Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2018,
14.41

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

poplave plaz sneg cestna zapora

Nedelja, 11. 3. 2018, 14.41

6 let, 1 mesec

Pozor, Arso izdal opozorilo pred poplavami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Poplave Barje | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ob taljenju snega in posledičnem razlivanju rek se za zdaj pojavljajo manjše težave, zlasti v vzhodnem delu države. Arso opozarja, da se bodo reke razlivale tudi na Dolenjskem, Vipavskem in v Polhograjsko-Škofjeloškem hribovju. V nočnih urah se bo na Ljubljanskem barju začela razlivati tudi Ljubljanica.

Po podatkih agencije za okolje (Arso) so se reka Krka in njeni pritoki začeli razlivati na območjih vsakoletnih poplav, vendar bodo v nedeljo in ponedeljek še naraščali. V spodnjem toku se bo trend naraščanja Krke ponoči nekoliko umiril ter se v ponedeljek čez dan ponovno okrepil. Ponoči se bo ponovno razlivala tudi Pesnica, ki bo v ponedeljek sprva prehodno upadala, čez dan pa se lahko tako kot Dravinja in Sotla ponovno razlije.

V nočnih urah se bo na Ljubljanskem barju začela razlivati tudi Ljubljanica, prav tako se lahko razlijejo manjše reke v njenem zaledju. Ob mogočih močnejših padavinah se lahko od zgodnjih jutranjih ur razlijejo tudi Vipava in Kolpa, njuni pritoki in manjši vodotoki s povirji v Polhograjsko-Škofjeloškem hribovju.

V nedeljo in ponedeljek bo gladina morja ob slovenski obali povišana v večernih urah med 18.30 in 20.30. Pri tem lahko morje najnižje dele obale v nedeljo poplavi v višini okoli deset centimetrov, v ponedeljek pa do deset centimetrov.

Narasle vode že poplavljajo ceste

Ob taljenju snega in posledičnem razlivanju rek se manjše težave pojavljajo zlasti v vzhodnem delu države. Tako so ponekod že poplavljene ceste.

Sproženih več plazov

Zaradi obilnih količin vode so se sprožali tudi zemeljski plazovi. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je prav zaradi plazu regionalna cesta Rogatec-Majšperk zaprta pri Strmcu pri Svetem Florjanu, obvoz je mogoč po cesti Kozminci-Žetale-Rogatec. Zaradi poplavljenega cestišča pa je v občini Majšperk zaprta lokalna cesta Lešje-Koritno.

Zaradi omenjenega plazu, ki se je sprožil sinoči, je regionalna cesta Rogatec-Majšperk do nadaljnjega neprevozna. Vzdrževalec ceste je postavil signalizacijo in naj bi čez dan nadaljeval ogled in odpravo posledic. Gasilci PGD Sveti Florjan in Stoperce so že opravili ogled terena, hiše in gospodarskega poslopja v bližini. Na delu plazu so preusmerili tok vode, pri tem pa niso ugotovili poškodb, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Zemeljski plaz se je v soboto sprožil tudi v Lesičnem v občini Kozje. Posredovali so gasilci PGD Lesično-Pilštanj-Zagorje, ki so s folijo pokrili plaz in uredili odvodnjavanje. V Dvorjanah v občini Duplek je zemeljski plaz ogrozil pomožni objekt ob stanovanjski hiši, zato so gasilci PGD Dvorjane in Korena plaz prekrili s folijo.

Prav tako v soboto je v Ljubiji v občini Mozirje z gospodarskega poslopja padla velika količina snega. Zaradi zamašenega odtočnega kanala in hitrega taljenja snega je grozilo, da bo voda zalila objekt. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, ki so sneg odstranili in preprečili vdor vode.

Ne spreglejte