Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
2. 10. 2016,
18.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

hiša nepremičnine Osebne finance

Nedelja, 2. 10. 2016, 18.26

6 let, 6 mesecev

Kakšno meščansko hišo si lahko privoščite za štiri milijone evrov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Hiša v Amsterdamu

Ne samo v svetovnih prestolnicah, tudi v Ljubljani se prodajajo hiše za več milijonov evrov. Medtem ko v tujini razkrivanje natančnih lokacij nepremičnin ni težava, jo slovenski prodajalec ne želi deliti s širšo javnostjo.

Spletni poslovni portal Bloomberg je naredil primerjavo cen meščanskih vil v različnih mestih po svetu. Vse se prodajajo za okoli pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov), a razen cen se podobnost med njimi hitro konča.

Katere nepremičnine v Sloveniji se prodajajo za več kot milijon evrov (foto)

Pet etažna hiša na Manhattnu je na prodaj za 4,3 milijona evrov. | Foto: Douglas Elliman Real Estate Pet etažna hiša na Manhattnu je na prodaj za 4,3 milijona evrov. Foto: Douglas Elliman Real Estate

V Amsterdamu je za 5,3 milijona dolarjev (4,7 milijona evrov) na prodaj povsem prenovljena šest etažna hiša. Stoji ob kanalu Keizersgracht, ki je eden glavnih kanalov tega živahnega mesta. Od strogega središča mesta, kraljeve palače in znamenitega Rijksmuseuma je oddaljena 10 minut hoje.

Hiša iz 18. stoletja je današnjo podobo dobila leta 2011. Na 830 kvadratnih metrih stanovanjske površine je devet spalnic, ki so trenutno spremenjene v pisarniške prostore. Kvadratni meter prodajalci cenijo na dobrih 5.600 evrov.

Na Manhattnu osem tisočakov za kvadratni meter

Dobro stoletje mlajša meščanska hiša se za 4,8 milijona dolarjev (4,3 milijona evrov) prodaja v New Yorku. Pet etažna hiša na Manhattnu ima štiri spalnice in prostorno teraso na strehi objekta.

Skupna stanovanjska površina meri 540 kvadratnih metrov. Za vsakega je potrebno odšteti osem tisoč evrov.

Prostorna terasa na vrhu hiše v New Yorku. | Foto: Douglas Elliman Real Estate Prostorna terasa na vrhu hiše v New Yorku. Foto: Douglas Elliman Real Estate

Še stoletje novejši dvorec v art deco arhitekturi stoji v pariškem 16. okrožju. V dveh nadstropjih premore štiri spalnice, 350 kvadratnih metrov stanovanjske površine pa prodajalci ponujajo za 5,6 milijona dolarjev (5 milijonov evrov) oziroma dobrih 14 tisočakov za kvadrat.

V Parizu je potrebno za kvadratni meter hiše 14 tisočakov. | Foto: Sotheby's International Realty V Parizu je potrebno za kvadratni meter hiše 14 tisočakov. Foto: Sotheby's International Realty

Bo najlepše mesto na svetu kmalu tudi najdražje?

A tudi v središču Ljubljane smo zasledili vilo, ki je blizu znesku v omenjenih velemestih. Prodajalec želi zanjo iztržiti 3,45 milijona evrov, a natančne lokacije ne želi razkriti.

Gre za dobrih dva tisoč kvadratov velik kompleks iz leta 1980, ki sestoji iz poslovnih prostorov, skladišča, delavnice in stanovanjske hiše. Kompleks je ograjen, na dvorišču pa je prostora za 15 avtomobilov. Zaradi več različnih tipov zgradb je ceno kvadratnega metra stanovanjske površine težko izračunati.

Ljubljanski grad ob polni luni. | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Kot so nam pojasnili v nepremičninski agenciji Group A, ki nepremičnino prodaja, lahko podrobnejše informacije pridobi vsakdo, ki bo z njimi podpisal pogodbo o nerazkrivanju informacij.

Ne spreglejte