SiolNET. Novice Slovenija
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najuspešnejša slovenska padalka od države iztožila 90 tisoč evrov odškodnine

0,41

termometer

 | Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Delovno in socialno sodišče je Ireni Avbelj, najuspešnejši slovenski padalki vseh časov, prisodilo 90 tisoč evrov odškodnine v sporu z ministrstvom za obrambo. Avbljeva se je avgusta 2011 hudo poškodovala na evropskem prvenstvu v skokih s padalom v Kikindi. Od delodajalca je zahtevala odškodnino in mesečno rento. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je po šestih letih in pol od nesreče Avbljevi prisodilo odškodnino, saj je razsodilo, da nekdanja vrhunska padalka in nekdanja poveljnica šolskega padalskega centra Slovenske vojske ni kriva za nesrečo in da ji pripada odškodnina, je v četrtek poročal Dnevnik, o razsodbi v korist Avbljeve in v škodo države pa poročajo tudi drugi slovenski tiskani in internetni mediji.

Avbljeva je pred štirimi leti vložila tožbo zoper svojega takratnega delodajalca, ministrstvo za obrambo, saj je bila prepričana, da za nesrečo ni bila kriva sama, da je šlo za delovno nesrečo in da ji pripada odškodnina.

Avbljeva je zahtevala višjo odškodnino

Sodišče ni v celoti ugodilo višini zahtevka. Avbljeva je namreč zahtevala višjo odškodnino, 160 tisoč evrov in rento, sodišče pa ji je na koncu prisodilo dobrih 90 tisoč evrov odškodnine, k čemer bo treba prišteti obresti. Dosodilo ji je 490 evrov mesečne denarne rente in 200 evrov mesečnega plačila prikrajšanja iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja, še poroča Dnevnik.

Gre za odškodnino zaradi premoženjske in nepremoženjske škode, poškodb, bolečin, stroškov zdravljenja, pretrpljenega strahu, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in izpada dohodka.

Irena Avbelj | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Skok na evropskem prvenstvu v Kikindi je bil skoraj usoden

Zdaj 52-letna Avbljeva je na svetovnih prvenstvih skupno osvojila 20 zlatih, deset srebrnih in tri bronaste kolajne. Skoraj usoden pa je bil zanjo skok s padalom 24. avgusta 2011, ko ji je na evropskem prvenstvu v Kikindi dve sekundi pred pristankom zatajil mehanizem za pristajanje. Avbljeva se je hudo poškodovala.

Prestala je 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Zaradi poškodb je morala končati kariero, po skoraj 23 letih službovanja na ministrstvu za obrambo se je tudi invalidsko upokojila in bo vse življenje trpela posledice nesreče pri doskoku s padalom.

Na razsodbo se ne bo pritožila

Avbljeva se na razsodbo ne bo pritožila, lahko pa se pritoži ministrstvo za obrambo oziroma državno odvetništvo v imenu ministrstva. Rok za pritožbo se izteče v začetku aprila.

V okviru postopka so državni pravobranilci zatrjevali, da se je nesreča zgodila zaradi napake Avbljeve, na civilnem tekmovanju, kamor padalcev naj ne bi poslala vojska, ampak Letalska zveza Slovenije. Padalka je vztrajala, da je v Srbiji tekmovala kot predstavnica Slovenske vojske, so danes zapisale Slovenske novice.

Sodišče je odločilo, da je šlo za delovno nesrečo

Sodišče je jasno odločilo, da je šlo za delovno nesrečo, ker je Avbljeva od ministrstva dobila ukaz, da se mora udeležiti tekmovanja. Udeležba na tekmovanju se ji je štela v delovni čas, ministrstvo je poskrbelo za prevoz na tekmovanje in za prevoz poškodovane nazaj v Slovenijo. Kot navaja Dnevnik, se je bila Avbljeva prek odvetnika Primoža Krapenca ves čas pripravljena z državo tudi pogoditi, a nasprotna stran o tem ni želela slišati.

"Sodba še ni pravnomočna, čakamo, kaj bo naredilo pravobranilstvo, vsekakor pa sem zadovoljna s tem, tako kot je sodnik razsodil. Glede na to, da smo se do zdaj skušali pogoditi in odziva z njihove strani ni bilo, ne vem ... Čakam še, ali se bodo pritožili ali ne, upam na pozitivno presenečenje," je razsodbo za STA komentirala Avbljeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin