Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
21.55

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Zdravniška zbornica Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik

Sreda, 15. 3. 2017, 21.55

7 let, 1 mesec

Čebašek-Travnikovi nezaupnica, a ostaja na čelu zdravniške zbornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Zdenka Čebašek Travnik | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik na današnji izredni seji skupščine ni prestala glasovanja o zaupnici. Kljub temu pa je po skupščini sporočila, da bo zbornico vodila še naprej.

Po besedah predsednika skupščine Marka Bitenca je na današnjem glasovanju zaupnico novi predsednici zbornice izreklo 35 članov skupščine, 42 pa jih je glasovalo proti.

O odstopu ne razmišlja

Kot je Čebašek-Travnikova povedala v izjavi za novinarje po seji, o odstopu s položaja predsednice zbornice ne razmišlja. Bo pa po današnji razpravi spremenila nekatere stvari, na primer komuniciranje s članstvom in mediji. Kot je dejala, danes ni slišala nobenih novih očitkov.

Kot predsednica zbornice bo vztrajala, ker je bila demokratično izvoljena na neposrednih volitvah. Tokratno glasovanje o zaupnici je sporočilo poslancev oz. delegatov na skupščini, ne pa vseh zdravnikov, meni. "Volja, ki so jo izrazili zdravniki na volitvah, še vedno ostaja. In jaz sledim tej volji in bom izvrševala naloge ob upoštevanju tega, kar so mi danes kolegi povedali v konstruktivni razpravi," je dejala.

Tako je prepričana, da bodo našli skupno pot in bodo nadaljevali delo v dobro zdravnikov in zobozdravnikov. Po njenem mnenju je dobro, da se najprej o kritikah pogovorijo znotraj zbornice, "potem sem pa prepričana, da bodo nadaljnji ukrepi potekali gladko brez zastojev".

"To je njena odločitev"

Predsednica zbornice pa mora popolniti tudi izvršilni odbor, potem ko so odstopili trije člani. Po besedah predsednika skupščine Marka Bitenca bo skupščina o predlogih kandidatov odločala na seji čez tri ali štiri tedne.

Bitenc pravi, da je ponosen, da so "kot resen subjekt civilne družbe sposobni na demokratičen način obravnavati še tako hude probleme v našem delovanju". "Sposobni smo bili zelo argumentiranega dialoga in kažemo tudi vzor širši družbi in tudi politiki, da ni treba vedno, da se stepeš na nož, če želiš nekaj razrešiti," je dejal.

Povedal je, da je bila seja skupščina čustvena "s strani predsednice in tudi poslancev". Odločitve Čebašek-Travnikove, da ne odstopi kljub nezaupanju večine poslancev skupščine, pa ni želel komentirati. "To je njena odločitev."

Razburila z zahtevo po visoki plači

Pobudo za glasovanje o zaupnici Čebašek-Travnikovi so sicer podali štirje regijski odbori zbornice. Vzrok za nezadovoljstvo dela zdravništva je dogajanje, povezano z višino plače nove predsednice.

Čebašek-Travnikova je bila za novo predsednico zdravniške zbornice izvoljena v drugem krogu volitev 17. januarja. Skupščina zbornice je njen mandat potrdila 13. februarja. A že nekaj dni po tem so jo zapustili trije člani njene ekipe, ki so odšli iz izvršilnega odbora zbornice. V delu zdravništva so se pojavili ostri toni, da Čebašek-Travnikova z zahtevo po visoki plači in pranjem umazanega perila v javnosti krha ugled zdravništva in zbornice v javnosti.

S prvim marcem je sicer zaposlena na zbornici s plačo osem tisoč evrov bruto.

Ne spreglejte