Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
10.43

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bojan Dobovšek Miro Cerar Milan Brglez Marjan Dolinšek SMC

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 10.43

3 leta, 11 mesecev

Miro Cerar kljub izstopu računa na Bojana Dobovška (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premier Cerar pričakuje, da bo nekdanji poslanec SMC Dobovšek podprl nekatere projekte, tudi zakon o fiskalnem pravilu. Dobovšek je to potrdil že dopoldne, ko je sestanek s Cerarjem še visel v zraku.

"To bi tudi jaz zelo rad vedel." Tako nam je dopoldne na vprašanje o času in kraju srečanja s predsednikom vlade in SMC odgovoril Bojan Dobovšek, ki je v sredo izstopil iz poslanske skupine SMC. Sestanek je sicer Cerar napovedal v soboto v izjavi za STA. Do sestanka je prišlo popoldne, Cerar pa je po njem dejal, da računa na Dobovškovo podporo, ko bo šlo za nekatere projekte, ki sta jih pripravila vlada in koalicija.

Eden od ustanoviteljev SMC, ki je iz največje vladne stranke izstopil že septembra lani, je pred sestankom predvideval, da Cerarju sestanek z njim ustreza zaradi vtisa v javnosti. Po sestanku nam je dejal, da je Cerarju še enkrat pojasnil razloge za izstop iz poslanske skupine, premier Cerar pa mu je predstavil cilje in delo vlade za naprej.

Kdo je bil vedno konstruktiven? "Vedno sem bil konstruktiven, ko je šlo za dobre projekte za Slovenijo in kritičen do tistih, ki so bili le v interesu interesnih skupin," nam je dejal Dobovšek in dodal, da bo še naprej kritičen, na primer do napačnega vladnega kadrovanja.

Cerar si ne želi novih izstopov iz poslanske skupine SMC in verjame, da jih ne bo. Na namige, da bi se utegnil poslanski skupini SMC pridružiti kdo od poslancev iz ZaAB v zameno, da bi vlada podprla predsednico ZaAB Alenko Bratušek pri kandidaturi za veleposlanico, pa je odgovoril: "Zgodba z morebitno kandidaturo Alenke Bratušek za veleposlanico je izmišljena, vsaj kar zadeva mene."

Kdo bi rad skupaj videl Dobovška in Cerarja? Idejo za sestanek je dal predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez, ki je bil tudi na popoldanskem sestanku.

Premier, ki ga niso prepričali Dobovškovi razlogi za izstop iz poslanske skupine SMC, je sicer v soboto dejal, da bi se rad z Dobovškom sestal na prijateljskem pogovoru, saj naj bi imeli še vedno nekatere skupne cilje in ideje. "Ne nazadnje sva pred leti dosti sodelovala pri različnih projektih, tako da želim, da stvari razčistimo na neki konstruktiven način."

Zakon o fiskalnem pravilu je dobra ideja Dobovšek je že dopoldne dejal, da bo podpiral takšne projekte, eden od teh je zakon o fiskalnem pravilu. Dokončno odločitev o podpori projektu, za katerega Cerar potrebuje dvotretjinsko večino in torej tudi podpro dela opozicije, bo prvi samostojni poslanec v tem mandatu sprejel, ko bo na mizi zadnja različica dokumenta.

Nova poslanska skupina? Dobovšek se je nasmejal ob našem vprašanju o domnevnem oblikovanju poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki bi jo oblikoval skupaj s poslancema SMC Dušanom Verbičem in Marjanom Dolinškom. Pravi, da to ne drži, čeprav se z obema odlično razume in gredo velikokrat skupaj na kosilo. Dobovšek je zadovoljen s svobodnim statusom, ki ga ima kot nepovezani poslanec.

Prestop v ZL ni dobra ideja Dobovšek zanika tudi možnost, da bi prestopil v poslansko skupino Združene levice. "Nikakor ne mislim prestopiti v ZL." Sprašuje se, zakaj bi zdaj prestopil v poslansko skupino, ki ima nekatera stališča, s katerimi se ne strinja, čeprav mu je marsikatera njihova ideja blizu. Tako je recimo pritrdil ugotovitvi, da ima drugačna stališča od ZL do privatizacije.

Ne spreglejte