Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
9.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

veter burja vreme

Sobota, 23. 2. 2019, 9.07

5 let, 2 meseca

Agencija za okolje svari pred požari v naravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

požar gasilec gasilci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V nasprotju z Italijo in državami na Balkanu okrepljen veter v Sloveniji tudi čez dan ni povzročal večjih nevšečnosti. Je pa vetrovno vreme le še okrepilo požarno ogroženost, ki je posledica dolgotrajnega sušnega obdobja. Zdaj je ogroženost velika na Primorskem, s ponedeljkom bo po vsej državi. 

Na vipavski hitri cesti zaradi burje, ki v sunkih še vedno dosega hitrost do 100 kilometrov na uro, ostaja v veljavi zapora prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase osem ton. Promet je zaradi vetra že od jutra oviran tudi na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Grosupljem.

Večjih nevšečnosti zaradi okrepljenega severovzhodnega vetra in burje po državi sodeč po podatkih uprave RS za zaščito in reševanje ni bilo. Ob 12.40 so sicer zaradi močnega vetra priprli ladijski promet v Luki Koper, a so ga nato sprostili ob 14. uri.

Ose
Novice Bo zaradi mile zime letos več os in komarjev?

Z nekaj koncev Slovenije poročajo o posamičnih primerih podrtih dreves, veter je odkril eno streho v Šmarju - Sapu, nekaj nevšečnosti je bilo med drugim še v Pivki, na Vrhniki in v Ljubljani.

Za danes in nedeljo je sicer razglašena velika požarna ogroženost za širše območje Primorske, od ponedeljka pa bo opozorilo veljalo za celotno državo. Med veliko požarno ogroženostjo je prepovedano požiganje, odmetavanje gorečih predmetov in snovi, kurjenje in izvajanje ognjemetov. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor.

Novice Kaos na Hrvaškem: za vso jadransko obalo sprožili rdeči alarm #foto #video

Manjši požari trave in podrasti se sicer v zadnjih dneh vrstijo in tako je bilo tudi danes, a so vse hitro pogasili. Veter je ob začetku smučarskega tedna za počitnikarje iz Zahodne Slovenije vplival tudi na dan na belih strminah. Smučišči Vogel in Kanin sta bili tako zaradi vetra danes zaprti.

Veter bo postopno slabel, napoveduje Agencija za okolje. Jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 2 stopinji Celzija. V nedeljo bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo od severovzhoda zmerno pooblačilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 10 stopinj Celzija. V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. V sredo bo pretežno jasno. Postopno bo spet topleje.

 

 

Ne spreglejte