Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sobota,
29. 10. 2016,
4.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

Palm Jumeirah Hetem Ramadani Boštjan Šifrar vila davčne oaze

Sobota, 29. 10. 2016, 4.52

6 let, 6 mesecev

Največja zasebna vila v Sloveniji: iz davčne oaze bi jo vzel kralj zamaškov iz Škofje Loke

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Razkošno opremljena vila v Radomljah, ki velja za največjo zasebno hišo v Sloveniji in v kateri je dolgo prebival Hetem Ramadani, kontroverzni naftni trgovec albanskega rodu, bi lahko že v kratkem dobila novega lastnika oziroma najemnika.

Vila je bila pred časom na prodaj za več kot 10 milijonov evrov. | Foto: Matej Leskovšek Vila je bila pred časom na prodaj za več kot 10 milijonov evrov. Foto: Matej Leskovšek

Govora je o 2500 kvadratnih metrov veliki "graščini" na še enkrat tolikšnem zemljišču, ki obsega vežo z veličastnim stopniščem in sprejemno sobo z dnevnimi prostori ter jedilnico.

V zgornjem nadstropju je pet spalnic z lastnim dnevnim kotičkom in kopalnico. V njej je tudi vinska klet, zunanji in notranji bazen, džakuzi, telovadnica, spa s savno in garažni prostori za od pet do sedem avtomobilov. Vse skupaj je opremljeno s stilnim pohištvom.

V vili je med drugim  vinska klet, zunanji in notranji bazen, džakuzi, telovadnica, spa s savno in garaža za od pet do sedem avtomobilov.  | Foto: Matej Leskovšek V vili je med drugim vinska klet, zunanji in notranji bazen, džakuzi, telovadnica, spa s savno in garaža za od pet do sedem avtomobilov. Foto: Matej Leskovšek

Za nepremičnino, ki je bila pred časom na prodaj za več kot 10 milijonov evrov, se po naših informacijah zanima eden od najbolj premožnih Slovencev Boštjan Šifrar. Ta je lastnik podjetja SIBO G iz Škofje Loke, ki se ukvarja s proizvodnjo zapiralne embalaže za tube.


Morda vas zanima tudi:

-> Rusko dačo kupil Aleš Musar
-> Kakšno hišo si lahko privoščite za štiri milijone evrov
-> Proces desetletja – nočna mora za sodnike in prihodnje vlade


Šifrar: vse poteka izjemno počasi

"Z lastniki hiše smo se res pogovarjali o poslovnem sodelovanju. Toda ker so tujci, vse skupaj teče izjemno počasi. Trenutno več od tega ne morem povedati, ker še nismo nič napredovali," je zanimanje za vilo v Radomljah potrdil Šifrar.

V pogovorih z lastniki hiše nismo nič napredovali, pravi Boštjan Šifrar. | Foto: STA , V pogovorih z lastniki hiše nismo nič napredovali, pravi Boštjan Šifrar. Foto: STA , Na vprašanje, ali se zanima za nakup ali najem nepremičnine, ni odgovoril. Prav tako ni komentiral informacij, da je v zadnjem času potekala njena obnova, pri kateri naj bi sam aktivno sodeloval. Vila naj bi bila namreč zaradi dolgotrajne neuporabe poškodovana.

Kako bi Šifrar financiral posel, ni znano. Njegovo premoženje je sicer revija Manager lani ocenila na več kot 20 milijonov evrov.

Prvi mož podjetja SIBO G je tudi velik avtomobilski navdušenec, nedavno se je pohvalil, da je samo njegov vozni park vreden dva milijona evrov.

Ostal brez vile na Zeljarski ulici

Boštjan Šifrar se je zanimal tudi za nakup prestižne vile z bazenom, savno, biljardno sobo in vinsko kletjo na Zeljarski ulici v Ljubljani. Ta je bila v začetku septembra na prodaj na javni dražbi po izklicni ceni 590.000 evrov.

