SiolNET. Novice Slovenija
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger
EKOLOŠKA AKCIJA ČIŠČENJE BREZ MEJA

Na delu več kot 200 potapljačev: iz morja potegnili celo gumo tovornjaka

0,72

termometer

Potapljanje |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Več kot 200 potapljačev iz Slovenije in Hrvaške je očistilo morje v Piranskem zalivu na površini 50 kvadratnih kilometrov. V okviru ekološke akcije Čiščenje brez meja so odpadke odstranili ob mandračih v Piranu in Savudriji, ob kampu Veli Jože, v Zambratiji in Bašaniji.

Poleg čiščenja morskega dna je bil glavni cilj akcije ozaveščanje ljudi o pomembnosti ohranjanja rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, so sporočili organizatorji. Da bi to dosegli, je treba po njihovem mnenju povezati prebivalce sosednjih držav in vseh generacij.

"Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je odvrženih s kopnega, od tega je 80 odstotkov plastike. Ta pa kadarkoli postaja mikroplastika, ki prihaja v prehrambno verigo živih organizmov v morju pa tudi tistih na kopnem in zato je nujno izobraževati mlade," je povedal državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zaščito okolja in energetike Mario Šiljek. Nenavaden ulov potapljačev je potrdil njegove besede, saj so našli med drugim tudi gumo tovornjaka, gradbene odpadke, plastenke in jogurtove lončke.

Piranski zaliv je danes čistilo več kot 200 slovenskih in hrvaških potapljačev. | Foto: Bojan Puhek Piranski zaliv je danes čistilo več kot 200 slovenskih in hrvaških potapljačev. Foto: Bojan Puhek

K akciji so pritegnili tudi otroke. Pod vodstvom potapljaškega inštruktorja so udeleženci četrte mednarodne otroške potapljaške eko patrole pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože in se naučili graditi boljši odnos do morja v prihodnosti, so sporočili organizatorji iz podjetja Promocija ronjenja. Akcijo je podprla tudi družba Electrolux, ki je del prihodkov od pomladne prodaje svojih sesalnikov namenila za čiščenje Piranskega zaliva.

čistilna akcija Ljubljanica Novice Iz Ljubljanice izvlekli več kot tono smeti #foto

Soorganizatorji akcije so potapljaški klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding ter njegova podružnica Vladimir Nazor.

Akcija Čiščenje brez meja in mednarodna otroška potapljaška eko patrola sta potekali pod častnim pokroviteljstvom predsednikov Hrvaške in Slovenije, Kolinde Grabar-Kitarović in Boruta Pahorja, ter pod pokroviteljstvom hrvaških ministrstev za okolje, za družino, hrvaškega sklada za varstvo okolja ter mest Zagreb, Umag in Piran.

Projekt poleg tega podpirajo tudi zagrebški Urad za delovanje v nujnih primerih, Izobraževalni zavod za javno zdravje Dr. Andrija Štampar, Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva in Hrvaško društvo Istra iz Pirana.

Triglavski ledenik Sportal Pod Triglavom pobrali kar 380 kilogramov smeti, celo ostanke letalskih razbitin #foto #video register divja odlagališča Novice Po Sloveniji leži za 92 olimpijskih bazenov smeti, med njimi tudi strupene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin