Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
13.54

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Tomaž Barada Manja Skernišak Matjaž Kovačič

Torek, 21. 5. 2024, 13.54

1 teden, 6 dni

Na sojenju Kovačiču in Skernišakovi sodnica zagrozila s prisilno privedbo Barade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Tomaž Barada, Franjo Bobinac in Janez Sodržnik | Mojstra borilnih veščin in podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Tomaža Barado so na sodišče kot pričo povabili prvič. | Foto STA

Mojstra borilnih veščin in podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Tomaža Barado so na sodišče kot pričo povabili prvič.

Foto: STA

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera v lasti Mateja Raščana. Tokrat je narok minil brez prič. Ker se znani športni funkcionar Tomaž Barada ni odzval vabilu, je sodnica zagrozila s prisilno privedbo.

Obrambo je tako oster odziv sodnice Karmen Krajnc začudil, saj je sodišče Barado tokrat vabilo šele prvič, vendar se ta za izostanek ni opravičil, očitno pa bi sodni senat rad sojenje končal do poletja.

Mojstra borilnih veščin in podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je sodišče kot pričo povabilo v zvezi z domnevnimi zabavami v nekakšnem mariborskem penthousu, kjer naj bi se zbirala mestna smetana in ki je bil v Raščanovi lasti.

Na eni od prejšnjih obravnav je namreč njegov takratni sosed zatrdil, da je tja prihajal tudi Kovačič, občasno naj bi se vozil tudi z Raščanovim črnim mercedesom. Obramba je sicer priči že na enem od prejšnjih sojenj očitala pristranskost, saj je priča znana iz Kovačičeve zasebne tožbe proti novinarju Roku Kajzerju, ki je v sodelovanju s kolegico Anuško Delić pisal o nekaterih nenavadnih poslih, povezanih prav z Monero, prek katere je Raščan nameraval kupiti delnice Dela Revije.

Mariborski poslovnež Ivanjko se je opravičil

Za danes se je opravičil tudi mariborski poslovnež Leo Ivanjko, tako da sodišču v odsotnosti zaradi službenih obveznosti prav tako zadržanega Kovačiča ni ostalo drugega, kot da se loti prebiranja listin v sodnem spisu.

Še prej je sodni senat zavrnil ponovno zahtevo obrambe, da ponovno združi ločena postopka, potem ko zaradi preteklih zdravstvenih težav Raščanu že nekaj časa sodijo ločeno. Kot je odločitev pojasnila sodnica Krajnc, za zdaj niso izpolnjeni pogoji za združitev postopka, saj še ni odločeno glede enega od Raščanovih dokaznih predlogov.

Obramba je danes prav tako znova poskušala prepričati sodišče, da je sojenje nesmiselno, saj je bil Raščan v enem od preteklih sodnih postopkov pred ljubljanskim sodiščem že obsojen, družbi Monera pa odvzeto protipravno pridobljeno premoženje. Prepričani so, da za oškodovanje v natančno enaki vsoti, ki je bila po vrhu vsega tudi že pravnomočno odvzeta, ne morejo odgovarjati še enkrat.

Obramba predlagala zaslišanje aktualnega predsednika uprave Nove KBM

Ker obramba vztraja pri stališču, da so bile terjatve Nove KBM do Monere poplačane že leta 2014, je danes predlagala tudi zaslišanje aktualnega predsednika uprave medtem že privatizirane banke Johna Denhofa, ki naj pove, kaj Nova KBM kot oškodovanec sploh še terja od obtoženih.

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak je takšen predlog označil kot neutemeljen, saj je ta v banko prišel več kot desetletje po kaznivem dejanju, ki je očitano vpletenim, pa tudi, da je ves čas na sojenju prisoten njen pooblaščenec. Zavrnil je tudi navedbe obrambe, da je bil dolg že davno poplačan, saj naj bi bile terjatve iz Monere le prenesene na Delo Revije.

Spomnimo

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu prvemu možu in članici uprave Nove KBM očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Delo Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revije.

Matjaž Kovačič
Novice Sodišče Kovačiču in Raščanu prisodilo zaporno kazen
Ne spreglejte