Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 3. 2020,
6.52

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Natisni članek

potres Zagreb

Nedelja, 22. 3. 2020, 6.52

4 leta, 1 mesec

Močan potres stresel Zagreb, deklica v kritičnem stanju #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

30

Hrvaško je ob 6.24 stresel močan potres z magnitudo 5,3, ki smo ga čutili tudi prebivalci celotne Slovenije. Poškodovanih je več ljudi, 14-letna deklica je v kritičnem stanju. Poročajo o precejšnji gmotni škodi, odlomil se je tudi del južnega zvonika zagrebške katedrale. Dobre pol ure kasneje je Hrvaško stresel še en potres z magnitudo 5,0 in kasneje še tretji z magnitudo 3,7. Kasneje je bilo še več sunkov.

Prvi potres, ki je trajal nekaj sekund, je imel žarišče sedem kilometrov severno od Zagreba in deset kilometrov pod površjem, je sporočil Evropski sredozemski seizmološki center (EMSC). Točno lokacijo potresa (45.87 N, 16.03 E) lahko vidite na spodnjem zemljevidu.

Minuto čez sedmo uro zjutraj je bil okoli deset kilometrov severno od Zagreba še en potres, ki je imel magnitudo 5,0 in ki so ga prav tako čutili v velikem delu Slovenije. Kasneje, ob 7.41, pa še tretji z magnitudo 3,7.

Oba potresa so čutili prebivalci celotne Slovenije

Agencija RS za okolje (Arso) pa sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 115 km vzhodno od Ljubljane. Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4,4. Oba najmočnejša potresa so čutili prebivalci celotne Slovenije, so še zapisali.

14-letnica v kritičnem stanju

Hrvaški mediji poročajo, da je poškodovanih več, hudo poškodovana pa je 14-letnica iz Zagreba. Mediji, na katere smo se sklicevali tudi na Siol.net, so najprej poročali, da je bil poškodovan 15-letni fant in da je umrl. Kot je dejal predstojnik zagrebške pediatrične bolnišnice Goran Roić, je deklica v kritičnem stanju in jo oživljajo. "Otrok je v zelo, zelo kritičnem stanju, a še vedno delamo vse, kar je mogoče," je dejal za televizijo N1.

Zagrebška policija je sporočila, da je v potresu še 14 oseb lažje ranjenih. 

Precejšna gmotna škoda, poškodovana tudi porodnišnica

Potres je poškodoval več stavb, slišalo se je bobnenje, tulile so sirene, predvsem v Zagrebu pa poročajo o precejšnji gmotni škodi. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 66 objektov in 23 avtombilov.

Tudi fotografije, ki jih je objavil Evropski sredozemski seizmološki center in ki jih lahko vidite v članku, kažejo na hude poškodbe nekaterih hiš in avtomobilov, na katere so padali zidaki in omet.

Iz Zagreba poročajo tudi o poškodbah na bolnišnicah. Poškodovana je porodnišnica Petrova, zato so iz nje izselili porodnice in novorojenčke. Poškodbe so nastale tudi v bolnišnici Rebro, piše STA.

Direktor zagrebškega kliničnega centra Ante Ćorušić je povedal, da so razmere pod nadzorom, nihče od bolnikov ni poškodovan, tudi vse, kar je nujno za delovanje bolnišnice, deluje. So pa odpustili vse paciente, ki ne potrebujejo nujnega bolnišničnega zdravljenja, še piše STA.

Zagreb potres
Novice Seizmolog ob potresu: Ljudje naj upoštevajo pravila zaradi koronavirusa

Porušil se je del zvonika na katedrali

Odlomil se je tudi vrh južnega zvonika na zagrebški katedrali. "Na lastne oči sem videl, kako pada," je za HRT povedal predstavnik tiskovnega urada zagrebške nadškofije Borna Puškarić, piše STA. Križ, ki je bil na zvoniku, je padel na rezidenco nadškofa in jo močno poškodoval.

Hrvaški mediji medtem poročajo, da je v potresu poškodovano tudi poslopje hrvaškega parlamenta. Tudi v to stavbo je prepovedan vstop, dokler ne bodo preverili varnosti konstrukcije, piše STA.

Zagrebčani na ulicah

Iz delov Zagreba poročajo, da so ostali brez elektrike in vode. Številni Zagrebčani so na ulicah, saj se bojijo novih sunkov. Tudi hrvaška policija poziva državljane, naj zaradi nevarnosti zapustijo svoja domovanja, saj se lahko poškodovane stavbe še porušijo.

