Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
13. 4. 2017,
7.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

18

Natisni članek

mejni prehodi Policija nadzor državne meje schengenska meja

Četrtek, 13. 4. 2017, 7.17

6 let, 7 mesecev

Na meji s Hrvaško daljši zastoji

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,33

18

mejni prehod Dragonja | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Pred mejnimi prehodi s Hrvaško tudi danes nastajajo daljši zastoji. Vozniki za prestop meje ponekod čakajo tudi uro ali dlje.

Preverite, kakšne so čakalne dobe na mejnih prehodih: 

Ob prihajajočih praznikih bo sicer Slovenija verjetno v nekaterih primerih začasno odstopila od sistematičnega nadzora nad potniki, ki ga zahteva evropska uredba, je včeraj napovedal državni sekretar Boštjan Šefic.

"To pomeni, da bomo na določenih mejnih prehodih v kritičnih obdobjih preverjali tiste potnike, za katere je to glede na varnostne in operativne kazalnike potrebno. Kazalniki bodo vključeni v to oceno tveganja, pri potnikih s prepoznanimi kazalniki tveganja bodo morali policisti še vedno opraviti sistematično mejno kontrolo," je napovedal. 

O tem so že obvestili Evropsko komisijo.

Cerar: Kot varuhi schengenske meje smo dolžni zagotavljati ustrezen nadzor

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v telefonskem pogovoru slovenskega kolega Mira Cerarja pozval, naj Slovenija, naj tako kot Hrvaška zamenja sistematični nadzor s ciljno usmerjenim preverjanjem potnikov. Hrvaška mejna policija v izogib daljšim čakalnim dobam preverja samo vozila, za katera presodim, da je to potrebno. To je le začasna rešitev, si pa prizadevajo, da bi našli trajnostno rešitev, saj je nova uredba za turistično državo nesprejemljiva.

Premier Miro Cerar je Plenkovića spomnil, da je Slovenija kot varuhinja schengenske meje dolžna zagotavljati ustrezen nadzor meje. "To bomo pričakovali tudi od Hrvaške, ko bo postala članica schengenskega prostora," je dodal, kot so sporočili iz kabineta premierja.

Cerar je poudaril, da si v danem okviru mednarodnih zavez Slovenija aktivno prizadeva za maksimalen pretok prehoda meje s Hrvaško ob ključnem zagotavljanju varnosti slovenskih državljanov in celotnega schengenskega prostora.

STA

 

Kaj morate vedeti pred odhodom na Hrvaško

Na schengenskih mejah Evropske unije - torej tudi na meji med Slovenijo in Hrvaško - se je s 7. aprilom začel sistematični nadzor nad vsemi potniki, torej tako državljani EU kot državljani tretjih držav, in sicer tako pri vstopu kot izstopu iz države

Policisti na meji s pomočjo posebnih čitalnikov preverjajo potovalne dokumente (potni list oz. osebna izkaznica) v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov.

Postopek traja le nekaj sekund. Če dokumenti pokažejo, da potnik ni vpisan v nobeni bazi (npr. osumljenec kaznivega dejanja), lahko nadaljuje pot, v nasprotnem primeru pa ga izločijo iz kolone in podrobneje pregledajo.

Da bi se izognili morebitnim nevšečnostim, na notranjem ministrstvu Slovencem svetujejo:

  • Preverite status svojih dokumentov, še posebej če so vam jih v zadnjih dveh letih ukradli, ste jih izgubili ali so bili razveljavljeni. Treba je namreč zagotoviti pravilnost vpisov v nacionalnih in drugih bazah podatkov.
  • Pravočasno poskrbite za veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).
  • Pred odhodom na pot preverite informacije o stanju na mejnih prehodih.
  • Ob zgostitvah prometnih tokov mejo prestopajte na manj obremenjenih mejnih prehodih ter v manj obremenjenih dneh in urah.
  • Če niste vezani na tedenske turistične aranžmaje, ki se začenjajo in končujejo med koncem tedna, se prestopanju meje s Hrvaško ob koncih tedna raje izognite.

Preverite še stanje na slovenskih cestah:

Ne spreglejte