Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 6. 2020,
18.45

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Natisni članek

Maribor grafiti

Petek, 12. 6. 2020, 18.45

3 leta, 10 mesecev

Namesto grafita zdaj spominska plošča: Na tej fasadi je "demokracija" prebarvala svobodo izražanja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

4

Številne Mariborčane kljub odstranitvi še vedno razburja grafit predsednika vlade z iztegnjeno desnico na območju kulturnega centra Pekarna. Potem ko so ga na željo občine odstranili, se je namreč na istem mestu pojavil v obliki spominske plošče. Ob njej pa nov hujskaški grafit, ki poziva: "Obesimo politike."

Franci Kepa
Novice Policija preiskuje, kdo je poslancu SDS z grafiti poškodoval fasado

Takšni napisi so v Mariboru prisotni še iz obdobja vstaje, zaradi njih se vrstijo tudi prijave, a se vedno konča pri podajanju primera med policijo in tožilstvom. Zdaj že prepleskani grafit, o katerem je govorila vsa Slovenija, je nastal iz bolečine, glasu notranjosti, celo stiske, je za oddajo Planet 18 povedal soavtor izbrisanega dela Sašo Rek.

"Obesimo politike"

Za grafitom je ostala spominska plošča, ki si jo je policija ogledala, a je ni odstranila. V oči pa bode tudi grafit nad ploščo, ki sporoča: "Obesimo politike." Ta izvira iz časov mariborskih vstaj in je bil na steni še pred spornim grafitom Janše z dvignjeno roko. Programski svet Kulturnega centra Pekarna v grafitu ni videl nič spornega, prebarvanje so ostro obsodili in zapisali: "Grafit je bil satira obstoječe politične situacije v državi, ki vedno bolj smrdi po fašizmu." 

Ob tem so postavili vprašanje, zakaj Maribor dopušča napise, ki poveličujejo nacizem. Mestna občina Maribor je proti grafitom, ki širijo sovražni govor, že napovedala boj. "Določeni znaki, kot so nacistični oziroma znaki nekih ideologij, zaradi katerih je trpel ves svet, zagotovo ne spadajo na pročelja. Je pa res, da se Mestna občina Maribor lahko ukvarja z odstranjevanjem takšnih grafitov na stavbah, ki so v lasti Mestne občine Maribor," je pojasnila Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor. Dodala je, da ne gre za regulacijo grafitiranja, ampak želijo, da bi se vzpostavila kultura.

Toda kje je meja med umetniškim diskurzom in sovražnim govorom? Kdaj grafit nima sporočilne vrednosti in se sprevrže v vandalizem? Grafit je dosegel svoj namen s tem, ko je vzbudil odziv, pravi soavtor Rek. Odnos mesta do grafitov je odnos mesta do ljudi, še pravi.

Janez Janša
Novice Janša namignil, da je bil incident na meji z Italijo insceniran #video
Ne spreglejte