Hrvaški državni vrh poziva k previdnosti. Premier Andrej Plenković je Zagrebčanom priporočil, naj ostanejo pred svojimi stanovanjskimi objekti ter naj še vedno spoštujejo medsebojno razdaljo zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa. Pri čiščenju posledic potresa pomaga tudi hrvaška vojska, ki čisti ruševine, ki jih je največ na starih stavbah v središču mesta, piše STA.

potres, Zagreb | Foto: Reuters Foto: Reuters

Seizmolog: Škode v Sloveniji ne pričakujemo

Seizmolog iz Arsovega urada za seizmologijo Mladen Živčić je za STA povedal, da so potres najbolj čutili v krajih bližje Zagrebu, kot sta Brežice in Bizeljsko. "Za zdaj nismo dobili poročil o kakršnikoli škodi. Glede na to, kakšna je bila moč potresa, škode tudi ne pričakujemo," je pojasnil.

Spomnil je, da smo v Sloveniji leta 1998 imeli še močnejši potres od današnjega. Šlo je za potres z magnitudo 5,6, ki je takrat na veliko noč prizadel Posočje.

Potres močno čutili na Kozjanskem

Potres so močno čutili v slovenskih občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Potres je precej vznemiril občane, škode pa naj ne bi povzročil, piše STA.

Kot je za STA povedala županja Kozjega Milena Krajnc, za zdaj nima podatka, da bi potres povzročil kakršnokoli škodo, odpravlja pa se na ogled terena.

Župan Podčetrtka Peter Misja pa je za STA pojasnil, da je že bil na terenu in da na prvi pogled potres ni povzročil nobene škode na objektih.

Tiskovna predstavnica Občine Šmarje pri Jelšah Sergeja Javornik je za STA dejala, da so prejeli številne klice vznemirjenih občanov, vendar do zdaj nihče ni prijavil nobene škode.

Fotogalerija
1 / 18

V Dobovi s polic padali različni predmeti

V sosednjih in najbližjih posavskih občinah naj potres ne bi povzročil opazne škode. Najbolj so ga čutili na območju Občine Brežice oziroma v okolici Dobove, večje škode pa ne pričakujejo, je brežiški župan Ivan Molan povedal za STA. Podobno je za STA zatrdil krški župan Miran Stanko. Iz Dobove, ki je ob meji s Hrvaško, so poročali o glasnem bobnenju in tresenju tal, s polic pa so padali različni predmeti, piše STA.

Slovenija ponudila pomoč

Slovenski premier Janez Janša je že govoril s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem in Hrvaški ponudil pomoč, je Janša sporočil na družbenem omrežju Twitter.

Pomoč Hrvaški je ponudil tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je na omrežju Twitter zapisal, da pozorno spremljajo, kaj se dogaja na Hrvaškem, da so v stiku z oblastmi ter pripravljeni pomagati.

Moški fotografira poškodovano zagrebško katedralo. | Foto: Reuters Moški fotografira poškodovano zagrebško katedralo. Foto: Reuters

V krški nuklearki ni škode, iz Avstrije pozivi k zaprtju

Potres v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za STA potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak. Osebje je preventivno pregledalo sisteme in opremo elektrarne. Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse v Neku pa deluje normalno, je sporočila Uprava RS za jedrsko varnost.

V Avstriji so se medtem spet okrepili pozivi k zaprtju Nek. Politiki so znova opozorili, da Nek predstavlja veliko varnostno tveganje in da se njegova življenjska doba izteka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, piše STA.

Potres, Zagreb | Foto: STA , Foto: STA ,

Potresi sicer neprestano nastajajo na vsej Zemlji. V povprečju se v enem letu zgodi 1.319 potresov z magnitudo med 5,0 in 5,9, piše na spletnih straneh Arso.

Močan potres, ki prestraši ljudi

Po Evropski potresni lestvici (EMS-98), ki se uporablja za opisovanje učinkov potresa, sta bila prvi in drugi potres V. stopnje, tretji pa IV., je sporočil Evropski sredozemski seizmološki center. Tudi Arso ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po EMS-98.

Kot lahko razberemo iz opisa učinkov potresa V. stopnje na Wikipediji, potres v zgradbah občutijo mnogi, zunaj redki. Mnogi se zbudijo, nekaj se jih prestraši, zgradbe se v celoti stresejo, viseči predmeti močno nihajo, majhni predmeti se premaknejo, vrata in okna pa loputajo ali se zaloputnejo.

Več o potresih v Sloveniji in o tem, kako merimo moč potresov, lahko preberete na spletni strani geologa Bojana Ambrožiča.

Evropska potresna lestvica | Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Potres, Zagreb | Foto: EMSC Foto: EMSC

Potres, Zagreb | Foto: EMSC Foto: EMSC

Potres, Zagreb | Foto: EMSC Foto: EMSC

Ne spreglejte