Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
16.03

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

7

Natisni članek

Somalija Jesenice azil

Sreda, 8. 8. 2018, 16.03

5 let, 8 mesecev

Na Jesenicah rojena somalijska begunka in njena mama dobili azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

7

Firdews | Foto STA

Foto: STA

Somalijska begunka Firdews in njena na Jesenicah rojena hčerka Sabreen sta dobili mednarodno zaščito in bosta lahko ostali v Sloveniji. V jeseniškem človekoljubnem dobrodelnem društvo UP, kjer deklici in njeni mami že vse od oktobra 2016 stojijo ob strani, so tega zelo veseli in računajo, da se bosta lahko uspešno vključili v slovensko družbo.

Kot je povedala predsednica društva UP Jesenice Faila Pašić Bišić, je bila odločba o mednarodni zaščiti, na katero so čakali več kot leto in pol, izdana v torek, danes pa so ji jo vročili. Po dolgotrajnih prizadevanjih so bili postopki vendarle pozitivno končani, k čemur je prispevalo tudi to, da je bila Sabreen rojena na Jesenicah, potem ko je Firdews oktobra 2016 visoko noseča prišla iz Trbiža v Slovenijo in so ji v Ratečah na pomoč priskočili domačini.

"Ne glede na vso predanost, ki jo humanitarni delavci izkazujemo, upoštevamo tudi vso zakonodajo in odločevalci so tisti, ki potem naše delo nadgradijo ali pa ga popolnoma poteptajo," je dejala Pašić Bišićeva, ki je vesela, da se je ta zgodba srečno rešila. "Zelo smo se borili, upoštevali vsa navodila, pisali in lobirali. Uspelo nam je in ob vseh zlobnih komentarjih v današnjem času je bilo to vredno vsakega atoma energije," je poudarila.

"S tem, ko smo dali priložnost tej družinici, smo dejansko rešili dve življenji in verjamem, da otrok, ki mu bosta ponujena dober izobraževalni sistem in dober integracijski proces, lahko postane zelo pomemben akter v nadaljnjem delu z migranti pri nas," je prepričana Pašić Bišićeva.

Iz azilnega doma v integracijsko hišo

Firdews skupaj s skoraj dveletno Sabreen še vedno biva v azilnem domu, nato pa bo sledilo enoletno bivanje v integracijski hiši v Ljubljani ali Mariboru, kjer se bosta navajali na življenje zunaj azilnega doma. Po enem letu bosta nastopili popolna neodvisnost in samostojnost, na katero se obe že navajata.

Malčica s pomočjo zbranih prostovoljnih prispevkov obiskuje vrtec. Poskrbeli so tudi za opismenjevanje mame, ki zna zdaj brati in pisati. Tako je že primerna za takšno delovno okolje, v katerem ne potrebujejo posebej izobraženih ljudi. Kot je povedala Pašić Bišićeva, si Firdews tudi močno želi zaposlitve.

"Tudi prav je, da začne delati, živeti in da postane koristen del slovenske družbe ter da družbi vrača tisto, kar ji je dala," je dejala predsednica društva UP, kjer bodo družinici še naprej stali ob strani. Računajo tudi na to, da se bo Firdews odločila za združitev svoje ožje družine, ki jo omogoča mednarodna zaščita, in da bosta v Slovenijo prišla tudi njena starejša otroka.

Ne spreglejte