Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
20.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

3

Natisni članek

digitalna forenzika forenzika goljufija avtomobil

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 20.04

6 let, 6 mesecev

Nad avtomobilske goljufe z digitalno forenziko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

3

Kljub akcijam in preventivnim ukrepom nesreča nikoli ne počiva. A marsikatera je tudi privlečena za lase. Po nekaterih mnenjih naj bi se za vsako deseto prijavo škode pri avtomobilskih nesrečah skrivala goljufija. In ker so goljufi vse bolj iznajdljivi, zavarovalnice za odkrivanje prevar najemajo prave forenzike, ki s pomočjo računalnikov natančno izračunajo potek prometnih nesreč.

Najpogostejši poskus prevare je prijava škode, ki naj bi na avtu nastala kot posledica trka na parkirišču, a zavarovalniški forenziki lahko hitro ugotovijo, da ne gre za trk drugega vozila, temveč prevaro. Kako lahko z digitalno forenziko, v kateri se skriva prihodnost za preiskovanje prometnih nesreč, ulovijo goljufe, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

"Drog ulične razsvetljave, kakšna ograja ali karkoli podobnega," je prometni strokovnjak in zavarovalniški forenzik Jože Škrilec opisal mogoč scenarij poškdob na avtomobilu in dodal: "Ni pa mogoče, da bi takšna poškodba nastala s trkom drugega vozila."

Vse pogostejše kriminalne združbe

Na Kitajskem in v Rusiji gredo goljufi celo korak naprej in vse pogosteje kot pešci namerno stečejo pred vozila. Tako poskušajo zaslužiti z odškodnino zavarovalnice. Pri nas tako skrajnih primerov ni veliko, so pa vse bolj aktivne kriminalne združbe, ki se goljufij lotevajo vse bolj organizirano.

"Ali že pripeljejo poškodovana vozila iz tujine in jih potem še enkrat poskušajo prikazati kot udeležena v prometni nesreči, poskusijo premontažo delov vozil, dogaja se marsikaj," pripoveduje Škrilec. "Pri mnogokrat nasprotujočih si izjavah udeležencev nesreč se vse pogosteje kot ključni dokaz uveljavljajo podatki iz modulov, ki jih ima večina vozil, proizvedenih po letu 2003," dodaja.

digitalna forenzika | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Krmilnik zračnih blazin da pomembne odgovore

Gre za krmilnik zračnih blazin, ki ima tudi možnost shranjevanja teh dogodkov. S priklopom na računalnik in ustrezno opremo lahko digitalni forenziki dostopajo do ključnih podatkov pred trkom vozila, kot je na primer tudi čas zaviranja.

Po vseh teh podatkih nato izdelajo grafične simulacije trkov in dvoma o poteku nesreče ni več. Tako so pojasnili večino odmevnejših prometnih nesreč pri nas.

Ne spreglejte