Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
19.05

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,72
zakon ministrstvo za notranje zadeve minister Boštjan Poklukar

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 19.05

1 mesec

Minister jasno: Treba je ukrepati. Potrebujemo spremembo zakonodaje.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,72
Boštjan Poklukar | Policija je nenapovedan in neprijavljen shod zavarovala in taktično ustrezno ukrepala, je dejal minister Boštjan Poklukar.  | Foto STA

Policija je nenapovedan in neprijavljen shod zavarovala in taktično ustrezno ukrepala, je dejal minister Boštjan Poklukar.

Foto: STA

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na današnji seji DZ odgovarjal tudi na vprašanje o nedavnem shodu pripadnikov skrajne skupine "Slovenska obrambna straža" v Ljubljani pred dobrim tednom dni. Dejal je, da je treba tematiko nasloviti s spremembami kazenskega zakonika in prekrškovne zakonodaje.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič po Poklukarjevih besedah že pripravlja spremembo kazenskega zakonika, kjer bodo "bolj precizno in jasno" opredelili kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, s čimer bo policija dobila "bolj čvrsta orodja" za pregon slednjega.

Spremembo zakona bodo v DZ najverjetneje posredovali v začetku septembra 

Ministrstvo za notranje zadeve pa pripravlja spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ga bodo "najverjetneje v začetku septembra" posredovali v DZ, s katerim bodo opredelili prekrške, je Poklukar odgovoril na poslansko vprašanje Predraga Bakovića (SD). Meni, da takšni shodi v tem času ne sodijo v slovensko okolje in da je treba proti njim ukrepati.

Policija je nenapovedan in neprijavljen shod zavarovala in taktično ustrezno ukrepala, je dejal. Shod je bil sneman s kamerami, ki jih imajo policisti na telesu, in s kamero, ki je bila na policijskem helikopterju. Policija po njegovih besedah shod preiskuje tudi kazensko, zaradi poteka preiskave pa več informacij ni mogel podati. Verjame, da bo policija morebitna kazniva dejanja in prekrške preiskala, identificirala storilce in ustrezno ukrepala. "Ne želim si živeti v državi, kjer bodo neke neonacistične, neofašistične skupine svojo ideologijo javno propagirale in da se jim ne bo nič zgodilo," je dejal.

Neprijavljenega javnega shoda, ki je v središču Ljubljane potekal 7. junija, se je po podatkih Policijske uprave (PU) Ljubljana udeležilo 70 oseb, ki so se "po vnaprej pričakovanem scenariju" zbrale na Prešernovem trgu in po začetku shoda z uporabo pirotehnike oz. bakel izvajale svoj progam. "Namen pa je bilo obveščanje javnosti o nestrinjanju s politiko priseljevanja in proti 'migrantskemu kriminalu' ter v nadaljevanju z razdeljevanjem plinskih razpršilcev ženskam, ki bi lahko bile žrtve kaznivih ravnanj," so prejšnji teden za STA zapisali na PU Ljubljana.

Minister: policija je bila učinkovita 

Med shodom in po njem so policisti zbirali obvestila tudi o drugih zaznanih kršitvah po zakonu o javnem zbiranju in nedovoljeni uporabi pirotehničnih izdelkov.

"Ob zavedanju o legitimnosti shodov in pomenu demokratičnosti in pluralnosti družbe smo pri načrtovanju ukrepov zasledovali usmeritve ministrice in ministra glede proaktivne vloge države in posledično policije pri zagotavljanju pravice do mirnih protestov," so zapisali. Z izvedenimi ukrepi so zagotavljali uresničevanje z ustavo zagotovljenih pravic do svobodnega izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj, so še dodali na PU Ljubljana.

Glede na zastavo, ki so jo nosili udeleženci shoda, gre za skrajno skupino, ki je nedavno pritegnila pozornost z videoposnetkom, na katerem so na steber zvezali domnevnega migranta, kar so ostro obsodili v več političnih strankah in drugih organizacijah.

Policija po Poklukarjevih besedah intenzivno preiskuje tudi nedavni incident na Metelkovi, kjer naj bi po poročanju Dnevnika skupina oboroženih maroških državljanov nameravala obračunati z alžirskim državljanom. "Policija se je pravočasno in ustrezno odzvala in je osebe, ki so želele izvesti napad na državljana Alžirije, prijela," je dejal Poklukar.

Policija je bila torej v obeh omenjenih primerih učinkovita, je sklenil minister.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar: Slovenija pripravljena sodelovati pri skupnem nadzoru zunanje meje #video
Boštjan Poklukar
Novice Pristojna ministra in generalni direktor policije podpisali dogovor o protokolu v primeru povečanih varnostnih tveganj na šolah #video
Ukrajina
Novice Članice Nata sprejele operativni načrt za podporo Ukrajini
Ne spreglejte