Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2020,
8.59

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Natisni članek

Matej Tonin Zdravko Počivalšek Joc Pečečnik maska

Petek, 10. 4. 2020, 8.59

4 leta

Tudi na Počivalška letijo očitki glede sorodstvenih vezi pri nabavi opreme #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Eno od pogodb za nakup zaščitnih mask v višini 52.000 evrov je po navedbah Televizije Slovenija (TVS) sklenilo podjetje sorodnikov gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. "Žena mojega bratranca ima tekstilno podjetje," je za TVS dejal minister. Po njegovih besedah je podjetje eno od mnogih dobaviteljev v domači proizvodnji in dela transparentno.

Koronavirus
Novice V Sloveniji koronavirus zahteval 43 smrtnih žrtev #video

Glede domnevnega nepotizma pri sklenitvi pogodb za nabavo zaščitne opreme se je v minulih dneh sicer pojavilo tudi ime obrambnega ministra Mateja Tonina. Zavod za blagovne rezerve je namreč sklenil pogodbo v višini 30 milijonov evrov s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena tudi mati obrambnega ministra, piše STA.

Gospodarsko ministrstvo je nato sporočilo, da zavod ne bo prekinil pogodbe, saj da je podjetje eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo. Morebitne sume kršitve zakona o integriteti pa na podlagi Toninove pobude preverja Komisija za preprečevanje korupcije, še piše STA.

Na Brniku dopoldne pristalo letalo podjetnika Joca Pečečnika z zaščitno opremo. Video: Planet.


Zvečer prihaja nova pošiljka, na Brniku dopoldne pristalo Pečečnikovo letalo

Z ministrstva za gospodarstvo so popoldne sporočili, da na Letališče Jožeta Pučnika predvidoma danes zvečer prispe sedemtonska pošiljka zaščitne opreme iz logističnega centra v kitajskem mestu Quingdao. Gre za prvo dostavo prek tako imenovanega zračnega mosta, ki sta ga gospodarsko ministrstvo ter Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve vzpostavila za namen čimprejšnje dobave zaščitne opreme iz Kitajske v Slovenijo, so sporočili z ministrstva.

Letalo bo k nam dostavilo več kot 1,1 milijona zaščitnih mask in druge zaščitne opreme. Med donatorji so sestrska mesta na Kitajskem, kitajske province, slovenska in kitajska podjetja, kitajsko združenje podjetnikov v Sloveniji, kitajski olimpijski komite, slovenska skupnost na Kitajskem in številni posamezniki. Del te pošiljke je tudi oprema, ki je bila kupljena na kitajskem trgu in je namenjena za potrebe Republike Slovenije, so po poročanju STA zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Na brniškem letališču pristalo Pečečnikovo letalo z zaščitno opremo. Novinar: Vitomir Petrović/Video: Planet.


Na brniško letališče je sicer danes iz Kitajske že prispelo prvo od šestih letal z 20-tonskim tovorom zaščitne opreme iz skoraj 31 milijonov evrov vredne pogodbe, ki jo je podjetnik Joc Pečečnik sklenil z zavodom za blagovne rezerve. Obrambni minister se je za Pečečnikovo pomoč zahvalil in izrazil veselje, da se teden pred prazniki končuje s polnim skladiščem v Rojah. Z gospodarskega ministrstva so nato popoldne sporočili, da drevi pričakujejo novo pošiljko zaščitne opreme s Kitajske.

V največjem poslu za dobavo zaščitne opreme, ocenjenem na 129 milijonov evrov, je velik del posla dobilo podjetje Joca Pečečnika Public Digital Infrastructure. Letalo, ki je priletelo iz Čengduja na Kitajskem, je v zgodnjih jutranjih urah pristalo na brniškem letališču, pričakala pa sta ga obrambni minister Matej Tonin in dobavitelj Pečečnik.

Ni bilo lahko, a mu je uspelo

S prvim letalskim tovorom je po besedah Pečečnika Slovenija dobila približno milijon sto tisoč mask tipa FFP2, približno 15 tisoč zaščitnih oblek za zdravnike in milijon 600 tisoč rokavic. Po navedbah podjetnika gre za zgolj 15 odstotkov vse opreme, ki bo v Slovenijo prišla v prihodnjih dneh. Ta mora biti sicer v celoti dostavljena do 24. aprila. 

Tonin je podjetnika prosil, naj Sloveniji s svojimi poslovnimi povezavami pomaga pri dobavi zaščitne opreme, saj ima Pečečnik na Kitajskem svoje podjetje, prek katerega mu je uspelo priskrbeti potrebno medicinsko opremo. S to se podjetnik sicer ne ukvarja. 

