Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
8.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prostovoljstvo trajnostni razvoj družbena odgovornost teden prostovoljstva in humanosti Krka

Petek, 25. 3. 2016, 8.46

6 let, 7 mesecev

Največje plačilo – ko nekoga osrečiš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Družbeno-odgovorna podjetja imajo med svojimi nalogami pomembno poslanstvo - poskrbeti za ljudi in okolje, kjer delujejo.

Vse več podjetij nekaj svoje pozornosti namenja trajnostnemu in uravnoteženemu razvoju okolice.


Velika podjetja se vse bolj zavedajo, da je poleg odličnih poslovnih rezultatov pomembno tudi delovati na drugih področjih. Poslovno okolje v svetu zahteva, da se organizacije vse bolj zavedajo družbenih in etičnih vplivov svojih aktivnosti in poslovne politike.

Podjetja, ki trdno stojijo na trgu, lahko nekaj svoje pozornosti namenijo trajnostnemu in uravnoteženemu razvoju okolice, kjer delujejo, in tako zagotavljajo kakovostnejše in prijetnejše življenje širšemu krogu ljudi. Takšna podjetja se zavedajo, da je spoštovanje socialnih vrednot in okoljskih dragocenosti edini pravi recept za bogato skupno življenje.

Standard družbene odgovornosti

Družbeno-odgovorna podjetja, ki sledijo standardu ISO 26000, so naravnana k okolju, človekovim pravicam in razvoju skupnosti. | Foto: Družbeno-odgovorna podjetja, ki sledijo standardu ISO 26000, so naravnana k okolju, človekovim pravicam in razvoju skupnosti.

Etično vedenje zaposlenih, ekonomski razvoj podjetja, izboljševanje kakovosti življenja zaposlenih, njihovih družin, lokalne skupnosti in družbe nasploh, so glavno vodilo družbeno-odgovornih podjetij.

Družbena odgovornost slovenskih podjetij postaja vse pomembnejša. Družbena odgovornost je na ravni EU definirana kot koncept, vključen v standard ISO 26000. Ta daje smernice podjetjem za sprejemanje dejavnosti, ki vplivajo na družbo in okolje. Podjetje je tako zavezano, da prispeva k trajnostnemu razvoju, upošteva pričakovanja sodelujočih, deluje v skladu z veljavno zakonodajo in mednarodnimi normami ter poskrbi, da je družbena odgovornost integrirana v celotno organizacijo in jo tudi izvaja v svojih odnosih.

Ključna področja družbene odgovornosti: okolje, človekove pravice in zaposlovanje, vodenje organizacije in etična načela ravnanja, vprašanja, povezana s kupci in potrošniki, ter vključenost v razvoj skupnosti oziroma družbe.

Odličen dolenjski zgled

V Krki se pripravljajo na 5. teden prostovoljstva in humanosti, ki bo potekal od 4. do 9. aprila v jubljani, Strunjanu, Novem mestu in Ljutomeru. | Foto: V Krki se pripravljajo na 5. teden prostovoljstva in humanosti, ki bo potekal od 4. do 9. aprila v jubljani, Strunjanu, Novem mestu in Ljutomeru.

Družbena odgovornost je vtkana tudi v podjetje Krka, ki se pripravlja na 5. Krkin teden prostovoljstva in humanosti, ki bo potekal od 4. do 9. aprila. V Ljubljani, Strunjanu, Novem mestu in Ljutomeru bodo moči združili številni zaposleni in nevladne organizacije.

Na lanskem tednu prostovoljstva je sodelovalo 24 odstotkov zaposlenih, ki bodo tudi letos zbirali različne potrebščine, zlasti oblačila in obutev, hrano za male živali za zavetišča, darovali bodo kri, pakirali živila, pomagali Karitasu in Rdečemu križu, v številnih domovih za starejše, varstveno-delovnih centrih in drugih zavodih.

Teden bodo končali v soboto, 9. aprila, ko bodo pripravili dan odprtih vrat za Krkine upokojence, družinske člane in prijatelje.

Plačilo je, če nekoga osrečimo

Elvira Medved:  | Foto: Elvira Medved:

"Naše največje plačilo za vse, kar počnemo, je, ko osrečimo druge. Naši zaposleni so zelo močno vpeti v različne pokroviteljske odbore po osnovnih šolah, varstveno-delovnih centrih, domovih za starejše občane. Ker smo skupaj močnejši, smo dobrodelne organizacije in zavode vprašali, kje najbolj potrebujejo našo pomoč. Predlogov je bilo toliko, da smo se pred petimi leti odločili, da organiziramo teden prostovoljskih aktivnosti, in rezultat naših akcij je res pohvalen," je ob predstavitvi 5. Krkinega tedna prostovoljstva in humanosti povedala Elvira Medved, vodja Službe za odnose z javnostmi v novomeški Krki.

Rezultati preteklih Krkinih tednov prostovoljstva in humanosti:

krka prostovoljstvo | Foto:

- 3.479 prostovoljcev

- je zbralo 12,6 tone oblačil, hrane in drugih potrebščin,
- darovali so 448 litrov krvi,
- pripravili 2.970 živilskih paketov z okrog 22 tonami živil,
- obiskali 31 domov za starejše ter
- 7 varstveno-delovnih centrov,
- zbrali 1,8 tone hrane za male živali in
- na dnevu odprtih vrat gostili 6.700 obiskovalcev.

Ne spreglejte