusta.

Do kdaj moram porabiti odmerjeni dopust?

Dopust, odmerjen za tekoče leto, je treba izkoristiti do 30. junija naslednje leto, po tem datumu ta pravica zapade. Za primerjavo, v Avstriji je mogoče dopust za tekoče leto izkoristiti še dve naslednji leti, ob izkoriščanju dopusta pa se vedno (enako kot pri nas) najprej upošteva najstarejši dopust.

Slovenska zakonodaja še predvideva, da je v tekočem letu obvezno porabiti deset dni dopusta, odmerjenega za to leto. Nekateri delodajalci so glede tega sicer prožni in dopuščajo prenos v naslednje leto, drugi, ki ravnajo strogo po črki zakona, pa uslužbence že prvi delovni dan novega leta "razveselijo" z obvestilom o črtanem neporabljenem dopustu.

Ali mi šef lahko odkloni dopust?

Letni dopust je neodtujljiva pravica, ki je delodajalec zaposlenemu ne more odkloniti. To z zakonskega vidika še ne pomeni, da zaposleni vedno lahko dobi dopust, kadar ga želi (zlasti če ga ne napove pravočasno).

Delodajalec ima namreč dolžnost, da dopuste načrtuje tako, da ne ogroža varnosti delavcev in kontinuitete delovnega procesa, in temu primerno bo skrbel za najmanjšo zasedbo na delovnem mestu. Nekatera podjetja, zlasti proizvodna, se zato odločajo za kolektivne dopuste.

Dolžnost in najboljši interes tako zaposlenih kot delodajalca je, da se o koriščenju dopusta odločajo sporazumno, pravočasno in z vzajemnim spoštovanjem.

Ali se lahko odpovem dopustu? Lahko tudi podpišem …

Kratko in jasno – ne. Vsaka takšna morebitna izjava je nična.

Delodajalec mi je ponudil odškodnino za neporabljen dopust …

Tudi to je nezakonito, tudi če bi tak dogovor sklenili v pisni obliki. Edina izjema je ob prenehanju delovnega razmerja, takrat je tak sporazum dopusten.

Delodajalec mi ni omogočil dopusta, kako lahko ukrepam?

Zakon predvideva kazni za delodajalce in njihove odgovorne osebe, če zaposlenim ne omogočijo dopusta, a je v praksi težko ugotoviti prave razloge, zaradi katerih dopust ni bil izkoriščen. Tudi tukaj torej velja, da je treba ta in vsa druga vprašanja iz delovnega razmerja reševati čim bolj sporazumno, pravočasno, timsko ter z obojestranskim spoštovanjem in razumevanjem, ob čemer takih zapletov ne bi smelo biti.

Ne spreglejte