Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
5. 9. 2017,
12.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

6

Natisni članek

Ana Topolic-Kriechbaum Andrej Čufer Magna Steyr

Torek, 5. 9. 2017, 12.22

6 let, 7 mesecev

AAG piše seznam zahtev državi, za pritožbo še teden dni časa

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

6

Magna Steyr | Foto Reuters

Foto: Reuters

Organizacija Alpe Adria Green za zdaj agenciji za okolje (Arso) ni dostavila pritožbe na okoljevarstveno soglasje Magni Steyr. Po besedah člana upravnega odbora Andreja Čuferja bodo najprej državi poslali seznam predlogov, z izpolnitvijo katerih bi se izognili pritožbi. Za to imajo sicer še teden dni časa. 

Upravni odbor Alpe Adria Green (AAG) je v četrtek s šestimi glasovi za in štirimi proti izglasoval odločitev, da bodo vložili pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje Magni Steyr, ki načrtuje gradnjo lakirnice na območju poslovne cone Hoče. Magna Steyr je v preteklosti večkrat dejala, da bo v primeru pritožbe naložbo selila na Madžarsko, kjer je že dobila delno gradbeno dovoljenje.

A na Arsu pravijo, da do zdaj pritožbe niso prejeli, rok pa se izteče 12. septembra, torej prihodnji torek.

Je možno, da pritožbe ne bo?

Kot nam je pojasnil član upravnega odbora Andrej Čufer, so imeli danes sestanek z nekdanjima županoma Maribora Borisem Sovičem in Alojzem Križmanom, ki kot podpornika Magnine naložbe zadnje tedne sestankujeta z okoljevarstveniki. Dogovorili naj bi se, da AAG državi pošlje seznam svojih zahtev. 

Torej obstaja možnost, da se ne bodo pritožili? "Res smo izglasovali pritožbo, a to ne pomeni, da ne sprejemamo drugih možnih rešitev, ki pridejo na plano," pravi Čufer. Na vprašanje, na koga bodo svoje zahteve naslovili, je dejal, da verjetno na vse pristojne institucije. Trenutno sta sicer na potezi Arso in okoljsko ministrstvo, nam je še povedal.

Ponujal svojo inovacijo, nato glasoval proti naložbi?

Glasovanje organizacije AAG je sicer pospremila novica, da je Čufer na dan glasovanja klical v Magno Steyr in ji ponujal svojo rešitev za gašenje požarov v predorih. Kasneje naj bi glasoval za pritožbo na soglasje Magni.

Čufer je za Finance dejal, da ni ničesar ponujal, temveč jih je le obvestil, da rešitev obstaja. Več v članku Je imel član Alpe Adria Green poslovni interes pri Magni?.

V Magni so po današnjem poročanju Financ v besedah Čuferja zaznali sum koruptivnega dejanja. "Prepoznali smo potencialno korupcijo oziroma potencialno izsiljevanje, zato smo v skladu z našimi pravili o tem obvestili našo pravno službo, ki je prevzela zadevo v obravnavo," je za Finance povedala Ana Topolic-Kriechbaum, globalna direktorica za marketinške komunikacije v graški Magni.


Preberite še:

Zadeva Magna: Počivalšek kljub pritožbi nevladnikov ostaja optimist #video

Je imel član Alpe-Adria Green poslovni interes pri Magni?


V AAG molčijo

Glavni argument AAG Vojka Bernarda za nasprotovanje Magni Steyr je lokacija. Gradili bodo na najboljših kmetijskih zemljiščih, ki so za nameček na vodovarstvenem območju, opozarjajo. | Foto: STA , Glavni argument AAG Vojka Bernarda za nasprotovanje Magni Steyr je lokacija. Gradili bodo na najboljših kmetijskih zemljiščih, ki so za nameček na vodovarstvenem območju, opozarjajo. Foto: STA , Za komentar in časovnico načrtovanih aktivnosti smo želeli prositi predsednika AAG Vojka Bernarda, ki pa se na naše klice zadnje dni ne oglaša. Prav tako od včeraj čakamo na odgovore na pisna vprašanja, ki smo jih poslali na uradni naslov organizacije. Neuradno naj bi še vedno obstajala možnost, da od pritožbe odstopijo.

Njihov najpomembnejši argument je, kot so sporočili po seji upravnega odbora prejšnji teden, načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč, in to na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem prepričanju pomenil kršenje zakona o varstvu okolja. Sami so predlagali alternativne lokacije, ki pa jih odločevalci niso upoštevali.

V AAG menijo, da "greenfield" pozidave za Slovenijo niso primerne, saj bo država na ta način še naprej izgubljala rodovitno zemljo. 

Ne spreglejte