Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 2. 2019,
10.20

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

7

Natisni članek

podor cesta Zagorje–Trbovlje promet promet direkcija za infrastrukturo

Nedelja, 10. 2. 2019, 10.20

5 let, 2 meseca

Na cesto zgrmelo za več tisoč kubičnih metrov materiala #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

7

Podor | Na glavni cesti med Zagorjem in Trbovljami se je v soboto zgodil večji podor. Na cestišče je naneslo od deset  do 15 tisoč kubičnih metrov materiala. Plast nanosa sega tri metre v višino. | Foto Direkcija za infrastrukturo

Na glavni cesti med Zagorjem in Trbovljami se je v soboto zgodil večji podor. Na cestišče je naneslo od deset do 15 tisoč kubičnih metrov materiala. Plast nanosa sega tri metre v višino.

Foto: Direkcija za infrastrukturo

Na glavno cesto Zagorje–Trbovlje je v soboto popoldne zgrmelo od deset do 15 tisoč kubičnih metrov skal, zemlje in dreves ter zasulo okoli 70 metrov ceste. Poškodovanih na srečo ni bilo. Na direkciji za infrastrukturo ocenjujejo, da bo zaradi ogromne količine materiala prevoznost ceste mogoče vzpostaviti najhitreje v tednu dni.

Zaradi dogodka je cesta Zagorje–Trbovlje zaprta med odcepom za Podkum in bencinskim servisom. Obvoz je urejen po regionalni cesti Zagorje ob Savi–Bevško, je razvidno s spletne strani prometnoinformacijskega centra.

70 metrov ceste zasulo od deset do 15 tisoč kubičnih metrov materiala

Kot so sporočili z direkcije za infrastrukturo, je najprej del ceste že v četrtek zasulo od 250 do 300 kubičnih metrov kamna, peska in zemlje, pri čemer ni bil poškodovan nihče. Ker je zaradi razpok na terenu obstajala velika verjetnost, da bo sledil večji podor, so se pristojni odločili, da bo cesta zaprta do ponedeljka.

Tako je bila videti glavna cesta med Zagorjem in Trbovljami pred podorom. | Foto: Direkcija za infrastrukturo Tako je bila videti glavna cesta med Zagorjem in Trbovljami pred podorom. Foto: Direkcija za infrastrukturo

V soboto okoli 18.30 se je nato na zaprtem območju ceste dejansko zgodil večji podor, v katerem je od deset do 15 tisoč kubičnih metrov materiala zasulo 70 metrov ceste. Plast nanosa sega tri metre v višino.

Material bodo začeli odstranjevati že danes

Kot so zapisali na direkciji, bo njihov koncesionar že danes začel odstranjevati nasuti material. V prihodnjem tednu bodo izdelali tudi inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora.

"Ocenjuje se, da bo v od enem tednu do desetih dneh mogoče vzpostaviti prevoznost, sama sanacija območja pa bo trajala dlje. V tem trenutku še ni znano, kaj vse bo sanacija območja obsegala, saj je to mogoče opredeliti po tem, ko bodo izvedeni interventni ukrepi in brežina očiščena vseh labilnih skal," so sporočili z direkcije.

Županja: Manjši podor na istem mestu se je že zgodil

Kot je povedala trboveljska županja Jasna Gabrič, se je na istem mestu manjši podor zgodil že pred dvema letoma. Takrat so ob cesti postavili oporni zid, ki je v četrtek zadržal večji del podora, sobotni zdrs ogromne količine materiala pa je bil za kaj takega prevelik.

Županja, ki si je prizorišče na državni cesti že ogledala skupaj s pristojnimi službami, upa, da cestišče ni toliko poškodovano, da bi morala biti cesta zaprta dlje časa. Veseli jo, da so odgovorni v četrtek dobro ocenili, kaj se lahko zgodi, in cesto zaprli, saj si ne upa predstavljati, kaj bi bilo, če bi bila cesta ob podoru odprta.

Večji podor se je v občini zgodil že leta 2016, ko se je na cesto pri cementarni Lafarge usula velika količina različnega materiala in skal ter zasula avto, v katerem sta bila dva človeka. Oba so morali takrat oskrbeti v bolnišnici. Na vprašanje, kako tudi glede na to ocenjuje varnost tamkajšnjih cest, županja odgovarja, da je to težko reči.

Ne spreglejte