Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2011,
14.21

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Blejski grad sprehajalna pot

Natisni članek

Sobota, 18. 6. 2011, 14.21

5 let

Na Grajsko poroko na Blejski grad po prenovljeni sprehajalni poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu je ena osrednjih pridobitev povsem prenovljena in najbolj obiskana sprehajalna pot, ki na grad vodi od Grajskega kopališča.

Na gradu obiskovalce pričakujejo številne prireditve, ta konec tedna bo tako potekala Grajska poroka.

Pot je dodobra načel zob časa Najbolj priljubljeno pot na grad, po kateri se letno povzpne okrog 20.000 obiskovalcev, je v 50 letih njenega obstoja dodobra načel zob časa. Ker je bila njena obnova nujno potrebna, so se na Zavodu za kulturo Bled, ki upravlja z gradom, že leta 2009 odločili zanjo. Po dolgotrajnem postopku pridobivanja dovoljenj, je lanskega novembra gradbeno podjetje Grad Bled začelo z deli in jih minuli teden tudi dokončalo.

Za ureditev poti je Zavod za kulturo Bled odštel 200.000 evrov, saj so bile urejene tudi varnostne ograje in osvetlitev za hojo po mraku, je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik. Pojasnil je, da ima 500 metrov dolga grajska pot 183 stopnic in 114 opornih stebričev.

Prenova sprehajalne poti je največja v vrsti investicij v kompleks Blejskega gradu ob njegovem jubileju. Med drugim so že prenovili tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem, sanirali teren v okolici in postavili nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako so prenovili pohodne površine na obeh terasah gradu, delno tudi stopnišča, v celoti pa kuhinjske prostore grajske restavracije.

Letos v grad vložili preko 400.000 evrov Skupaj so letos v kompleks gradu vložili preko 400.000 evrov, sledilo pa bo pridobivanje ustrezne dokumentacije in gradbenega dovoljenja za prenovo drugega trakta gradu ter za ureditev dvigala, ki naj bi stalo okrog 3,5 milijona evrov. Vendar s bo naložba začela šele, ko bodo zanjo zagotovljena državna oziroma evropska sredstva, denarja iz samih vstopnin je namreč premalo.

Grad je do sredine junija obiskalo okrog 67.000 obiskovalcev, od tega 46.000 tujih, največ japonskih, italijanskih in britanskih gostov. Ogledajo si lahko številne vsebinske novosti. Nad Grajsko tiskarno, ki ji je odslej namenjenega več prostora, je na ogled razstava o Primožu Trubarju. V novi galeriji Stolp pa je kot prva na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju. Za vinsko kletjo je urejen nov degustacijski prostor, nova pa je tudi grajska kovačnica.

Na gradu v jubilejnem letu poteka tudi vrsta prireditev. Tako si bo na Grajski poroki ta konec tedna zvestobo obljubilo pet parov iz Slovenije in Bledu prijateljskih občin, in sicer dva iz beograjske občine Vračar in en par iz Brixna. Prireditev, ki bo tokrat potekala drugo leto zapored, se opira na temelje kmečke ohceti v srednjeveški preobleki.

Blejski grad je tudi sicer priljubljeno prizorišče za poroke. Od leta 2002 se je na njem poročilo 423 parov, od tega 176 tujih. V zadnjem obdobju pa je na gradu letno med 50 in 60 porok.

Ne spreglejte