Na Facebooku grožnje s smrtjo novinarjem Demokracije in Reporterja

Neznanec z vzdevkom Zakladnik Matija je na družbenem omrežju Facebook zagrozil s fizičnim nasiljem novinarjem tednikov Demokracija in Reporter.
Na Facebooku grožnje s smrtjo novinarjem Demokracije in Reporterja

Uredništvo Demokracije je proti storilcu, katerega profil na Facebooku ni več dosegljiv, že vložilo kazensko ovadbo.

Novinarje posvaril pred dogodki v Parizu Neznanec, ki je za profilno sliko uporabil fotografijo Ivana Mačka - Matije, je v svoji objavi spomnil na napad skrajnežev na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo. Napovedal je, da je bilo dogajanje v Parizu - v njem je umrlo 12 ljudi - "pravi otroški vrtec" v primerjavi s tem, kar naj bi v prihodnjih tednih doživeli novinarji Demokracije in Reporterja.

Pri tem je novinarje posvari, naj se pripravijo, med njimi pa izpostavil novinarja Demokracije Gašperja Blažiča, ki mu je zagrozil s konkretnim nasilnim dejanjem, je razvidno iz zapisa, objavljenega na spletni strani Demokracije.

Podobne zadeve so se sicer pojavljale že prej, saj je na Facebooku in Twitterju precej anonimnih profilov, ki se oglašajo pod nazivi OF, KPS, Tito in podobno, omenjena grožnja pa je po terorističnem napadu v Parizu sprožila velike odzive, navaja časnik Demokracija.

Policija preverja, ali ima dogodek sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja Ob tem opozarjajo, da gre za grožnjo vsem drugače mislečim novinarjem, zato je uredništvo Demokracije že vložilo kazensko ovadbo proti storilcu, katerega profil na Facebooku ni več dosegljiv. V tedniku obenem opozarjajo, da "za slovenske organe pregona ter za precejšen del 'strokovne javnosti' levičarski ekstremizem v Sloveniji očitno sploh ne obstaja".

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana že preverjajo, ali ima dogodek sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, so pojasnili za STA. Kot so dodali, bodo kriminalisti o ugotovitvah obveščali tožilstvo, ki je tudi edini organ, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih.

Grožnje treba vzeti skrajno resno Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ostro obsodilo zapis, ki se je pojavil na Facebooku. "Čeprav gre v omenjenem primeru najverjetneje za nastopaštvo, ki ga še dodatno spodbuja skrivanje za anonimnostjo, v ZNP menimo, da je treba takšne grožnje vzeti skrajno resno. Če ostanejo nesankcionirane, se lahko namreč v prihodnje ponavljajo, na koncu pa pripeljejo tudi do povsem konkretnih dejanj oziroma uresničitve groženj. Poleg tega pomenijo razpihovanje nestrpnosti do določenih medijev, lahko pa tudi nagovarjanje drugih, naj uresničijo grožnje," so zapisali v združenju. Od policije pričakujejo, da bo v najkrajšem času raziskala, kdo se skriva za omenjenim profilom, in zoper njega sprožila vse ustrezne postopke. Mirovni inštitut: Vsaka grožnja novinarjem nedopustna Direktorica Mirovnega inštituta Neža Kogovšek Šalamon pa je poudarila, da je vsaka grožnja novinarjem nedopustna in jo je treba jemati zelo resno. "Resno jo morajo obravnavati tako stanovska združenja kot tudi pristojni državni organi. Prav tako je o grožnjah treba govoriti v javnosti," je navedla Kogovšek Šalamonova in spomnila, da je pred časom podobne grožnje prejemal tudi novinar Blaž Zgaga.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno