Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
22. 2. 2019,
19.55

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

8

Natisni članek

insekti zima komarji

Petek, 22. 2. 2019, 19.55

5 let, 2 meseca

Bo zaradi mile zime letos več os in komarjev?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

8

Ose | Bomo takšnih prizorov deležni v letošnjem letu? | Foto Getty Images

Bomo takšnih prizorov deležni v letošnjem letu?

Foto: Getty Images

V zadnjih nekaj tednih temperature in vreme spominjajo na začetek pomladi, čeprav je do konca koledarske zime še slab mesec. Temperature so se ponekod povzpele tudi nad 15 stopinj Celzija. Je to idealen recept za leto, polno os in komarjev?

Pred letom dni je bil večji del Slovenije pod debelo snežno odejo, ob tem pa je pritisnil še hud mraz. Temperature so se spustile krepko pod ničlo.

Letošnji februar je popolno nasprotje. Za nami sta dva tedna z zelo visokimi temperaturami za ta del leta, ki so že bolj spominjale na pomlad. Ob koncu tedna so se temperature povzpele tudi nad 16 stopinj Celzija.

Pomembnejša je topla pomlad

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj opozarja, da je za invazijo komarjev in os bolj kot topla zima odločilna topla pomlad. | Foto: STA , Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj opozarja, da je za invazijo komarjev in os bolj kot topla zima odločilna topla pomlad. Foto: STA , Do konca letošnje koledarske zime, ki je bila v večjem delu zelo skopa s snežnimi padavinami, je še slab mesec. Mit babic in dedkov pravi, da mile zime pomenijo tudi večje število škodljivcev v prihodnjem letu. Pa to res velja?

"Le do neke mere, veliko pomembnejša je topla pomlad. Več insektov se potem pojavi pozneje, saj se lahko razmnoži več generacij (na primer lubadarja)," odgovarja klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.

"Letos je v povprečju toplo, ampak skoraj vsak dan pod ničlo"

Letošnja zima res ni bila bogata s snežnimi pošiljkami, kot na primer v sosednji Avstriji, kjer so morali zaradi preveč snega tudi zapirati smučišča, vendar je bil v Sloveniji vseeno velik temperaturni hod (dnevna razlika med najvišjo in najnižjo temperaturo). V tem tednu je bila razlika med jutranjo in dnevno temperaturo okoli 15 stopinj Celzija. Takšni pogoji niso najboljši za prezimovanje insektov in drugih žuželk.

Lanskega septembra smo bili priče veliki invaziji komarjev. | Foto: Reuters Lanskega septembra smo bili priče veliki invaziji komarjev. Foto: Reuters

"Zima mora biti vsekakor topla, in to dalj časa, torej že od začetka decembra naprej, brez velikih nihanj ali prekinitev. In seveda s čim manj negativnimi temperaturami. Letos je v povprečju sicer toplo, ampak pod ničlo pa skoraj vsak dan," razlaga Kajfež-Bogatajeva.

Septembrska invazija komarjev

Prav tako je bolj kot zima za ose in komarje, ki jih je bilo v preteklem letu ogromno, pomembna pomlad. V septembru smo imeli pravo invazijo nadležnih krvosesov, ki so zadrževanje v naravi in sprehode zaznamovali s številnimi srbečimi piki. Razlog za to so bili idealni vremenski pogoji v tistem času - deževni julij, visoke temperature v avgustu s pogostimi plohami in nevihtami ter vlažno ozračje.

komar, zika
Novice Zakaj je v zadnjih dneh toliko komarjev? #video

Jajčeca tigrastega komarja preživijo tudi zelo nizke temperature

Med bolj nadležnimi je tigrasti komar, ki je v nasprotju z domorodnim veliko aktivnejši in sodi med najinvazivnejše živali na svetu. Jajčeca samic po nekaterih podatkih preživijo tudi temperature od pet do deset pod ničlo. Takšne temperature smo imeli tudi v letošnji zimi, vseeno pa to ne pomeni, da jih bo letos manj.

"Morda bodo preživela jajčeca na bolj zavetnih lokacijah ali pa tista, ki jih bomo skupaj s posodami za rože shranili v notranjost," je pred časom dejala Katja Kalan, biologinja in preučevalka komarjev na Univerzi na Primorskem.

Več težav zaradi višjih temperatur

Letošnja zima za zdaj ni bila pogata s snežnimi pošiljkami. | Foto: Ana Kovač Letošnja zima za zdaj ni bila pogata s snežnimi pošiljkami. Foto: Ana Kovač Po besedah Kajfež-Bogatajeve lahko predvidevamo, da bo insektov, žuželk in drugih škodljivcev v prihodnosti več, saj se ozračje segreva.

"Ti organizmi so izjemno prilagodljivi. Najbolj pa skrbijo nove vrste, ki jih nismo bili navajeni in se počasi selijo k nam. Novi škodljivci povzročajo škodo v kmetijstvu, nam pa lahko prinesejo tudi nove bolezni," pojasnjuje Kajfež-Bogatajeva.

Ne spreglejte