Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

človekove pravice

Četrtek, 10. 12. 2015, 9.58

8 let

Na dan človekovih pravic pozvali k spoštovanju pravic vseh ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer meni, da se moramo vprašati, kako naprej, da bodo spoštovane pravice vseh.

Danes obeležujemo dan človekovih pravic. Obeležujemo ga na dan, ko je bila leta 1948 sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. Sredi grozot in resnih zlorab po svetu mora biti ta dan navdih za bolj usklajene globalne ukrepe zoper kršitve človekovih pravic, je v letošnji poslanici zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Letos v ospredju področje zaposlovanja Pri varuhinji Vlasti Nussdorfer letos ob dnevu človekovih pravic izpostavljajo zlasti problematiko na področju zaposlovanja in delovnih razmerij, še posebej ko gre za mlade. O tem so govorili na današnji okrogli mizi z naslovom Odpiramo vrata mladim – uveljavljanje pravic iz dela, ki so jo pripravili skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem. Država mora mladim, ki nimajo dela, pomagati, je poudarila Nussdorferjeva.

Dopoldne je potekal tudi posvet z naslovom Brezpravje v imenu ljudstva, ki sta ga organizirala Študijski center za narodno spravo in Društvo političnih zapornikov. Človekove pravice ostajajo med prednostnimi nalogami slovenske zunanje politike, pa so sporočili z zunanjega ministrstva. Po navedbah MZZ to dokazuje tudi dejstvo, da bo Slovenija z letom 2016 nastopila triletno članstvo v Svetu ZN za človekove pravice.

Nevladniki opozarjajo na pomen spoštovanje človekovih pravic za vse V Sloveniji so se ob mednarodnem dnevu človekovih pravic oglasili tudi v nekaterih nevladnih organizacijah. V Slovenskem združenju za duševno zdravje Šent izpostavljajo pomen spoštovanja človekovih pravic duševno bolnih, saj opažajo, da so jim pravice še vedno pogostokrat kršene.

V Društvu DIH – Enakopravni pod mavrico pa opozarjajo na kršenje človekovih pravic manjšin. Kot pravijo, so posamezniki, družine in narodi danes prisiljeni zapuščati svoje domove, posamezniki manjšin pa so dnevno deležni nestrpnosti, sovražnega govora in diskriminacije.

Slovenija v evropskem vrhu S 148 kršitvami na milijon prebivalcev se je sicer Slovenija znašla v evropskem vrhu po številu kršitev človekovih pravic na število prebivalcev, je objavilo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Ne spreglejte