Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 11. 2014,
19.30

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija javni sektor pogajanja Dušan Mramor Dejan Židan

Nedelja, 30. 11. 2014, 19.30

8 let, 3 mesece

Miro Cerar: Pogajalci bodo vložili maksimalen napor za dogovor s sindikati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vladni pogajalci bodo na pogajanjih s sindikati javnega sektorja vložili maksimalen napor v to, da se doseže dogovor o varčevalnih ukrepih za prihodnje leto, je zagotovil premier Miro Cerar.

O podrobnostih sicer ni želel govoriti, verjame pa, da bosta strani našli kompromisno rešitev, je Miro Cerar po koalicijskem vrhu dejal novinarjem.

Kot je v izjavi za medije po dobrih dveh urah sestanka predstavnikov koalicijskih strank, ki sta se ga udeležila tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in finančni minister Dušan Mramor, pojasnil Cerar, koalicija soglasno zaupa vladni pogajalski skupini.

"Socialni dialog je nujen" Ob tem je izpostavil, da imamo zdaj "vzpodbudne ekonomske kazalce". "Zato se res zavedamo, da je zdaj čas, ko moramo vsi skupaj vložiti maksimalen napor, da skozi prihodnje leto z zadanimi cilji pridemo iz krize in s tem zaživimo normalno," je dodal premier. Izrazil je pričakovanje, da bodo tudi sindikati "na razumen način" pristopili k pogovorom. Cerar meni, da je socialni dialog na tej ravni nujen, o podrobnostih pa ni želel govoriti.

Na vprašanje, ali je torej vladna koalicija pristala na ultimativni predlog ukrepov sindikalne strani, je predsednik vlade odgovoril, da "ultimat pomeni, da ni pogajanj in pogovorov". A vlada je po njegovih besedah proti temu, zato nadaljujejo s pogovori in verjamejo, da jim bo uspelo doseči kompromisno rešitev.

Prav tako ni želel dajati vnaprejšnjih izjav o tem, koliko je sploh še manevrskega prostora na vladni strani. Je pa potrdil, da so se pogovarjali o vseh možnih predlogih in iskali tudi "kakšne druge kombinacije".

"Mramor ima zagotovo prav, ko poudarja vse te finančne okvirje" Mramor, ki ni dajal izjav, je sicer že večkrat posvaril pred "črnimi scenariji", če Sloveniji ne uspe zmanjšati javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda. Kot je nocoj povedal Cerar, ima Mramor "zagotovo prav, ko poudarja vse te finančne okvirje". Vendarle pa pričakuje, da bo volja vlade za to, da jim uspe doseči kompromis, v ponedeljek "dobila tudi nek otipljiv rezultat v - upam, da - končnem dogovoru".

"Kaj se zgodi, če dogovora ne bo, vsi vemo. Tega si ne v koaliciji ne v vladi ne želimo," je pristavil. Vladi naj bi namreč po napovedih iz preteklih dni v tem primeru preostala enostranska poteza: znižanje plač z interventnim zakonom.

Židan: Zmagati morajo ljudje Predsedujoči SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec pa sta po sestanku izpostavila pomen enotnosti koalicije. "V tej igri ne gre za to, ali zmagajo sindikati ali vlada, zmagati morajo ljudje v tej državi," je ob tem dodal Židan. Ta meni, da so že blizu dogovora s sindikati. Verjame tudi, da "ni le vlada tista, ki razume, zakaj je dogovor potreben".

Erjavec je medtem izrazil pričakovanje, da bo popuščala in da bo razumna tudi sindikalna stran. "Nenazadnje moramo vsi popustiti, če želimo priti iz krize. Veste, da je bilo v koalicijskem sporazumu dogovorjeno 40 milijonov evrov za regres upokojencev, pa je DeSUS popustila na 19 milijonov evrov," je pripomnil.

Erjavec: Treba je malo stisniti Po Erjavčevem mnenju je zdaj "treba malce stisniti", ob čemer pa je prepričan, da se bodo v denimo letih 2016 ali 2017 lahko pogajali tudi drugače, morda celo o zvišanju plač in regresov, če bodo gospodarske razmere to omogočale. Nas pa zadnji ekonomski kazalci, kot pravi, lahko navdahnejo z optimizmom.

Cerar je skupno izjavo sklenil z besedami, da je osnovni namen teh ukrepov priti skozi težke razmere, nato pa da se bodo plače začele tudi postopoma zviševati. Ali se bo tudi sam udeležil ponedeljkovih pogajanj, pa premier še ne ve. Kot je pojasnil, je "celotna vladna stran pripravljena na to, da pomaga pri pogovorih", če bo treba.

Ne spreglejte