Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
8. 9. 2017,
14.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

4

Natisni članek

Magna Steyr Slovenski e-forum Alpe Adria Green Gorazd Marinček Andrej Čufer Hoče - Slivnica

Petek, 8. 9. 2017, 14.50

6 let, 6 mesecev

Magna Steyr

Marinček se odpoveduje pritožbi, kaj od Avstrijcev zahteva AAG? #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

4

magna | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Nevladna organizacija Slovenski E-forum odstopa od možnosti pritožbe na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr za lakirnico v Hočah. Druga organizacija Alpe Adria Green z graškim podjetjem za zdaj ni dosegla dogovora o njenih dodatnih zahtevah. Kje se razhajajo v pogovorih z graškim podjetjem oziroma kaj zahtevajo?

Predstavniki AAG so se včeraj sestali s predstavniki Magne in ji predstavili svoje zahteve, ob izpolnitvi katerih bi odstopili od pritožbe na okoljevarstveno soglasje za njeno načrtovano naložbo v Hočah. Danes do 12. ure sta si obe strani vzeli čas za razmislek. Ali so dosegli dogovor, za zdaj ni znano. 

Član upravnega odbora AAG Andrej Čufer ni hotel napovedati, kdaj bo znano, ali se bodo pritožili. V vsakem primeru imajo - tako kot Slovenski E-forum - čas do torka, ko se izteče rok za pritožbo na okoljevarstveno soglasje. Najverjetneje bodo člani upravnega odbora, ki so prejšnji teden sicer že izglasovali pritožbo, o njej še enkrat glasovali, potem ko se seznanijo z zadnjim predlogom Magne Steyr.

Že v torek so se predstavniki AAG sestali tudi z nekdanjima županoma Maribora Borisom Sovičem in Alojzom Križmanom, ki kot podpornika Magnine naložbe zadnje tedne sestankujeta z okoljevarstveniki. 

Da bi se izognili ponovitvi okoljske katastrofe, kot je bil požar v Kemisu, v AAG želijo dodatne zaveze Magne Steyr. Menijo, da slovenska birokracija od investitorja ne zahteva dovolj skrbnosti na področju požarne varnosti in rabe vodnih virov. | Foto: STA , Da bi se izognili ponovitvi okoljske katastrofe, kot je bil požar v Kemisu, v AAG želijo dodatne zaveze Magne Steyr. Menijo, da slovenska birokracija od investitorja ne zahteva dovolj skrbnosti na področju požarne varnosti in rabe vodnih virov. Foto: STA , Zaveza k plačilu odškodnine?

Neuradno smo izvedeli, da naj bi AAG od Magne poleg zavez glede rabe pitne vode in požarne varnosti zahtevala tudi nekakšno zavezo k odškodninski odgovornosti do okoliških prebivalcev v primeru okoljske nesreče.

Po nekaterih informacijah naj bi okoljevarstveniki zahtevali, da se Magna zaveže k plačilu odškodnine v višini desetkratnika nastale škode. Kot so nam pojasnili neuradni viri, naj bi okoljevarstvenike gnala želja po vzpostavitvi sankcijskega sistema, ki bo podjetja spodbudil k preventivi in preprečil primere, kot je majski požar v vrhniškem Kemisu (po domače povedano: kazni bodo tako visoke, da podjetje raje ne bo varčevalo pri ukrepih).

V AAG so se s predstavniki Magne danes pogajali in po informacijah Večera so v večini točk poiskali skupne rešitve. Kot poroča časnik, se je zataknilo pri zahtevi o odškodnini. Končno odločitev o morebitni pritožbi pa naj bi sporočili v ponedeljek, poroča STA.

Čufer v pismu o "obdobju po Kemisu"

Čufer tega ni ne potrdil ne zanikal. Dejal nam je, da se okoljsko škodo v Sloveniji podcenjuje, čeprav je prav ta škoda težko popravljiva.

Čufer je na večje požare v zadnjih letih opozoril tudi v odprtem pismu ustanovitelju Magne International, avstrijsko-kanadskemu poslovnežu in milijarderju Franku Stronachu. Naslovnik elektronske pošte sicer ni Stronach, temveč uslužbenec graške Magne Daniel Groznik, ki je bil predstavnik Magne na včerajšnjih pogovorih z AAG. Pismo je Čufer poslal tudi nam.

