Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 4. 2017,
18.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

mejni prehodi meja Evropska unija

Sreda, 12. 4. 2017, 18.47

6 let, 6 mesecev

"Začetne težave" pri izvajanju sistematičnega nadzora na mejah bodo poskušali odpraviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

mejni prehod Dragonja | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Ob prihajajočih praznikih bo morda Slovenija v nekaterih primerih, ko bo ocena tveganj to dovoljevala, začasno odstopila od sistematičnega nadzora potnikov, ki ga zahteva evropska uredba, je napovedal državni sekretar Boštjan Šefic. O tem je že obvestila Evropsko komisijo, ki je popoldne tudi zbrala prve izkušnje držav z izvajanjem uredbe.

Danes je bil v Bruslju tudi sestanek delovne skupine za meje. Kot je po sestanku za medije dejal državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Šefic, so si predstavniki držav članic predvsem izmenjali izkušnje in se dotaknili odprtih vprašanj pri izvajanju evropske direktive, ki je stopila v veljavo 7. aprila in minuli konec tedna med drugim poskrbela za dolge kolone na slovensko-hrvaški meji.

Po besedah Šefica sta Slovenija in Hrvaška na tem sestanku podrobno predstavili dogajanje in opisali težave s prometom.

"Na slovenski strani smo predvsem opozorili na nujnost oblikovanja enotnih izhodišč za odstop od sistematične kontrole, da se zelo jasno opredeli, kdaj, pod kakšnimi pogoji je mogoče od tega odstopiti, in da se vzpostavi skupna praksa izdelovanja teh ocen tveganj," je dejal Šefic.

meja, Hrvaška, gneča, promet, zastoj, mejni prehod | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Slovenija ni opustila sistematičnega nadzora

Slovenski predstavniki so ponovili tudi opozorila o nesorazmernosti ukrepa, ki so jih sicer podali že ob sprejemanju uredbe. "Preverjanje vseh potnikov brez logičnih izjem po našem iskrenem prepričanju ni ukrep, ki bi bil proporcionalen s ciljem te uredbe. Zato se je Slovenija zavzemala za širši nabor izjem od sistematičnega preverjanja," je ponovil Šefic in pojasnil, da gre za otroke do 12 let in mladoletnike, ki potujejo v spremstvu staršev, učence na organiziranih ekskurzijah, starejše, ki potujejo organizirano, imetnike dovoljenj za obmejni promet in tako dalje.

Slovenija kljub gneči minuli konec tedna ni opustila sistematičnega nadzora, kot so poročali nekateri mediji, je pa sprejela ukrepe, ki so bili v skladu s schengenskimi pravili in s katerimi so skrajšali čakalne dobe, je še poudaril. Opozoril je še, da so se po nekaterih ocenah čakalne dobe povečale za od tri- do štirikrat, na nekaterih mejnih prehodih celo več. Hkrati pa se je število preverjanih oseb v primerjavi s prejšnjimi obdobji povečalo za desetkrat.

Kako bodo pregledovali v dneh velikonočnih praznikov?

"Glede na to, da so pred nami velikonočni prazniki in se pričakuje povečan promet, bomo seveda po teh ocenah tveganj, ki jih pripravljamo za vsak mejni prehod posebej, morda tudi v Sloveniji uveljavili to izjemo, se pravi, da bomo v nekaterih primerih, ko bo takšna ocena, tudi začasno odstopili od sistematičnega nadzora. To pomeni, da bomo na določenih mejnih prehodih v kritičnih obdobjih preverjali tiste potnike, za katere je to glede na varnostne in operativne kazalnike potrebno. Kazalniki bodo vključeni v to oceno tveganja, pri potnikih s prepoznanimi kazalniki tveganja bodo morali policisti še vedno opraviti sistematično mejno kontrolo," je napovedal Šefic. Kot je dejal, je Slovenija danes popoldne o tem že obvestila Evropsko komisijo.

Evropska komisija je sicer danes po slišanem menila, da gre za nekatere tudi začetne težave pri implementaciji te uredbe, ki jih bodo poskušali v nadaljnjih dneh in tednih odpraviti. Poleg obljube za revizijo schengenskega praktičnega priročnika, v katerega bodo vključene tudi smernice za izvajanje določb te uredbe, pa je komisija predlagala, da se ta tema uvrsti na dnevni red naslednjega zasedanja delovne skupine, ki bo konec tega meseca. Ni pa izključeno, da bi organizirali tudi posebno ekspertno srečanje na to temo, je dodal Šefic.
Ne spreglejte