Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Möderndorfer Alenka Bratušek Janez Janša Janez Janša

Petek, 22. 2. 2013, 14.56

8 let

Möderndorfer: V sredo konec politične krize v Sloveniji (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pozitivna Slovenija je z mandatarko Alenko Bratušek vložila konstruktivno nezaupnico premieru Janezu Janši.

Kot je povedal vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, se je Slovenija po poročilu KPK znašla v največji politični krizi od samostojnosti in se "znašla pred resno odločitvijo, kako naprej". Möderndorfer poudarja, da je bilo treba, ko so stranke začele zapuščati koalicijo, narediti korak naprej. "V PS smo se odločili, da potegnemo določene odločitve in da pripeljemo to agonijo h koncu." Dogovor z SD, DeSUS in DL Möderndorfer pravi, da po pogovorih s poslanskimi skupinami SD, DL in DeSUS obstajajo vse podlage, da lahko naredijo korak naprej. "Bistvo je, da konstruktivne nezaupnice ne bomo vložili, da bi dobili slamnatega mandatarja, ampak zato, da dobimo vlado, ki bo potegnila Slovenijo iz te politične krize ter presekala in končala agonijo Janeza Janše," pravi Möderndorfer, ki je povedal, da so predlog za konstruktivno nezaupnico podpisali vsi poslanci in poslanke Pozitivne Slovenije. O Alenki Bratušek pa: "Je več kot kompetentna oseba za vodenje izvršne veje oblasti in bo svojo funkcijo opravljala odgovorno in uspešno." Po besedah šefa poslanske skupine PS se bo tako v sredo končala politična kriza v Sloveniji. Najprej bo državni zbor dobil novega predsednika, to bo vodja poslanske skupine SD Janko Veber, sledilo bo glasovanje o konstruktivni nezaupnici. Čez leto dni preverjanje podpore v državnem zboru O konstruktivni nezaupnici bo državni zbor odločal na izredni seji v sredo prihodnji teden. Bratuškova naj bi čez leto dni v državnem zboru z vprašanjem zaupnice preverila podporo vladi.

Kako so prvaki Desusa, DL-ja in SD-ja ocenili dopoldanske pogovore z Bratuškovo Bratuškova se je sicer dopoldne v državnem zboru pogovarjala s poslanci Desusa, Državljanske liste in Socialnih demokratov, prejela je podporo vseh treh strank.

Predsednik Desus-a Karl Erjavec je po sestanku dejal, da bodo v stranki Bratuškovo podprli. Zdaj je treba čimprej vložiti konstruktivno nezaupnico, je povedal Erjavec, za tem pa sta po njegovem mogoči dve poti, ali takojšnje volitve ali trdnejša vlada.

Prvak SD Igor Lukšič je po srečanju z Bratuškovo povedal, da je videl Jankovićevo odstopno izjavo ter jo ocenil kot "dovolj dobro popotnico«. Na sestanku so govorili tudi o tem, kako čim prej do konstruktivne nezaupnice. To bi v državni zbor lahko vložili marca, je povedal Lukšič in dodal, da verjame, da "PS nima fig v žepu."

Lukšič je še povedal, da je treba postopek nezaupnice izpeljati čimprej, ocenil je tudi, da je še vedno možnost za predčasne volitve. Z mandatarko da imajo program bolj ali manj usklajen, sicer pa ga bo morala sama dokončno sestaviti, je še povedal Lukšič in dodal, da je pogoj SD-ja, da se v koalicijski pogodbi ohrani datum predčasnih volitev.

Tudi v Državljanski listi so naklonjeni Bratuškovi kot mandatarki. Pogovore z njo je predsednik stranke Gregor Virant ocenil kot dobre, dodal je, da "po nezaupnici sledijo še pogajanja o programu vlade, kjer bo DL trd pogajalec." O podpori vladi bo sicer odločal svet DL.

Ne spreglejte