Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2019,
18.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

3

Natisni članek

Slovenska vojska

Sreda, 7. 8. 2019, 18.30

4 leta, 8 mesecev

Naročili več kot 22 tisoč parov obutve za vojake in upravo za zaščito in reševanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

3

Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ministrstvo za obrambo, ki je marca napovedalo nakup nove opreme za vojake, je izdalo konkretna naročila za več kot 22 tisoč parov obutve, od tega za skoraj 13 tisoč parov škornjev in za devet tisoč parov natikačev. Skupna vrednost teh konkretnih naročil je približno 1,25 milijona evrov.

Ministrstvo je julija s podjetji Alpina, Frank-i-e in Eurocom kot izbranimi dobavitelji sklenilo okvirne sporazume o nakupu škornjev in čevljev za potrebe Slovenske vojske in Uprave RS za zaščito in reševanje za obdobje do konca leta 2022 v višini izbrane ponudbe z možnostjo povečanja za 30 odstotkov. V okvirnih sporazumih so navedene fiksne količine za posamezne artikle za dobave v letošnjem letu in okvirne količine za dobave v letih 2020, 2021 in 2022.

Vrednost pogodbe z Alpino za škornje in čevlje znaša približno 5,4 milijona evrov, s podjetjem Frank-i-e za gumijaste škornje 33.300 evrov, z Eurocomom za natikače pa približno 54 tisoč evrov.

Za fiksne količine posamezne obutve so že izdali konkretna naročila, in sicer pri Alpini za 12.550 parov škornjev in 300 parov čevljev v skupni vrednosti več kot 1,2 milijona evrov, pri podjetju Frank-i-e za 500 parov škornjev v skupni vrednosti 10.500 evrov, pri podjetju Eurocom pa za devet tisoč parov natikačev v skupni vrednosti skoraj 34 tisoč evrov.

Novembra lani je odmevala novica, da naj bi imeli slovenski vojaki na Natovi vaji na Norveškem v začetku novembra lani pomanjkljivo obutev. Vendar so testiranja vojaških škornjev, ki so jih objavili marca, pokazala, da je obutev, ki jo uporablja Slovenska vojska, skladna z zahtevanimi karakteristikami oziroma jih celo presega. Minister za obrambo Karl Erjavec je takrat tudi napovedal razpis za nove bojne uniforme in škornje.

Ne spreglejte