Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
15.35

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Natisni članek

Hrvaška Slovenija Jadranka Kosor Borut Pahor

Sobota, 1. 7. 2023, 15.35

10 mesecev

Na mostu pri Metliki sta se srečala Kosorjeva in Pahor #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

Na hrvaški strani mostu na mejnem prehodu Metlika (Jurovski Brod) sta se ob desetletnici vstopa Hrvaške v EU danes srečala nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor in nekdanji predsednik republike ter premier Borut Pahor. Ta je poudaril, da je Slovenija z deblokado hrvaškega vstopa v EU izbrala pot prijateljstva.

Borut Pahor je v govoru spomnil, da je o vstopu Hrvaške v EU pravzaprav odločil slovenski narod, ki je na referendumu s potrebno večino po 18 letih sporov med državama odločil v korist hrvaškega vstopa v Unijo.

Slovenci so namreč na referendumu leta 2010 podprli arbitražni sporazum o meji s Hrvaško, ki sta ga pol leta prej sklenila Pahor kot slovenski premier in Jadranka Kosor. V njem sta se dogovorila, da odprto mejno vprašanje preneseta pred arbitražno sodišče.

Slovenija je po sklenitvi sporazuma odpravila blokado pogajanj Hrvaške z EU in kasneje tudi ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z Unijo.

Jadranka Kosor in Borut Pahor | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Hrvaška je lahko postala 28. članica EU, ker so Slovenci, "v situaciji, ki zaradi finančne in gospodarske krize ni bila lahka, zmogli toliko modrosti, da so videli v prihodnost", je dejal Pahor.

Slovensko ljudstvo je takrat izbralo "pot prijateljstva, dobrega sosedstva, pot iskrenih in dobrih odnosov med narodoma in državama".

"Tega ne gre pozabiti. Mi, Slovenci, kot razlog za naš ponos. Pa tudi naši hrvaški prijatelji ne. Da bodo znali ceniti to odločitev, ki je bila sprejeta," je povedal.

Glede arbitražne razsodbe o poteku državne meje med Slovenijo in Hrvaško, ki je hrvaška stran ne priznava, je Pahor dejal, "se bodo prej ali slej našli razumni ljudje, ki bodo menili, da pri tem ni druge alternative".

Jadranka Kosor in Borut Pahor | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Kosorjeva pa je orisala potek dogodkov pred nekaj več kot desetimi leti. Strinjala se je s Pahorjem, da so bili časi težki in da jima je meddržavne spore uspelo rešiti tudi po zaslugi njunega "medsebojnega in iskrenega prijateljstva".

Najpomembnejši dosežek njunega sodelovanja pa je bil v tem, da sta si obe strani začeli zaupati, je poudarila.

Vsega doseženega sicer ne bi bilo, če s Pahorjem "ne bi prevzela težkega bremena", je še menila ter spomnila na barvno usklajenost njene obleke in Pahorjeve kravate, ki je "sprostila vzdušje" ob njunem prvem srečanju.

Jadranka Kosor in Borut Pahor | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Srečanje v Jurovskem Brodu je ob desetletnici hrvaškega vstopa v EU pripravilo društvo Anno '93 z Dunaja, ki združuje na Dunaju živeče Hrvate.

Društvo je pred desetimi leti na Dunaju priredilo praznovanje ob vstopu Hrvaške v EU, prvih deset let Hrvaške v povezavi pa so želeli obeležiti s srečanjem nekdanjih voditeljev, da bi ju spomnili na njuno ključno vlogo pri nadaljevanju pogajanj Hrvaške z EU.

Pirc Musar čestitala Hrvaški

Predsednica Nataša Pirc Musar je danes čestitala Hrvaški ob deseti obletnici njenega vstopa v EU. "Čestitke sosednji Hrvaški ob deseti obletnici vstopa v EU. Skupaj nadaljujemo pot za močno Evropo ter evropsko prihodnost Zahodnega Balkana," je zapisala na Twitterju.

Ne spreglejte