Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 1. 2022,
10.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Natisni članek

Jorg Kristijan Petrovič Tomaž Vesel

Četrtek, 20. 1. 2022, 10.02

2 leti, 3 mesece

Na Evropskem računskem sodišču poslanci podprli slovenskega kandidata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

2

Jorg K. pETROVIČ | Kot poročajo iz Evropskega parlamenta, je zeleno luč dobil Jorg Kristijan Petrovič.  | Foto STA

Kot poročajo iz Evropskega parlamenta, je zeleno luč dobil Jorg Kristijan Petrovič.

Foto: STA

V Evropskem parlamentu so pred iztekom mandatov slovenskega, češkega, latvijskega in poljskega člana 6. maja 2022 glasovali o delni prenovi sestave Evropskega računskega sodišča. Kot poročajo iz Evropskega parlamenta, je zeleno luč dobil Jorg Kristijan Petrovič. Medtem sta češki in latvijski član dobila podporo za podaljšanje mandata, poslanci pa so že drugič zavrnili imenovanje Marka Opiole, poljskega člana Evropskega računskega sodišča. 

Kandidaturo slovenskega kandidata Jorga Kristijana Petroviča so poslanci podprli s 487 glasovi za in 196 glasovi proti, 11 poslancev pa se je vzdržalo. 

Slovenska vlada je na položaj sodnika na Evropskem računskem sodišču predlagala Jorga Kristijana Petroviča, ki naj bi zamenjal dozdajšnjega člana Sama Jereba. Petrovič je trenutno član in prvi namestnik predsednika slovenskega računskega sodišča.

Lani so njegovo kandidaturo zavrnili na odboru DZ

Petroviča, ki je po izobrazbi magister ekonomije s področja računovodstva in revizije, je 10. januarja zaslišal odbor Evropskega parlamenta za proračunski nadzor. Člani odbora so izpostavili njegov izvrsten življenjepis, a je razpravo najbolj zaznamovala zavrnitev njegove kandidature na odboru DZ oktobra lani.

Petrovič je v predstavitvi na odboru Evropskega parlamenta poudaril, da ni bil nikoli član nobene politične stranke in da se je večino poklicne poti ukvarjal z revizijami javne porabe v Sloveniji, zadnjih devet let na položaju člana senata slovenskega računskega sodišča, pred tem pa devet let kot vrhovni državni revizor.

Odbor DZ je 15. oktobra lani o Petrovičevi kandidaturi glasoval takoj po njegovi predstavitvi, zanimanja za razpravo ni bilo. Devet članov odbora je glasovalo proti, osem jih je bilo za.

Tomaž Vesel mu je odvzel pooblastilo za podpis zaupnega dokumenta 

Spomnimo, da je namestniku predsednika računskega sodišča predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pred enim letom odvzel pooblastilo za podpis osnutka revizijskega poročila o nabavi zaščitne in medicinske opreme ter ga prenesel na namestnico Mojco Planinšek.

Kot je takrat povedal Vesel, druge izbire ni imel, saj je bila komunikacija s prvim namestnikom otežena, poleg tega pa odločitve ni sprejel dovolj hitro, čeprav ga je k temu pozival. Da "bi zagotovil največjo možno mero objektivnosti", je presodil, da je dobro, da osnutek pogleda tretja oseba. Povedal je tudi, da pri tem ne gre za politična ozadja, pač pa zgolj za zagotavljanje učinkovitosti računskega sodišča.

Jorg K. Petrovič
Novice Vesel odvzel pooblastilo namestniku, ki bi moral podpisati zaupni dokument

 

Ne spreglejte