Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 3. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

4

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije zdravstvo Zdenka Čebašek-Travnik

Četrtek, 16. 3. 2017, 7.06

6 let, 6 mesecev

"Moramo se ji zahvaliti in jo pospremiti k odhodu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

4

Zdenka Čebašek Travnik | Foto STA

Foto: STA

"Predstavljajte si predsednika vlade, ki ne dobi zaupnice v parlamentu. Ve, da mora oditi," je po včerajšnji skupščini zdravniške zbornice, na kateri so zdravniki predsednici zbornice izrekli nezaupnico, dejal zobozdravnik Jure Poglajen. Drugi medtem nezaupnico vidijo kot izhodišče za izboljšanje.

Zdenka Čebašek Travnik je sinoči na skupščini Zdravniške zbornice komaj mesec dni po nastopu štiriletnega mandata predsednice zbornice dobila nezaupnico, vendar se je odločila, da položaja ne bo zapustila. Mnenja zdravnikov o tej njeni potezi so deljena.


Zobozdravnik Jure Poglajen: "Ostaja predsednica zbornice, čeprav po mojem mnenju ni več časa za premislek. Izražena je bila jasna volja zborničnega parlamenta. Ko enkrat nimaš več podpore, je treba oditi, se posloviti. Predstavljajte si predsednika vlade, ki ne dobi zaupnice v parlamentu. Ve, da mora oditi." 

Opozoril je še, da skupščina potrjuje tudi člane izvršilnega odbora: "Ti isti poslanci, ki ji ne zaupajo, naj bi potrdili tudi njen odbor. Mislim, da to ni mogoče in da se ji moramo zahvaliti in jo pospremiti k odhodu."


Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič: "Mislim, da res ni dobra popotnica za nadaljevanje mandata. Po drugi strani pa je vsaj znala prisluhniti kritikom. Jasno so ji povedali, kritike so bile zelo ostre, ampak konstruktivne."


Zobozdravnik Matej Praprotnik: "Ta nezaupnica nima nobenih pravnih posledic. Mislim, da je nezaupnica le točka, s katere je smiselno štartati proti cilju, ko si bo dobila zaupanje. To je povod, da bomo delali bolje." 

Da bo Čebašek Travnikova ostala na položaju predsednice tudi po izglasovani nezaupnici, je po njegovem mnenju prava poteza. Čas pa bo pokazal, ali ji bo uspelo pridobiti zaupanje članov skupščine in tudi javnosti, je še dejal.


Vzrok za nezadovoljstvo dela zdravnikov nad Čebašek Travnikovo je dogajanje, povezano z višino plače. Za predsednico je bila izvoljena v drugem krogu volitev 17. januarja, skupščina zbornice pa je njen mandat potrdila 13. februarja. A že nekaj dni po tem so jo zapustili trije člani njene ekipe, v delu zdravništva so se pojavili ostri toni, da z zahtevo po visoki plači in pranjem umazanega perila v javnosti krha ugled zdravništva in zbornice v javnosti.

Ne spreglejte