Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 6. 2023,
7.52

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

dan državnosti Nataša Pirc Musar predsedniška palača

Nedelja, 25. 6. 2023, 7.52

10 mesecev

Pirc Musarjeva sprejela obiskovalce: "Bila je zelo izpolnjujoča izkušnja"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Nataša Pirc Musar | V okviru dneva odprtih vrat so obiskovalcem predsedniške palače omogočili ogled delovnih in protokolarnih prostorov urada predsednice.  | Foto STA

V okviru dneva odprtih vrat so obiskovalcem predsedniške palače omogočili ogled delovnih in protokolarnih prostorov urada predsednice.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob današnjem dnevu državnosti v predsedniški palači sprejela obiskovalce. "Moja naloga je biti med vami in stvari, ki se dogajajo v družbi, prenesti na izvršilno vejo oblasti," jim je dejala med ogledom delovnih in protokolarnih prostorov ob dnevu odprtih vrat.

Slovenija obeležuje 32 let od svoje osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije. Večina slovesnosti in osrednja proslava ob dnevu državnosti so se že zvrstile v soboto, danes pa v predsedniški palači poteka dan odprtih vrat, prvi od nastopa mandata predsednice Nataše Pirc Musar.

Predsednica države je obiskovalcem zagotovila, da se bo trudila, da bo politika pri strateških temah razmišljala skupaj in enotno.

Kot posebej pomembno vprašanje je izpostavila okoljsko, saj da je treba za mlajše generacije paziti na planet. "Mi starejši smo že naredili svoje, tudi precej škode, ampak zdaj se moramo izboljšati," je dejala.

"Država ni peščica politikov, država smo ljudje"

"Država ni peščica politikov, država smo ljudje," je dodala. Naslovila je tudi mišljenje, da si kdaj ljudje predstavljamo, da je v Sloveniji vse slabo, "ampak ko greš malo po svetu, vidiš, da tukaj ni vse narobe".

Kot primer je navedla nedavno analizo ameriške Univerze Yale o najbolj zelenih in trajnostnih državah na svetu, v kateri je Slovenija zasedla 7. mesto, na kar je zelo ponosna, saj se veliko pozornosti posveča zelenim agendam.

"Bila je zelo izpolnjujoča izkušnja. Zame je to posebno doživetje, prihajam namreč iz Nigerije, kjer ne poznamo tradicije dneva odprtih vrat," je povedal obiskovalec Chiedozie Kenneth Ugwoke.

"To pove veliko o razlikah v politični kulturi. V Nigeriji je med politično elito in državljani široka razdvojenost, skorajda nemogoče je, da bi ljudje zunaj političnih krogov imeli možnost interakcije z njimi," je dodal Ugwoke, ki je sicer raziskovalec na inštitutu za anatomijo ljubljanske medicinske fakultete.

Predsednica republike je po sprejemu državljanov na ljubljanskem pokopališču Žale položila še venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 1991.

Osrednja prireditev je bila na Kongresnem trgu 

Slovenija je sicer dan državnosti že v soboto obeležila s številnimi slovesnostmi, vrhunec prireditev je bila tudi letos osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani. Zbrane je nagovorila predsednica Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da država ni le peščica voditeljev, temveč smo ljudje. Zato se moramo vsi zavzemati za do človeka prijazno državo. "Več ko nas je, ki v srcu dobro mislimo, lažje nam bo vsem opravljati svoje naloge in soustvarjati državo, kakršno si želimo in tudi zaslužimo," je dejala.

Na slavnostnih sejah sta se sestala tudi državni zbor in državni svet.

Z dnevom državnosti, ki je tudi dela prost dan, obeležujemo dogodke pred 32 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije – Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti.

Slovenija je svojo samostojnost in neodvisnost slovesno razglasila dan po sprejetju ključnih dokumentov, 26. junija 1991, na Trgu republike v Ljubljani.

Ne spreglejte