Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 4. 2011,
11.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

policija Maribor nesreča nesreča

Sobota, 9. 4. 2011, 11.04

8 let, 1 mesec

Na mariborskem območju lani manj smrtnih žrtev v prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na območju mariborske policijske uprave so lani uspeli znižati število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, kar tamkajšnji policisti pripisujejo tudi njihovim aktivnostim.

V letu 2010 je tako na podravskih cestah umrlo 18 ljudi, pet manj kot leto prej, za več kot 20 odstotkov pa se je znižalo tudi število poškodovanih v prometnih nesrečah. Manj tudi alkoholiziranih kršiteljev "Ob tem je zlasti vzpodbuden podatek, da smo uspeli znižati število žrtev nesreč tudi pri najbolj ogroženih udeležencih v cestnem prometu, torej motoristih, kolesarjih in pešcih. Še leta 2009 je bilo takih žrtev 14, lani pa šest," pojasnjuje prvi mož Policijske uprave (PU) Maribor Daniel Lorbek in dodaja, da se je nekoliko znižal tudi odstotek alkoholiziranih kršiteljev. V preteklem letu zasegli kar 422 motornih vozil Kako dobro so delali, po njegovem dokazuje tudi podatek, da so v preteklem letu kar za 81 odstotkov povečali število zaseženih motornih vozil. Teh se je lani nabralo kar za 422, s čimer so po mnenju Lorbka iz prometa izločili nekatere večkratne kršitelje najhujših prekrškov. Sicer pa so z novim letom ustanovili tudi posebno skupino policistov, ki se bo še posebej ukvarjala z najhujšimi oblikami prekrškov in večkratnimi kršitelji.

Mariborski policisti so lani skupaj obravnavali 4482 prometnih nesreč, kar je sicer za dva odstotka več kot leto prej, a je bilo v njih udeleženih 8765 oziroma slabih pet odstotkov manj oseb. V skupni slovenski statistiki to predstavlja dobro petino vseh lanskih prometnih nesreč.

529 prometnih nesreč s pobegom Kot je ob tem povedal vodja sektorja uniformirane policije na PU Maribor Drago Peklar, so bili tudi lani najpogostejši vzroki prometnih nesreč nepravilni premiki z vozilom, neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran in smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in neprilagojena hitrost. Lani se je zgodilo tudi 529 prometnih nesreč s pobegom, od katerih so jih raziskali 70 odstotkov.

V prometnih nesrečah s smrtnim izidom je bilo lani po njegovih podatkih največ žrtev med vozniki osebnih avtomobilov (šest), med vzroki teh nesreč pa sta bila najpogostejša hitrost in nepravilna stran vožnje. Kar deset smrtnih žrtev je bilo v prometnih nesrečah znotraj naselij. V približno desetini vseh nesreč je bil eden od vzrokov tudi alkoholiziranost, pri čemer je bila njihova povprečna stopnja 1,57 grama alkohola na kilogram krvi.

Policisti so izdali več kot 61.000 plačilnih nalogov Od skupaj preko 74.000 ukrepov zoper kršitelje so mariborski policisti 1670 oseb pridržali zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali odklonitve strokovnega pregleda, od več kot 77.000 odrejenih alkotestov pa je bilo pozitivnih 3235 preskusov. Prometni policisti so ob tem lani podali preko 5400 obdolžilnih predlogov sodišču in izdali več kot 61.000 plačilnih nalogov.

Po podatkih PU Maribor se je na njihovem območju v prvih dveh mesecih letošnjega leta zgodilo 616 nesreč, v katerih so umrli štirje ljudje, 11 se jih je hudo in 331 lahko telesno poškodovalo. Ker je v tem času tudi začetek sezone motoristov, posebej opozarjajo na ta segment. Lani so namreč umrli trije motoristi, 19 pa jih je bilo huje ranjenih, medtem ko so v prvih treh mesecih letos zabeležili že dve tovrstni nesreči, v katerih sta se motorista huje poškodovala.

Ne spreglejte