Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
19. 4. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

1

Natisni članek

vreme Agencija ARSO veter

Sreda, 19. 4. 2017, 7.06

6 let, 6 mesecev

Močan veter bo prinesel nizke temperature, grozi nevarnost pozebe

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

1

pozeba | Foto STA

Foto: STA

Na agenciji za okolje so izdali opozorilo pred močnim severnim vetrom, ki bo v sunkih dosegal hitrosti med 70 in 90 kilometri na uro. Temperature bodo padle pod ledišče, zato sadju in zelenjavi grozi pozeba.

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v vzhodni Sloveniji pretežno oblačno. Predvsem popoldne in zvečer bodo krajevne padavine, deloma plohe, bolj verjetne v vzhodni Sloveniji. Krepil se bo severni veter, napovedujejo vremenoslovci. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Jutri bo v zahodni polovici države delno jasno, na vzhodu pa zmerno do pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, ob morju okoli 7, najvišje dnevne od 6 do 11, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo še pihal močan severnik, najmočneje v zgornjem Posočju, pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji. Najmočnejši sunki vetra bodo predvidoma med 70 in 90 kilometri na uro.

Veter bo oslabel do petka zjutraj, ko bo večinoma sončno, vendar predvsem zjutraj zelo hladno. Takrat se bodo temperature ponekod v alpskih dolinah spustile na -6 stopinj, drugod bodo nekje med -1 in -4 stopinj Celzija, napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič, ki pojasnjuje, da tako nizke temperature za ta čas niso nič neobičajnega in da mraz lahko pritisne tudi še v začetku maja.

Prihodnji teden padavine. Bo sneg?

Tudi v soboto bo sončno s hladnim jutrom, popoldne pa se bo zmerno pooblačilo. Mraz bo potem postopoma popustil, čez dan pa se bodo temperature povzpele na okoli 15 stopinj Celzija.

Sredi prihodnjega tedna so možne tudi padavine, vendar na sneg za zdaj ne kaže. A tudi tega ne gre izključiti, saj je april vremensko poln presenečenj. "Snežne padavine niso nič nenavadnega niti v začetku maja," dodaja Gregorčič.

Nevarnost pozebe

Zaradi mrzlega vetra in nizkih temperatur na agenciji za okolje predvsem za petek zjutraj opozarjajo na nevarnost spomladanske pozebe.

Vsem, ki imajo vrtičke ali kakšne druge rastline, svetuje, da te pred petkovim jutrom zaščitijo ali jih postavijo vsaj k hiši ter s tem rastlinam, ki so zaradi nadpovprečno toplega vremena v marcu in prvi polovici aprila že začele razvijati plodove, preprečijo pozebo.

V večjih sadovnjakih je rastline možno zaščititi s škropljenjem z vodo, da se ustvari umeten žled, ki plodove zaščiti pred temperaturami pod lediščem.

Sneg povzroča težave po Evropi

Več krajev po Evropi so včeraj in danes presenetile snežne padavine. Sneg je znova pobelil Češko in Slovaško, kjer je povzročil nemalo težav v prometu. Ponekod je ponoči zapadlo do 30 centimetrov snega, poroča STA. Na Slovaškem, pa tudi v gorskih predelih Avstrije, zlasti na Tirolskem, svarijo pred možnostjo snežnih plazov. Sneg je pobelil tudi Poljsko, nepričakovana snežna odeja je prometni kaos povzročila tudi v Sarajevu.

Ne spreglejte