Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
10. 10. 2013,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planica Planica Jelko Gros

Četrtek, 10. 10. 2013, 17.15

8 let

Nad planiško letalnico sumi o nepravilnostih pri izboru izvajalcev

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse glasnejše so govorice o sumljivem izboru podjetja, ki bo s 3,6 milijona evrov javnega denarja obnavljajo letalnico v Planici. Jelko Gros zatrjuje, da je to laž.

Zaradi zamud pri prenovi letalnice bratov Gorišek, ki se je namesto konec marca začela šele konec avgusta, bo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih konec marca prihodnje leto namesto na letalnici potekal na novi Bloudkovi velikanki.

Za 11 milijonov terjatev in 45 milijonov evrov dolgov Za izvajanje del na letalnici bratov Gorišek so na Zavodu za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, avgusta izbrali škofjeloško podjetje SGP Tehnik. Po podatkih poslovnega imenika bizi.si je imelo lani 3,6 milijona evrov izgube, toliko, kot je brez DDV vreden posel, ki so ga pridobili v Planici.

Poleg tega je imelo podjetje z 200 zaposlenimi lani tudi 11,4 milijona terjatev do drugih poslovnih oseb in 45,2 milijona evrov dolgov, po poročanju nekaterih medijev pa tudi do podizvajalcev.

Člani razpisne komisije ostajajo skrivnost Na vprašanje, kdo je bil v razpisni komisiji, ki je posel zaupala zadolženemu SGP Tehnik, nam Gros ni odgovoril. Pojasnil je le, da so bili člani komisije trije zaposleni na zavodu Planica.

Po njegovih besedah je bilo v razpisu navedeno, da mora imeti ponudnik poravnane obveznosti do podizvajalcev, pri čemer je SGP Tehnik "pod kazensko odgovornostjo" predložil izjavo, da ima plačane vse zapadle obveznosti do podizvajalcev v predhodnih postopkih javnega naročanja.

Kakšno je ozadje izbire podjetja? Letalnica bratov Gorišek ni prva smučarska skakalnica, ki jo je gradil SGP Tehnik. Pred tem je podjetje delalo že pri projektu skakalnice v Kranju, ki je, kot so nam pojasnili v Smučarskem klubu Triglav Kranj, bila septembra 2004 zgrajena do faze, ki je omogočala prve treninge na plastiki in izvedbo domačih tekmovanj. Vendar nosilci projekta Smučarski klub Triglav, Mestna občina Kranj in Smučarska zveza Slovenije za izvedbo del podjetju še vedno dolgujejo 300 tisoč evrov.

Po besedah naših virov obstaja pri izbiri SGP Tehnik za dela v Planici sum, da so naročniki tega posla želeli SGP Tehnik poplačati tudi za dela v Kranju pred devetimi leti. Poleg tega naj bi na izbor vplival tudi strah, da bi lahko šlo podjetje SGP Tehnik v stečaj, pri čemer bi lahko stečajni upravitelj denar od dolžnikov zahteval prek izterjave, kar pomeni, da bi lahko skakalnico v Kranju tudi zaplenili oziroma zarubili. S tem bi bilo konec treningov in tekem za naše tekmovalce.

Gros: SGP Tehnik oddal ponudbo, ki je bila za naročnika najugodnejša "Očitek je zlonamerna laž nekoga, ki želi škodovati ugledu projekta Planica. Vsem, ki imajo vsaj malo pojma o principih javnih naročil, je jasno, da je SGP Tehnik oddal ponudbo, ki je bila za naročnika najugodnejša," pravi Gros, ki poleg vodenja zavoda Planica opravlja še funkcijo člana upravnega odbora Smučarskega kluba Triglav Kranj.

"Podjetje SGP Tehnik je bilo izbrano, ker izpolnjuje vse razpisne pogoje. Iz dokumentacije, ki jo je prejel zavod s ponudbo, na podlagi bančnih garancij in dokumentacije, ki jo je pridobil v fazi preverjanja od uradnih institucij, ni mogoče razpravljati o vaši ugotovitvi v zvezi s stečajem," je sklenil.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na podjetje SGP Tehnik, vendar odgovorov nismo prejeli.

Ne spreglejte