Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 5. 2020,
7.17

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Natisni članek

Koronavirus protikoronski zakon protikoronapaket

Sreda, 27. 5. 2020, 7.17

3 leta, 10 mesecev

Irglova na nočni seji na robu solz obračunala s Kordišem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

141

Odbor DZ za delo niti po 14-urni razpravi ni pripravil tretjega protikoronskega zakona za potrditev na petkovi izredni seji. Seja je bila zaradi redne seje DZ začasno prekinjena. Postopek zavlačujejo poslanci opozicije, predvsem Levice, ki jim uvodoma ni uspelo s predlogom za zamik obravnave za nekaj dni. Zakonski osnutek ima 87 členov, do zdaj so jih pregledali slabo polovico.

Novice Burno: poglejte si spopad med Tankom in Nemcem o fantomskih vojakih #video

Predlog tretjega protikoronskega zakona je zamišljen kot izhodna strategija po epidemiji novega koronavirusa, vlada pa je vanj vgradila ukrepe, ocenjene na eno milijardo evrov.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sinoči ob začetku obravnave dejal, da so s prvim in drugim svežnjem protikoronskih ukrepov pomagali 1,3 milijona prebivalcem, z danes obravnavanim tretjim svežnjem pa se bo pomagalo vsem. Predlog zakona namreč prinaša tudi turistične bone za vse prebivalce Slovenije, ki jih bodo lahko unovčili pri ponudnikih turističnih nastanitev, piše STA.

Janez Cigler Kralj
Novice Cigler Kralj: "Pripravljeni smo pomagati vsakemu podjetju"

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je minister izpostavil ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, s katerim naj bi gospodarstvo spodbudili, da se po koncu epidemije znova zažene. Država bo za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko.

Za panogo turizma in gostinstva ter z njo povezanimi dejavnostmi je v predlogu zakona predvideno tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca junija. Poleg tega so vanj vgrajeni še nekateri drugi ukrepi, med njimi državne pomoči v obliki nepovratnih in povratnih sredstev za podjetja ter različne oblike pomoči gospodarskim subjektom in drugim upravičencem na več področjih.

Predsedujoča odboru Eva Irgl na robu solz

S sprejetjem zakona se po pojasnilih vlade mudi, saj se veljavni ukrepi za pomoč ob epidemiji z 31. majem iztekajo. Vendar poslancev Levice s tem ni prepričala, očitali so ji, da prva dva protikoronska zakona nista dosegla svojega namena ravno zato, ker se je hitelo s postopkom sprejemanja. Miha Kordiš (Levica) je zato predlagal, naj se obravnavo preloži na četrtek, česar pa odbor ni sprejel, poroča STA.

Predsedujoča na seji Eva Irgl (SDS) je tako sejo nadaljevala, v opoziciji pa so se odzvali z dolgotrajnim predstavljanjem svojih stališč do posameznih členov in vloženih dopolnil. Po nekaj prekinitvah seje in izrečenih opominih Kordišu je Irglova po poročanju STA na robu solz ugotovila, da takega pobalinskega obnašanja v 16 letih svoje poslanske kariere še ni doživela.

Daljši odziv poslanke Eve Irgl si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


Iz stranke Levica so kasneje sporočili, da to ne drži, zato so medijem poslali njihovo pojasnitev dogajanja. Zapisali so:

"Stranke koalicije so imele, kljub dogovoru na kolegiju predsednika DZ, da bo seja potekala v četrtek zjutraj, namen v zatišju noči in stran od oči kritične javnosti izglasovati sporne določbe PKP3, čemur smo v opoziciji nasprotovali. Z vsebinsko razpravo pri amandmajih se trudimo popraviti zakon, ki ga je Zakonodajno-pravna služba državnega zbora zaradi spornosti in nejasnosti raztrgala v enem najdaljših mnenj v zgodovini. Slovenska javnost si zasluži, da se zakoni obravnavajo v skladu s poslovnikom in ob normalnih urah, kot je bilo predhodno dogovorjeno. Izredna seja državnega zbora bo v petek, zato, ali je predlog obravnavan v torek, sredo, ali četrtek, ne bi vplivalo na čas uveljavitve predvidenih ukrepov. Poslanci Levice so delovali v skladu s poslovnikom in nasprotovali škodljivi agendi koalicije oziroma vlade Janeza Janše. Vložili smo več kot 30 amandmajev, s katerimi bi med drugim zaščitili delovna mesta in gospodarstvo, javno zdravstvo in naravo. Koalicijski poslanci vsebinsko skoraj niso razpravljali, s tem so še enkrat dokazali da državni zbor razumejo kot glasovalni stroj. Predsedujoča odbora Eva Irgl je po tem, ko je kršila dogovor o času sklica seje, pri vodenju seje večkrat zlorabila poslovniška določila in poslancem opozicije jemala besedo. To, da se sedaj predsednica odbora Eva Irgl postavlja v vlogo žrtve, je škandalozno - kot nagajanje namreč razume to, da so si poslanci opozicije drznili govoriti, z argumenti, vsebinskimi razpravami in pojasnitvami amandmajev, katerih sprejetje bi bilo v korist ljudi. Nesprejemljivo delovanje predsednice odbora za delo in drugih funkcionarjev koalicije v Državnem zboru bo Levica danes ponovno problematizirala na posvetu pri predsedniku državnega zbora."

protesti
Novice Protestnike pred ministrstvom odpeljali policisti #video

V Levici so skupaj z LMŠ in SD pripravili več dopolnil, od katerih pa do zdaj ni bilo še nobeno sprejeto. Tako v zakonskem besedilu ostaja zapisano tudi podaljšanje ukrepov na področju gradbene zakonodaje, s katerimi se z namenom pospešitve izdajanja gradbenih dovoljenj zaostrujejo pogoji za sodelovanje nevladnih organizacij pri teh postopkih. Zaradi te določbe so v torek pred okoljskim ministrstvom potekali tudi protesti.

Ne spreglejte