Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
13.45

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Tanja Fajon Bled Charles Michel Nataša Pirc Musar Robert Golob 2023 Blejski strateški forum

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 13.45

8 mesecev

Na Bledu se je začel letošnji Blejski strateški forum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Na Bledu se je z nagovoroma premierja Roberta Goloba in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela uradno odprl letošnji Blejski strateški forum (BSF). Udeležence je nagovorila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. BSF je osrednji zunanjepolitični dogodek, ki ga vsako leto konec poletja gosti Slovenija. Naslov tokratnega foruma je Solidarnost za globalno varnost. 

Predsednik vlade Robert Golob je govor začel z omembo hudih poplav, ki so prizadele Slovenijo v začetku letošnjega avgusta. Ob tem se je zahvalil za solidarnost in pomoč drugih držav. Dogodki, kot so letošnje poplave, so lokalni, ampak razlogi za njih so globalni, je poudaril premier. "Podnebnim spremembam se ne more nihče izogniti. In ne bo šlo na bolje samo od sebe."

Spremeniti bomo morali svoje porabniške navade, je pojasnil Golob. A to ne bo dovolj, da bodo zadeve glede podnebnih sprememb rešene hitro. "Še zlasti manjši narodi, pa tudi večji narodi, se ne bodo mogli sami spopasti s podnebnimi spremembami."

Golob je tudi dejal, da bo boj proti podnebnim sprememba glavna naloga Slovenije, ob koncu govora, v katerim se je dotaknil tudi širitve EU na Zahodni Balkan, pa poudaril, da svet temelji na solidarnosti.

Michel: Slovenija ni sama

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je med drugim dejal, da Slovenija ni prepuščena sama sebi pri spopadanju s posledicami poplav in da bodo morale biti tako EU kot zahodnobalkanske kandidatke za vstop v EU do leta 2030 pripravljene na širitev.

Hude poplave v Sloveniji, vojna v Ukrajini in širitev EU na Zahodni Balkan so nekatere od tem, ki se jih je v svojem govoru dotaknil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. | Foto: Matic Prevc/STA Hude poplave v Sloveniji, vojna v Ukrajini in širitev EU na Zahodni Balkan so nekatere od tem, ki se jih je v svojem govoru dotaknil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Foto: Matic Prevc/STA

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je v svojem uvodnem nagovoru med drugim omenila, da je BSF še posebej pomemben za slovenske politike in diplomate, ki se bodo v času slovenskega mandata v Varnostnem svetu ZN v mandatu 2024–2025 vključili v razprave in akcije za krepitev mednarodnega miru in varnosti.

Slovenija bo ostala zavezana solidarnosti

"Ker se dobro zavedamo, da sodelovanje in solidarnost vodita k splošnemu izboljšanju, bo Slovenija ostala zavezana sloganu kampanje Varnostnega sveta ZN Gradimo zaupanje – varujemo prihodnost. Nobenega globalnega izziva ni mogoče ustrezno obravnavati brez globalnega ukrepanja in nobenega globalnega ukrepa ni mogoče pripraviti in izvesti brez solidarnosti in kompromisa," je dejala Fajonova.

Po besedah slovenske zunanje ministrice ima Slovenija dve glavni prioriteti. Prvič, ustaviti vojno v Ukrajini. In drugič, izkoristiti zagon in Evropsko unijo razširiti na Zahodni Balkan, kot govorimo o članstvu vzhodnoevropskih držav v EU. Vrednotni pristop nam lahko pri tem bistveno pomaga.

Tik pred odprtjem BSF je na Bledu prišlo do močnega naliva, ki je prekrižal načrte organizatorjem, saj so morali sprejem premakniti izpred Festivalne dvorane v notranjost.

18. Blejski strateški forum bo letos zaznamovala solidarnost pri spopadanju z izzivi modernega sveta, pa tudi dobrodelnost. Forum se namreč odvija v času, ko se je Slovenija zaradi uničujočih poplav znašla na težki preizkušnji. Udeleženci, pričakujejo jih okoli tri tisoč, bodo tako lahko na vsakem koraku darovali prostovoljne prispevke in pomagali prizadetim v poplavah, zbrana sredstva pa se bodo stekala v solidarnostni sklad, ustanovljen z interventnim zakonom. Prav tako so se gostje letos odpovedali družabnim dogodkom, v ospredju bodo vsebinske razprave. 

Med gosti BSF je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na fotografiji ga vidimo v pogovoru s predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar. | Foto: Matic Prevc/STA Med gosti BSF je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na fotografiji ga vidimo v pogovoru s predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar. Foto: Matic Prevc/STA

Tri tisoč gostov na Bledu

Solidarnost za globalno varnost je naslov letošnjega že 18. foruma, ki bo na Bled v dveh dneh privabil okoli tri tisoč gostov. Udeležbo so potrdili osem predsednikov vlad, tri predsednice držav, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, 13 ministrov za zunanje zadeve ter številni predstavniki civilne družbe, mednarodnih organizacij, poslovneži, odločevalci in akademiki. 

Udeleženci bodo na 32 panelih, kjer bo nastopilo več kot 200 govorcev, razpravljali in iskali odgovore na to, kako lahko globalna skupnost pomaga pri gradnji trajnostnega, odpornega in socialno pravičnega sveta. V luči skorajšnjega slovenskega članstva v Varnostnem svetu ZN, z oktobrom prevzemamo opazovalni status, bo beseda tekla tudi o tem, kaj se od Slovenije kot nove članice pričakuje in za kaj se bo zavzemala. 

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in premier Robert Golob sta pred odprtjem BSF sprejela nekaj voditeljev držav ob Blejskem jezeru, a jima je nato močan dež prekrižal načrte. Sprejem se je nato preselil v notranjost Festivalna dvorane, ki gosti BSF. | Foto: Matic Prevc/STA Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in premier Robert Golob sta pred odprtjem BSF sprejela nekaj voditeljev držav ob Blejskem jezeru, a jima je nato močan dež prekrižal načrte. Sprejem se je nato preselil v notranjost Festivalna dvorane, ki gosti BSF. Foto: Matic Prevc/STA

Panel voditeljev Zahodnega Balkana

Srečanje se danes popoldne začenja z nagovorom predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela. Sledil bo panel voditeljev s predsedniki vlad Črne gore, BiH, Bolgarije, Severne Makedonije, Kosova, Hrvaške, Srbije in Albanije. 

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo nato s kolegi in kolegicami iz Švice, Južne Koreje, Jordanije in Kanade ter visokimi gosti iz Velike Britanije, Indije in Kitajske iskala odgovore na vprašanje, ali obstaja prihodnost multilateralizma v večpolarnem svetu.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Dva dni bodo vse oči uprte v Bled

 

Ne spreglejte