Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2024,
20.54

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

računalnik Emilija Stojmenova Duh Računsko sodišče

Ponedeljek, 1. 7. 2024, 20.54

2 dneva, 1 ura

Nakup računalnikov po mnenju računskega sodišča ni bil gospodaren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Emilija Stojmenova Duh | Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je sklad do 20. junija prejel 2.277 vlog in izdal 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh naj bi bilo po takratni napovedi ministrice izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870. | Foto STA

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je sklad do 20. junija prejel 2.277 vlog in izdal 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh naj bi bilo po takratni napovedi ministrice izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870.

Foto: STA

Nakup prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo za povečanje digitalne vključenosti, po mnenju računskega sodišča ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti. Ministrstvo ga je izvedlo brez predhodne opredelitve dejanskih potreb, so prve ugotovitve sodišča povzeli na TV Slovenija.

Računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo lanski nakup 13 tisoč računalnikov za 6,5 milijona evrov, je po navedbah televizije ugotovilo, da ministrstvo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov.

Ker večine prenosnih računalnikov niso razdelili, so nastali stroški skladiščenja. Po navedbah televizije je ministrstvo za shranjevanje in zavarovanje računalnikov do konca junija plačalo 13 tisoč evrov.

Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim

Ministrstvo je do konca lanskega leta razdelilo 39 računalnikov, okoli tri tisoč jih je razdelilo šolam. Za deset tisoč prenosnikov je štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad objavil poziv za dodelitev računalniške opreme, rok se je iztekel konec junija. Razpis je bil namenjen socialno najšibkejšim. Po podatkih TV Slovenija je do minulega četrtka zanje prišlo okoli 2.400 vlog, skupaj pa so do zdaj vročili 330 računalnikov.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je povedala, da je sklad do 20. junija prejel 2.277 vlog in izdal 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh naj bi bilo po takratni napovedi ministrice izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870. Na skladu so konec maja napovedali, da bodo, če bodo računalniki še vedno na razpolago, poziv objavili znova, pri tem pa določili novo skupino upravičencev.

Matej Arčon
Novice Arčon: Proračuna za 2025 in 2026 zagotavljata sredstva za reforme in glavne koalicijske zaveze
Ne spreglejte