Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
9.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

37

Natisni članek

Alpe Adria Green Magna Steyr okoljevarstvo ARSO

Petek, 1. 9. 2017, 9.02

6 let, 6 mesecev

Zadeva Magna: Počivalšek kljub pritožbi nevladnikov ostaja optimist #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

37

Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

Investicija Magne Steyr v Hočah je po včerajšnji napovedi organzacije Alpe Adria Green, da bo vložila pritožbo na okoljevarstveno soglasje, pod vprašajem. A gospodarski minister Zdravko Počivalšek še verjame, da bo Magna gradila pri nas. Urad varuhinje človekovih pravic ter tudi Počivalšek in premier Miro Cerar so danes obsodili grožnje okoljevarstvenikom.

V mednarodnem društvu za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green, ki je ena od desetih okoljevarstvenih organizacij, ki imajo v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni Steyr status stranskega udeleženca, so izglasovali, da se bodo pritožili na soglasje.

Čeprav je Magna Steyr večkrat dejala, da bo v primeru pritožbe na soglasje lakirnico, ki jo načrtuje na območju poslovne cone Hoče, selila na Madžarsko, kjer so že dobili delno gradbeno dovoljenje, gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da vse še ni zamujeno. 

"Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. (...) Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi, in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v občino Hoče-Slivnica," je v pisni izjavi sporočilo ministrstvo. Magna Steyr se na sporočilo AAG o izglasovani pritožbi za zdaj ni odzvala.

Krivdo za časovno stisko pripisujejo vladi

V AAG, ki ima sedež na Jesenicah, vladi in zlasti okoljskemu ministrstvu očitajo, da sta povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi že lani morala sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in drugih oblik civilne družbe ter jim predstaviti problematiko umeščanja Magne Nukleus v prostor.

Krivdo za časovno stisko v celoti pripisujejo ministrstvu, zaradi česar bi morala ministrica Irena Majcen po njihovem mnenju odstopiti, saj naj bi investicijo spravila v kritično fazo. Nevladne organizacije niso v ničemer krive, menijo ter dodajajo, da so te celo tvorno prispevale pripombe in zahteve, ki so v skladu z varstvom okolja in trajnostnim razvojem.

V AAG pogrešajo tudi ustrezno strategijo kmetijskega ministrstva, ki naj bi odpovedalo pri umeščanju Magne v prostor in očitno ne sledi trajnostnemu razvoju. Krivdo naj zato po njihovem mnenju prevzame tudi minister Dejan Židan.

AAG: "Greenfield" investicije za Slovenijo niso primerne

Alpe Adria Green, ki jo vodi Vojko Bernard, je obsodila številne pritiske na nevladne organizacije. | Foto: STA , Alpe Adria Green, ki jo vodi Vojko Bernard, je obsodila številne pritiske na nevladne organizacije. Foto: STA , Najpomembnejši argument za njihovo nasprotovanje postavitvi Magne na tej lokaciji je načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč, in to celo na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem prepričanju pomenil kršenje zakona o varstvu okolja.

Kot med drugim opozarjajo, je bila podlaga za okoljevarstveno soglasje tudi poročilo o vplivih na okolje, ki je kršilo predpis o njegovi vsebini s tem, da ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah. Opisali so zgolj tehnološki vidik, prav tako ni bilo v njem nobene zahteve Magne o prav tej lokaciji. Sami so predlagali nekaj drugih lokacij, kot so Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama. Alternativne lokacije imajo po njihovem mnenju vrsto prednosti, ohranili bi najboljšo kmetijsko zemljo, Rogoški gozd, naravo ter preprečili mogoče in verjetne škodljive vplive na zdravje prebivalcev.

Upravni odbor omenjene organizacije je zato sklenil, da se na izdano soglasje Magni pritoži, hkrati pa poudarja, da "greenfield" pozidave za Slovenijo niso primerne, saj bo država na ta način še naprej izgubljala rodovitno zemljo. V AAG zahtevajo dejansko uvedbo neodvisnega nadzora obratovanja Magne, ki bi ga izvajale organizirane civilne družbe po vseh relevantnih parametrih okolja.

Obsojajo pritisk na nevladne organizacije

Alpe Adria Green je obsodila tudi pritiske na nevladne organizacije, da se kot stranke v postopku ne bi pritožile na okoljevarstveno soglasje. Te so po njihovem izvajali vsi, od politikov, lokalnih pomembnežev, gospodarske zbornice, sindikatov do same Magne, ki straši z odhodom na Madžarsko. Vse zato, da v Sloveniji ne bi uveljavljali pravne države in aarhuške konvencije.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za STA pojasnili, da okoljevarstvena soglasja izdaja Arso in da je bila navedbah Arsa v okviru samega postopka izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni vključena vsa zainteresirana javnost, na način, kot ga predvideva zakon o varstvu okolja.

"Javnosti je bila ves čas postopka na voljo dokumentacija o projektu, v času javne razgrnitve pa je bila javnost še pozvana, da poda svoje pripombe in zahteve za vstop v postopek. V samem postopku je sodelovalo 10 nevladnih organizacij, sklicana je bila ustna obravnava za izmenjavo mnenj in stališč," navajajo na ministrstvu. (STA)

Pritiske na predstavnike nevladnih organizacij in civilno družbo, ki naj bi se dogajali v okoliščinah izdajanja dovoljenj Magni v Hočah, je danes obsodil tudi urad varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer. Opozorili so, da je pravica do zdravega življenjskega okolja varovana z ustavo, zato je toliko bolj pomembno zagotoviti odgovorno ravnanje vseh sodelujočih pri odločanju o posegih v okolje.

Kaj pa vladni pritiski?

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, ostro obsodil in dodal, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje. | Foto: Ana Kovač Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, ostro obsodil in dodal, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje. Foto: Ana Kovač Pritiski naj bi po navedbah nevladnikov prihajali tudi s strani vladajoče politike, ki je Magnini investiciji zelo naklonjena. Včeraj smo poročali, da je Gorazda Marinčka iz Slovenskega E-foruma, ki je dolgo napovedoval pritožbo, v začetku tedna klical državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben. Marinček je sestankoval tudi pri ministru Počivalšku. "Namen sestanka je bil predvsem, da se vzpostavi dialog v zadevi Magna Steyr in da se izluščijo pomisleki, ki jih ima Slovenski E-Forum z namenom odgovoriti na te pomisleke," pravijo na ministrstvu.

Počivalšek se je na očitke o pritiskih danes odzval z navedbami, da je osnovna naloga njegovega ministrstva skrb za gospodarstvo, za spodbujanje njegovega razvoja, podporo investicijam ter odpiranje novih delovnih mest. "Pri tem si prizadevamo za konstruktiven dialog z vsemi deležniki," je zatrdil. Grožnje nevladnikom, ki so se v zadnjih dneh pojavile na družbenih omrežjih, pa je ostro obsodil in dodal, da jim mora biti dana možnost, da izrazijo svoje prepričanje.

Ob robu dogodka ob prvem šolskem dnevu se je na očitke o pritiskih na nevladnike, ki naj bi prihajali tudi z investiciji zelo naklonjene vladne strani, odzval tudi premier Miro Cerar, ki je dejal naslednje: "Smo vlada, ki vodi dialog. Ves čas si prizadevam za argumentiran, odprt dialog s civilnimi iniciativami in civilno družbo nasploh. Nikakor nisem za nobene pritiske, verjamem pa, da lahko skozi argumentirane pogovore prepričamo drug drugega v tisto, kar je dobro za Slovenijo."

Ne spreglejte