Izjava podjetnika Joca Pečečnika


"Minister Tonin me je poklical in mi povedal, da imajo na mizi čez tisoč ponudb, a da ima vlada občutek, da med njimi ni veliko resnih ponudnikov. Takrat smo poklicali svoje prijatelje po svetu in poskušali zadevo urediti," je povedal Pečečnik in hkrati poudaril, da je bila to težka naloga. 

"Ni bilo lahko, saj so razmere po svetu kritične. Še poslabšale so se od odloka kitajske vlade, s katerim nadzirajo izvoz blaga. Še hujše oziroma kar mafijske razmere pa so pri letalstvu," je poudaril Pečečnik. Kot je pojasnil, je ves letalski prevoz plačal vnaprej, vendar naj bi bili poleti pozneje odpovedani. 

"Predstavniki drugih držav tovor plačujejo z gotovino, ki jo prinesejo v kovčkih. Tovor se preplača za dva- ali trikratnik normalnih cen. Če ne bi imel dobrih prijateljev na Kitajskem, te opreme ne bi dobili," je med drugim dejal Pečečnik. 

Fotogalerija
1 / 17

koronavirus Italija
Novice Ameriški raziskovalci trdijo, da se koronavirus širi dvakrat hitreje, kot smo mislili

Slovenija lažje diha

Ob prevzemu tovora se je obrambni minister zahvalil Pečečniku, ki je po njegovih besedah v kritičnih trenutkih poklical svoje prijatelje in priskrbel zaščitno opremo. "Zaradi Joca in njegovega poguma Slovenija danes lažje diha," je dejal Tonin. 

Tonin je še enkrat zatrdil, da ni vpleten v posel nakupa mask. "Z nakupom mask nimam nič, ker so se s tem ukvarjali Pečečnik in preostali. Je pa bila moja dolžnost, da naredim vse, kar je v moji moči, da dobimo čim več mask zato, da jih lahko razdelimo zdravstvenim ustanovam, domovom za starejše občane in preostalim," je dejal Tonin.

Izjava obrambnega ministra Mateja Tonina


O tem, kako je s preostalimi nabavami medicinske opreme v poslu, vrednem 129 milijonov evrov, je Tonin dejal, da v prihodnjih dneh oziroma tednih po napovedih prihaja dodatna oprema. "Kritičen je bil ta teden, ki mineva, zato sem izjemno vesel, da se teden pred prazniki končuje s prihodom zaščitne opreme," je povedal.

Janša: Prazniki bodo mirni

Na današnje prejetje medicinskega materiala se je odzval tudi premier Janez Janša. V svojem tvitu je zagotovil, da prihajajo tudi večje dobave naročene zaščitne opreme in da bodo zaradi tega prazniki bolj mirni. 

Direktor podjetja BIA Separations Aleš Štrancar je medtem Janšo v odprtem pismu pozval, naj vlada razveljavi razpis za nabavo zaščitnih mask in jih naroči pri domačih podjetjih. Štrancar, ki mu je leta 2005 priznanje za podjetnika leta kot takratni premier izročil prav Janša, po poročanju STA sodeluje v slovenskem konzorciju, ki razvija cepivo za koronavirusno bolezen covid-19, ob tem pa vodi podjetje, ki je z inovativno domačo tehnologijo razvilo proces čiščenja odmevnega genskega zdravila zolgensma.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Že v skafandrih: trije porodi s koronavirusom okuženih mam v Ljubljani #video

Štrancar vlado pozval, naj maske naroči pri slovenskih podjetjih

Štrancar v odprtem pismu opozarja na strategijo nabave zaščitne opreme in Janšo sprašuje, zakaj slovenska vlada zaščitnih mask ni naročila v izdelavo slovenskim podjetjem na osnovi konkurenčnih ponudb: "Idej je v Sloveniji ogromno, potencialnih izvajalcev tudi. Ekipe civilne zaščite so se hitro organizirale in tudi maske že izdelujejo. Slovenci tiskajo 3D-maske in tehnologijo izvažajo tudi v ZDA. Prepričan sem, da bi ob pravi organizaciji in vzpodbudi slovenske vlade lahko maske proizvedli prej, kot so obljubljene dobave iz tujine."

Kot je prepričan, bi slovenska podjetja lahko izdelovala tako maske za lastno uporabo kot tudi za izvoz. "Predvsem pa od pet do desetkrat ceneje. Pozivam vas, da vlada razveljavi razpis za nabavo mask in naroči izdelavo mask pri slovenskih podjetjih," je še zapisal Štrancar.

 

Ne spreglejte