Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 12. 2014,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Odbor 2014 shod

Sreda, 10. 12. 2014, 17.57

8 let

Na shodu za človekove pravice in svobodo Odbora 2014 okoli tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbor 2014, ki deluje v podporo predsedniku SDS Janezu Janši, je ob mednarodnem dnevu človekovih pravic v Ljubljani pripravil protestni shod za človekove pravice in svobodo.

V parku pred vrhovnim sodiščem se je zbralo okoli tisoč protestnikov, ki so nato obkrožili stavbo sodišča ob vzklikih Za svobodo! Za resnico! Za pravico! Za Slovenijo!

Zbrane protestnike je uvodoma pozdravil Aleš Primc iz Odbora 2014 in jih pozval k mirnemu shodu. Po trikratnem obhodu stavbe vrhovnega sodišča so protestniki pred glavnim vhodom poslopja zapeli slovensko in evropsko himno. Sledili so nagovori.

"Svoboda Janši, Svoboda Sloveniji, Mandat je legitimen" Protestniki so na shod prišli z zastavami in transparenti, na katerih so med drugim napisi: Svoboda Janši, Svoboda Sloveniji, Mandat je legitimen, Hočemo pravno državo. Med udeleženci shoda so tudi podpredsednika SDS Zvone Černač in Alenka Jeraj ter nekateri strankini poslanci, med njimi Jože Tanko, Eva Irgl, Franc Breznik in Branko Grims.

Protestniki so se odpravili še na pohod do sedeža Radiotelevizije Slovenije in državnega zbora, nato pa so pred vrhovnim sodiščem končali s shodom, ki ga sicer pripravljajo vsak dan.

S shodom so želeli opozoriti na nujnost obstoja pravne in demokratične države. Mednarodni dan človekovih pravic, ki ga obeležujemo na današnji dan ob obletnici sprejetja splošne deklaracije o človekovih pravicah, je po navedbah organizatorjev shoda zaznamovan z dejstvom, da mineva že 174. dan, odkar je vodja največje opozicijske stranke, SDS, Janez Janša "po krivici zaprt in s čimer so njemu in njegovi družini sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine". Protestniki so bili zato predvsem kritični do sodstva.

Janša prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria.

Ne spreglejte