Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
23. 11. 2017,
12.31

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

Natisni članek

Finančna uprava davki nadzor

Četrtek, 23. 11. 2017, 12.31

6 let, 5 mesecev

Na Fursovem seznamu več tisoč delodajalcev. Je med njimi tudi vaš?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,75

1

plača denar evro zaslužek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V poostrenem nadzoru nad obračunavanjem prispevkov so delodajalci, pri katerih je bil uveden nadzor, večinoma izpolnili svoje obveznosti, saj je približno polovica vseh delodajalcev naknadno predložila obračun prispevkov za zaposlene delavce, so sporočili s finančne uprave (Furs).

Furs je v začetku septembra objavil novico o poostrenem nadzoru nad nepredlagatelji obračunov prispevkov in nato od sredine septembra začel izvajati nadzorne postopke, tudi z nadzori mobilnih oddelkov na terenu. Delodajalci, ki za zaposlene davčnemu organu ne predložijo obračuna prispevkov za izplačane plače, s tem kršijo delovnopravno in davčno zakonodajo, hkrati pa z neobračunavanjem prispevkov bistveno kršijo temeljne pravice delavcev, poudarjajo.

Vedno manj nepredlagateljev obračuna prispevkov

Furs stalno izvaja nadzor nad delodajalci, ki ne predlagajo obračunov prispevkov od izplačanih plač, poleg tega pa na spletnih straneh tudi mesečno objavlja seznam teh nepredlagateljev. Stalni ukrepi v zvezi z nadzorom nad prispevki so po njihovih besedah vidni v konstantnem zmanjševanju števila nepredlagateljev, saj je bilo na prvem seznamu nepredlagateljev, objavljenem aprila 2013, uvrščenih 4.882 delodajalcev, na zadnjem seznamu, objavljenem 10. novembra 2017, pa je uvrščenih 3.162 delodajalcev, kar pomeni 35-odstotno zmanjšanje v štirih letih in pol.

Od najave poostrenega nadzora v septembru se je število nepredlagateljev 10. november 2017 v primerjavi s povprečjem nepredlagateljev letošnjega leta zmanjšalo za 13 odstotkov, glede na enako obdobje lanskega leta pa opažajo zmanjšanje števila nepredlagateljev za 16 odstotkov.

44 odstotkov delodajalcev naknadno predložilo prispevke

Furs je septembra 2017 posebno pozorno obravnaval delodajalce, ki obračuna prispevkov za izplačilo plač niso predložili za dva ali več mesecev. Pri 453 delodajalcih so nadzor izvedle mobilne enote in kar 44 odstotkov teh delodajalcev je v postopku nadzorov naknadno predložilo predpisane obračune prispevkov.

V preostalih primerih se postopki nadzora še nadaljujejo ali pa je bilo ugotovljeno, da plače niso bile izplačane, o čemer bo Furs obvestil inšpektorat za delo in predlagal uvedbo prekrška zaradi kršenja delovnopravne zakonodaje.

Ne spreglejte