V njem med drugim zapiše:

Ekološka gibanja ne nasprotujemo vašemu prihodu v Slovenijo. Želimo pa po seriji res velikih požarov, ki so se zgodili v Sloveniji (Mercator skladišče, Kemis in drugi), da se upoštevajo minimalni standardi, ki jih naša državna birokracija ne zna odkrito zahtevati na začetku v naravovarstvenem soglasju in vam lahko v nadaljevanju pri uporabnem dovoljenju povzroči veliko stroškov. Ker je birokracija nepredvidljiva, to področje pa pri nas ni urejeno s preventivo, ampak bolj s kurativo in močno gasilsko organizacijo, želimo pomagati in vzpostaviti napredek.

(...)

Prišla je prelomnica v naši ekološki zavesti, ki se imenuje obdobje "po Kemisu", šteje samo še sprejemljivo, razumno, strokovno in objektivno. Vi prihajate v to novo dobo, državna uprava, ki je kriva za zatečeno stanje, pa premalo strokovna, učljiva, stvarna in fleksibilna.

Ob koncu Čufer zahteva tudi opravičilo za Magnine navedbe, da so njegov klic v podjetje na dan prvega glasovanja o pritožbi na okoljevarstveno soglasje razumeli kot sum korupcije.

Slovenski E-forum umika pritožbo

Video: Planet TV


Pogovore z Magno Steyr je po poročanju STA z umikom pritožbe končal Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma. Ta se je z vlado in Magno Steyr pogajal o posebnem dokumentu, ki bi ga podpisali Slovenski E-forum, Magna Steyr ter ministrstvi za okolje in gospodarstvo in v katerega bi vključili vse zahteve okoljevarstvenikov. 

Kasneje naj bi jih ministrstvo za okolje oziroma agencija za okolje (Arso) vključila v okoljevarstveno dovoljenje, za katerega mora Magna še zaprositi.

Še danes zjutraj nam je Marinček dejal, da s potekom pogajanj ni zadovoljen. Magna Steyr naj bi namreč vztrajala pri določbi, da je dogovor zanjo nezavezujoč. Zdaj so očitno našli skupni jezik.

Cerarju poslali pismo zaradi pritiska na nevladne organizacije

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Šestdeset evropskih in drugih nevladnih organizacij in mednarodnih mrež je danes na predsednika vlade Mira Cerarja naslovilo pismo, v katerem so izrazile zaskrbljenost zaradi pritiskov na civilno družbo in nevladne organizacije v Sloveniji, ki delujejo v javnem interesu na področju varovanja okolja.

V pismu obsojajo predstavnike slovenske vlade zaradi izvajanja pritiska na nevladne organizacije. Predstavniki vlade so s svojim ravnanjem poskušali diskreditirati vlogo slovenskih nevladnih organizacij, ki so se kot stranski udeleženec v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja odzvale na pomanjkljivo in mestoma sporno okoljevarstveno dovoljenje.

Podpisnice pisma vlado pozivajo, da v nadaljnjem delu upošteva pravni red Slovenije in ustavne pravice državljanov do zdravega okolja. Pozivajo tudi, naj vlada v prihodnosti vodi vključujoče, pregledne postopke, ki bodo ob izvajanju trajnostno naravnanih projektov zagotavljali visoko kakovost bivanja in ohranjanje okolja.

Še tretja ovira za Magno

V postopku sprejemanja okoljevarstvenega soglasja za Magno pa je še ena neznanka. Skupina 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju, ki ji Arso ni odobril statusa stranskega udeleženca, odločitev pa je nato potrdilo tudi okoljsko ministrstvo, je imela včeraj do polnoči čas za vložitev tožbe na upravno sodišče. Ali so jo vložili, nam odvetnica Simona Marko, ki zastopa prebivalce, ni hotela povedati.

V skupini je tudi podžupanja občine Miklavž na Dravskem polju Mirjana Vazzaz Ferčec. Omenimo, da je sama občina pridobila status stranskega udeleženca, a pritožbe na okoljevarstveno soglasje ni vložila.

Tožba sicer ne zadrži pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja, pomeni pa, da ga lahko upravno sodišče - če ugotovi, da je Arso prebivalce protipravno izločil iz postopka - naknadno razveljavi.

Edina nevladna organizacija, ki se z Magno tako še pogaja o morebitni pritožbi na okoljevarstveno soglasje za lakirnico v Hočah, je Alpe Adria Green Slovenija. Premier Miro Cerar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek verjameta, da bo tudi ta dogovor dosežen in se bo investicija lahko začela. Kot je ob obisku Maribora dejal Cerar, si predstavniki vlade in Magne trudijo odpraviti še pomisleke zadnje okoljevarstvene organizacije. (STA)
Ne spreglejte