Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar migranti

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 11.23

6 let, 7 mesecev

Miro Cerar zaradi migrantov svari pred hujšimi konflikti na Balkanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je vse od oktobra uspešno omejevala migrantski tok, pri tem pa je ravnala tudi humanitarno in solidarno, je na novinarski konferenci poudaril premier Miro Cerar.

Po njegovih besedah se tako "niti ni čutilo", da skozi Slovenijo teče migrantski val. "Evropa je skladno s svojimi vrednotami dolžna, da pridejo vanjo tisti, ki si s tem rešujejo življenja in ki imajo upravičene pravne razloge," je poudaril.

Po njegovih besedah, vlada išče lokacije, na katerih bi lahko pomagala migrantom. Še preden pa bodo kaj takega naredili, bodo v stalnem stiku z lokalnem okolju, je izpostavil. "V glavnem gre za kapacitete, ki sodijo v okvir državnih pristojnosti, včasih pa se pokaže potreba po čem več, na primer, ko je treba pomagati otrokom," je pojasnil in dodal, da v teh kapacitetah ne bo ljudi, ki bi ogrožali varnost.

"Slovenci že dokazali, da znajo bit sočutni" Po Cerarjevem prepričanju ni nobenega razloga, da bi se zdaj, ko moramo biti še bolj enotni, poslušalo tiste, ki spodbujajo k nestrpnosti, hujskaštvu, ksenofobiji in strahu, "ki ni razumen in nima nobene realne osnove".

Slovenci so po njegovem mnenju že velikokrat dokazali, da znajo biti sočutni in pomagati, zato se mu zdi prav razumeti, da v begunskem valu ne gre le za iskalce zaposlitev, ampak ranljive ljudi, ljudi v stiski. "Zato je pomembno, da to našo človečno držo ohranimo tudi vnaprej," je poudaril na današnji novinarski konferenci, očitno namenjeni tudi odzivu na sobotni shod v Šenčurju proti nastanitvenemu centru za migrante.

Cerar svari pred konflikti na Balkanu Če bi se slučajno pojavili posamezniki, ki bi ogrožali varnost, bodo takoj odstranjeni, je zagotovil in dodal, da zato ni potrebe, da bi poslušali tiste, ki pozivajo k netoleranci. "Nekaterim političnim akterjem bi ustrezalo stanje nereda," je zatrdil in poudaril še, da vlada ne bo dopustila nestrpnosti in hujskaštva. "To ni sredstvo demokratičnega boja, na katerega pristanem. V demokraciji imamo za to volitve, javno demokratično razpravo v DZ, tolerantno razpravo v javnosti s pomočjo medijev. Ne pa hujskaške akcije, žaljive napise, sovražne besede, metanje odrezanih živalskih delov telesa, naperjenih proti verski skupnosti. Na to ne bomo pristali. To ne sme biti Slovenija," je poudaril.

Opozoril je, da bi lahko zapiranje mej po Evropi povzročilo gospodarsko škodo in dezintegracijo Evrope, na Balkanu pa bi lahko prišlo celo do hujših konfliktov.

"Hrvaška je članica EU in njena naloga je, da zavaruje zunanje meje EU" Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in njen hrvaški kolega Vlah Orepić sta se v Ljubljani zavzela za sodelovanje obeh držav pri obvladovanju migracij.

"Hrvaška je članica EU in njena naloga je, da zavaruje zunanje meje EU. Prav tako je kandidatka za vstop v schengensko območje in zato me veseli, da se nova hrvaška vlada v celoti zaveda pomena teh obveznosti," je povedala Györkös Žnidarjeva.

Ministrico veseli odziv Orepića, ki je zagotovil, da bo nadaljnje sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško zaznamovalo pravočasno obveščanje in pretok informacij.

Hrvaški minister: Migracije so v osnovi humanitarno vprašanje Orepić je v izjavi glede migrantske krize poudaril, da je to v osnovi humanitarno vprašanje in da morajo vsi ukrepi posameznih držav to upoštevati. Dejal je, da trenutno grško-makedonska meja predstavlja vrata Evrope.

Po njegovih besedah je treba zaščito tamkajšnje zelene meje in proces profilacije migrantov skupno načrtovati in izvesti. Zatrdil je, da bodo vse države na balkanski migrantski poti prevzele svojo jasno odgovornost v procesu profiliranja.

Ne spreglejte