Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 11. 2015,
7.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenija Hrvaška Avstrija

Natisni članek

Nedelja, 8. 11. 2015, 7.35

8 let, 3 mesece

Na poti je nov val beguncev in migrantov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Število beguncev, ki so ta konec tedna vstopili v Slovenijo, je nekoliko manjše. Vendar je umiritev verjetno kratkotrajna, saj je po koncu stavke voznikov grških trajektov na poti že nov val beguncev.

21.51 LJUBLJANA Potem ko je v soboto v Slovenijo vstopilo najmanj tujcev v času drugega begunskega vala, dobrih 1700, se je njihovo število danes spet povišalo na več kot 4300, od tega je zadnji vlak z okoli 1000 begunci v Dobovo prispel okoli 19. ure. Nastanitvena centra v Šentilju in Gornji Radgoni sta bila danes čez dan nekaj časa tudi prazna.

17.31 DUNAJ Avstrijsko notranje ministrstvo bo najkasneje v sredo sprejelo odločitev o načinu varovanja meje v Špilju, kjer prihaja v državo največ beguncev iz Slovenije. Kot je povedal tiskovni predstavnik notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, naj bi takoj zatem izvedli morebitne gradbene posege.

Po poročanju medijev ministrstvo preigrava tri možnosti. Dunajski časnik Österreich navaja, da ima največ podpore možnost postavitve začasnih tehničnih pregrad, ki bi jih bilo mogoče hitro tudi umakniti. Manj pa naj bi bili naklonjeni postavitvi dejanske ograje, s kakršno se je pred begunci zaščitila Madžarska.

Proti morebitni postavitvi ograje iz bodeče žice na meji je danes v Špilju protestirala organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International. Kakih 50 temno oblečenih aktivistov je s svojimi telesi na rumeni ponjavi izpisalo sporočilo "Ne ograji".

12.00 RIM Italijanska policija je prejšnji mesec na eni od ladij z begunci v Sredozemskem morju odkrila tunizijskega člana neke islamske teroristične skupine in ga takoj vrnila v njegovo domovino. Šlo naj bi za 38-letnega Bara Nasra Mehdija, ki so ga pred leti v Italiji že obsodili zaradi terorizma.

11.00 DUNAJ Tudi Avstrijci menijo, da je zmanjšanje števila beguncev le kratkotrajne narave. "V prihodnjih dneh bo najverjetneje spet večji porast števila beguncev, saj se bo po končanju stavke voznikov grških trajektov ponovno vzpostavila povezava na grške otoke," so v sporočilu za javnost zapisali na avstrijski policiji.

9.30 DOBOVA Dopoldan je v nastanitvenem centru Šentilj predviden prihod 5 avtobusov iz Dobove, s katerimi bo pripeljanih še 262 migrantov.

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

9.00 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi ob 8.15 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 500 migrantov.

7.20 NOVO MESTO Kot je povedal Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto, trenutno nimajo napovedanih novih izrednih vlakov. Umiritev stanja glede prihodov beguncev pa bo verjetno bolj kratkotrajna, saj tuji mediji poročajo, da je po koncu stavke voznikov grških trajektov na poti nov val migrantov.

7.00 DOBOVA V Dobovo je nekaj pred 3. uro prispel nov napovedan izredni vlak s 1.002 beguncema in migrantoma. Zanje zdaj poteka postopek evidentiranja, dopoldne pa jih bodo odpeljali v druge namestitvene centre po Sloveniji in v smeri Avstrije.

5.45 ŠENTILJ V soboto nekaj pred 23. uro so policisti z vlakom pospremili 1.046 migrantov proti Šentilju. Tik pred odhodom sta se na vlaku stepla dva moška. Policisti so posredovali, pri čemer so uporabili tudi plinski razpršilec, poškodovan ni bil nihče.

5.00 DOBOVA Z večernim izrednim vlakom je v Dobovo prispelo 1.014 migrantov in beguncev. Nastanili so jih v sprejemnem centru v Dobovi Livarna in opravili evidentiranje.

Ne spreglejte