Ob tem je imel Šifrar predkupno pravico, saj je bil SIBO G dotedanji najemnik in je za nepremičnino plačeval kar štiri tisoč evrov mesečne najemnine. Kljub temu mu ni uspelo kupiti vile v Ljubljani. S ponudbo v višini 753.000 evrov ga je premagalo podjetje E-Solventa, ki se ukvarja z odkupom terjatev.

Hetem Ramadani je obogatel v poslih s hrvaško Ino. | Foto: Mediaspeed Hetem Ramadani je obogatel v poslih s hrvaško Ino. Foto: Mediaspeed Slamnati lastniki iz davčnih oaz

Pomembno je tudi vprašanje, s kom se Šifrar dogovarja. Nepremičnina je namreč formalno v rokah slamnatega podjetja s sedežem na Irskem.

Do leta 2010 je bil njen lastnik Ramadani, ki je obogatel v poslih s hrvaško Ino. Ko je donosno pogodbo izgubil in so ga začeli preiskovati zaradi domnevnih provizij hrvaškim politikom, ob vsem tem pa se je z nekdanjo soprogo zapletel v spor o razdelitvi več desetmilijonskega premoženja, pa je vila v vprašljivih okoliščinah zamenjala lastnika.

Prevzelo jo je podjetje Boheme Management iz Dublina, ki je bilo ustanovljeno izključno zaradi nakupa vile v Radomljah. Na koncu lastniške verige je cvetličarna Steel Magnolias Ltd iz Staffordshira v osrednji Angliji. Toda podatki kažejo, da se za njim skriva Ramadani.

Direktor irskega podjetja je upravljavec premoženja iz Švice Paolo Corbi. Ta je bil v preteklosti direktor še dveh podjetij na Irskem, ki naj bi ju obvladoval Ramadani in katerih lastništvo vodi na Maršalove otoke. Torej v davčno oazo, v kateri pristojnim organom ni potrebno razkriti lastništva ali podatkov o poslovanju podjetja.

Hetem Ramadani je bil lastnik več milijonov evrov vredne vile  na svetovno znanem umetnem otoku Palm Jumeirah v Dubaju. | Foto: Thinkstock Hetem Ramadani je bil lastnik več milijonov evrov vredne vile na svetovno znanem umetnem otoku Palm Jumeirah v Dubaju. Foto: Thinkstock

19-metrska jahta in hiša v Dubaju

Ramadani, proti kateremu sta nekdanja soproga in najmlajša hči pred sodiščem v Londonu vložili tožbo zaradi neplačevanja preživnine, naj bi pred rubežniki in odvetniki rešil še mnogo več premoženja. Tega naj bi razpršil po več davčnih oazah.

Iz dokumentov, s katerimi razpolagamo, je razvidno, da naj bi prvi mož slovenskega podjetja Salbatring v preteklosti obvladoval številna podjetja na Kosovu, v Albaniji, na Britanskih Deviških otokih, v Liechtensteinu, Luksemburgu, Belizeju in Hongkongu.

Bil je tudi lastnik 19-metrske jahte nuvari 63 in več milijonov evrov vredne počitniške hiše v Dubaju, na svetovno znanem umetnem otoku Dubai Palm Jumeirah.

Lastnik takšne jahte je bil Hetem Ramadani:

Kam bo šel denar?

Kje bo končal denar od morebitne prodaje vile v Radomljah ali njene oddaje v najem, ni znano. Irsko podjetje Boheme Management Limited, ki vilo vrednoti na vsega 1,15 milijona evrov, ima še za okoli 2,35 milijona evrov dolga do neimenovanih (pravnih) oseb.

Ves presežek denarnih sredstev pa se bo stekal v roke ljudi, ki se skrivajo za podjetjem.

Hetem Ramadani je že dlje časa nedosegljiv za pojasnila. Prav tako ni znano, kje ima prijavljeno stalno prebivališče.

Ne spreglejte